Într-o emisiune de la Realitatea TV, Marian Munteanu, un simbol al protestului-maraton din Piaţa Universităţii 1990, a făcut o serie de declaraţii tranşante pe mai multe teme de mare interes.
A arătat, de pildă, că nici el, nici Mişcarea Pentru România, pe care a creat-o, nu au aderat la legionarism. Cu toate acestea, Munteanu a fost anchetat timp de cîteva luni, în 1992, de către procurori, sub acuzaţia de legionarism. În acea perioadă, mare parte din presă l-a atacat pentru a-l distruge. După ce a fost scos de sub urmărire penală, nimeni nu l-a mai reabilitat în planul imaginii.
Marian Munteanu a mai spus că s-a documentat temeinic asupra Mişcării Legionare, inclusiv prin discuţii cu foşti lideri legionari, şi că istoria acesteia trebuie înţeleasă în contextul vremurilor.
Despre Legea 117/2015, supranumită şi „antilegionară”, a spus că e o greşeală, o aiureală şi că poate fi considerată antisemită.
Despre actualele partide parlamentare a apreciat că formează un singur partid-stat, „mereu flămînd”.
A mai vorbit despre nevoia de meritocraţie – „concept inventat nu în America, ci în China, acum vreo 2500 de ani”. „Despre meritocraţie am vorbit prima dată în 1990, cînd nimeni nu vorbea despre asta” – a subliniat Munteanu. El a susţinut că ar putea furniza oricînd oameni cu cea mai înaltă calificare şi de caracter pentru toate structurile statului, căci ştie că există români foarte bine pregătiţi, pentru că s-a ocupat două zeci de ani cu recrutarea şi plasarea persoanelor în diferite locuri de muncă.
În opinia lui Munteanu, România este mai lovită de incompetenţă decît de corupţie.
„Sistemul social-politic-economic este la pămînt, nu pentru că a furat această clică, ci pentru că au fost puşi în posturi de conducere oameni nepricepuţi şi fără suflet” – a afirmat el.
Soluţia pentru România este, în viziunea lui Marian Munteanu, un partid nou, alcătuit pe baze sănătoase, care să pună în corzi partidele parlamentare de azi. Trebuie un partid care „să le trezească” pe celelalte.
„Dacă va exista un astfel de partid, îl voi susţine cu toată dragostea”.
Întrebat dacă nu regretă că nu a făcut politică, Marian Munteanu a spus că nu, pentru că atunci era mult prea devreme pentru ce voiau el şi generaţia lui.
„Cei mai mulţi dintre colegii mei au fost demoralizaţi de turnura pe care au luat-o lucrurile cu FSN-ul şi CDR-ul şi nu s-au mai implicat. O parte s-au menţinut mai aproape de CDR, cîţiva au ajuns în zona PSD. Dar cei mai mulţi au stat deoparte, pentru că au înţeles că nu e posibil să realizăm ce intenţionam. Abia acum poate că, dacă s-ar mobiliza, generaţia mea ar avea un cuvînt de spus”.
Dl. Munteanu are lacuna in cultura, ceea ce nu este acceptabil pentru un profesor universitar, inca nu vreau sa-l acuz de necinste. Astfel ii recomand sa aprofundeze intelegerea termenului „democratie” care nu inseamna ceea ce sugestioneaza dumnealui. In societatea moderna democratia este o unealta folosita de oligarhia politica financiara pentru asigurarea continuitatii detinerii puterii si eliminarea oricarei concurente.
>un partid nou, alcătuit pe baze sănătoase,
>care să pună în corzi partidele parlamentare de azi.
Conform unor articole de pe internet, ca in ian 1941 Hitler a trebuit sa decida cui da puterea in Romania: lui Ion Antonescu sau Miscareii legionare.
Unii consilieri i-au spus ca legiunea e prea slaba pt a guverna o tara, in conditiile razboiului ce batea la use. Hitler l-a ales pe ‘tehnocratul’ Ion Antonescu, care controla armata si putea administra tara eficient, DAR CARE NU AVEA PARTID POLITIC, deci legitimitate politica.
