Blogul Centrului Rus de la București redă fragmente din conferința de presă anuală a ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov. (sursa: Centrul Rus)
– În 2015, Rusia a contracarat activ o serie de provocări internaţionale. În mai multe țări, Siria, Irak, Yemen, Libia, Ucraina, situațiile de criză s-au înrăutățit. În Africa multe ţări au rămas destabilizate. Toate acestea au format niște landșafturi de criză, care s-au agravat din cauza tensiunilor interconfesionale. Aceste evenimente au avut loc şi în timpul creşterii fără precedent a ameninţării teroriste din partea ISIS, care s-a autoproclamat ca stat. |…|
– Câțiva actori internaţionali încearcă acum, când economia mondială are probleme și este instabilă, să-și asigure interesele prin crearea de alianţe economice închise.
– Unele ţări continuă să încerce blocarea Rusiei, deşi această direcţie aparține trecutului. Acestea continuă să încerce să obţină profituri unilaterale şi, mai mult, să ne pedepsească pentru o politică externă independentă.
– Rusia nu a violat Memorandumul de la Budapesta fiindcă el conține o singură obligaţie: să nu folosim arme nucleară împotriva Ucrainei. Nimeni nu a folosit şi nimeni nu a exprimat ameninţări de folosire a armelor nucleare împotriva Ucrainei.
– Cine stabileşte politica NATO şi disciplina acolo? Preşedintele nostru a spus de curând, că problema nu constă în prezentarea ideelor NATO sau în încercările de a impune voinţa lor pentru toţi. Europa e membru NATO. Problema este că deciziile în NATO sunt luate de Statele Unite, şi Europa doar salută milităreşte.
– Că răspuns la solicitarea Preşedintelui Siriei, forţele aeriano-cosmice ale Rusiei au ajutat în mod realist să transforme situaţia în ţara, au ajutat să asigure diminuarea semnificativă a spaţiului controlat de terorişti. S-a clarificat dilema referitoare la cine luptă împotriva teroriştilor şi cine îi ajută şi încearcă să-i folosească în scopuri personale. |…|
– Am luat decizia de a continua activitatea legată de implementarea acordului Minsk 2 în acest an, scopurile au rămas aceleaşi: vom solicita implementarea strictă, conform înţelegerilor anterior obţinute şi eforturilor depuse de către liderii din formatul Normandia. Noi suntem pentru reglementarea paşnică a conflictului. Vom contribui la restabilirea acordului naţional în Ucraina.
– Islamiştii vorbesc deschis despre crearea califatului din Portugalia până în Pakistan. Aceasta este o amenințare nu numai pentru securitatea regională, ci și pentru cea internaţională. În aceste condiţii, Rusia a încercat să reacţioneze concret, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU: Am acţionat nu numai in interesul nostru naţional, ci ținând cont și de situația generală.
– Moscova va ține cont de întărirea potenţialului militar al NATO în apropierea garanițelor Rusiei. Considerăm aceşti paşi lipsiți de perspicacitate. Noi luăm notă de continuarea demersurilor periculoase şi foarte neconstructive în relaţia cu Rusia, inclusiv crearea segmentelor european şi asiatic ale sistemului anti-rachetă. Aceste demersuri au sens destabilizator.
– Cînd cineva încearcă să condiţioneze lupta contra terorismului sau caracterul ei colectiv cu unele lucruri ca, de exemplu, să fiți de acord cu schimbarea regimului, de exemplu în Siria, atunci și noi trebuie să luăm aceleași măsuri. Consider că această poziție e o greșeală.
-Este clar că nu poţi să învingi terorismul numai prin metode militare, trebuie să fie luate măsuri politice pentru reglementarea crizelor, cu măsuri de interzicere a folosirii de către terorişti a infrastructurii economice pe care au capturat-o, așa cum a făcut ISIS în Irak sau Siria, livrând petrol şi alte produse de contrabandă în Turcia.
– În ultima vreme auzim dubiile unor… de fapt, a unui membru al Grupului internaţional de susținători ai Siriei, legate de invitarea kurzilor sirieni si anume „Uniunea democratică”. Pornim de la premiza că, fără acest partid, fără acest participant, tratativele nu vor avea succes, un rezultat pe care ni-l dorim, adică reglementarea finală a crizei. |…|
– Partenerii noştri din Vest spun uneori că nu vor mai face afaceri cu Rusia ca până acum. Sunt convins ca aşa va și fi. Nu vor mai exista acorduri impuse Rusiei de Uniunea Europeană sau SUA, care încercau să ne convingă că acest lucru nu ne afectează interesele. Am terminat cu așa ceva.
– Moscova este pregătită pentru o colaborare constructivă şi intensă cu parteneri din vest, inclusiv cu Europa si SUA, este deschisă pentru colaborarea progresivă, dar numai pe baza de egalitate şi reciprocitate avantajoasă, cu condiţia neamestecului în problemele interne, respectând interesele de principiu ale fiecărei părţi.
– North Stream-2 este un proiect economic și comercial, este în avantajul Germaniei şi Europei și, în fond, și în avantajul Rusiei. Sunt încercări de a critica acest proiect ideologic şi de face apel la a nu se colabora cu Rusia fiindcă acesta va afecta interesele Ucrainei. Acestea sunt incercări de a înrăutaţi relaţiile noastre, se pun presiuni din afară. Avem un dialog între Cancelar şi Preşedinte si la nivel de ministere. Activitatea mecanismelor care ne permitea sa mergem mai departe fost complicată, dar nu oprită, în primul rând din cauza oamenilor de afaceri germani.
- Ceva despre pandemie - 17 martie 2020
- O carte despre embrionul uman, ca persoană ce trebuie apărată - 8 octombrie 2019
- Societatea de Cultură Macedo-Română împlinește 140 de ani de la înființare - 20 septembrie 2019