Un partid politic, care sa puna in corzi „partidele parlamentare” poate fi creat de ONG-urile Soros. Au tot ce le trebuie: bani, media, structuri conduse profesional.
Realist este sa creezi un partid national-crestin, care sa nu fie etichetat ca neo-nazist, dupa model Viktor Orban. De aici pana la parlament si celelalte e cale lunga.
Obiectivul realistȘ in cazul unei minuni dumnezeiesti, (modificare de geopolitica la nivel continental) sa poata juca un rol major in administrarea tarii.
PS: Fratii de la razbointrucuvant vorbesc despre parlamentarul Bogdan Diaconu.
Lasand la o parte locul de unde provine, poate cineva se pronunta in cunostinta de cauza.
Daca Valeriu Sterian ar mai fi printre noi, Munteanu nu ar mai indrazni sa deschia gura.
Meritocratia… adica puterea cui „merita”.
A merita este expresia dividerii dreptului intre unul mai tare (in „merite”) si unul mai slab.
Daca nu se face segregarea pe baza de forta, nu se accepta nici tacit pe baza de „buzunar”, …gaselnita budhista este pacaleala „destyeptaciuni”.
Dl. Munteanu – care este mai tanar decat mine, totusi… cu prea multa scolire si inca sub socul experientei traumatizante de viata in loc sa se lumineze crestineste, se „humanizeaza” si „rationalizeaza” pana aajuns la marele nimicnic-ist asiatic, sa motiveze dreptul desteptului de a hotara penru cel care … nu ca ar fi mai prost, ci pentru ca nu se :afirma” . Nu se baga in fata. Nu se multumeste, ci traieste o permanenta lacomie de orice si se chinuie sa fie ocupat ca sa … arate ca „merita”.
Aceste atribute ale meritocratului provin din mandria de sine, din aroganta :”uita-te la mine ce bun sint”, din „narcisism” si desigur, din lacomia neterminata.
Nu-i ajunge sa „fie”, sa „faca” ci trebuie sa le impuna si celorlalti smecheria lui, desigur aducatoare de bunastare pentru el insusi, fiindca… MERITA.
Asa i-a dat Dracu’ de inteles lui Adam ca si el poate fi…
De aia ne straduim sa „iubim aproapele”, sa ne „smerim”, sa ne recunoastem „pacatele”, nu-i asa?
Ca sa ne vada oamenii!.
Ca meritam.
MASONERIA – sarpele constrictor al fiintei romanesti.
@clement @geo
Lasati jignirile. Geo: varsta nu are nici o relevanta daca timpul a trecut pe langa tine degeaba.
>Nu se baga in fata.
Dl Marian Muntenu a avut multe calitati, dar si un defect major: nu l-a invatat nimeni la inceputul anilor 90, cat de importanta este ‘corectitudinea politica’.
In momentul in care ai facut/patronat declaratii ‘incorecte politic’ nu mai poti face politica la nivel inalt, fara ca sa daunezi cauzei legitime pe care o slujesti. Inchizitia globalista are baze de date bine puse la punct. Ramane sa influentezi lucririle din culise; si nu e putin.
Mare gresala pe care o vad eu: ziarul Miscarea a reprezentat la inceputul anilor 90 organul de presa al Miscarii pentru Romania. Cum se vede azi, dl Marius Bostan e atacat pt ca a fost patronul unui sait incorect politic, desi nu a scris nici un articol acolo.
Ori dupa 89 nu s-a dobandit libertatea, ci s-a intrat intr-un totalitarism de tip nou cu o noua ideologie, la fel de intoleranta ca cea comunista.
PS: Corneliu Coposu e un exemplu de luciditate politica: desi in adancul inimii a inteles si respectat idealurile Capitanului cand a intrat in zona declaratiilor publice, inca dinainte de 89, s-a delimitat pana la lepadare de Miscarea legionara.
Ar fi fost necesar ca Dl Marian Munteanu sa fi luat lectii de ‘corectitudine politica’ de la Corneliu Coposu. Liderii UDMR au fost superscoliti in acest domeniu. Au prigonit romani, cu standartele corectitudinii politice.
Partidele sunt o pacoste,atât timp cât nu exista criterii psihilogice de admitere a aderentilor.