24 iunie. Ziua Universală a Iei. Invitație la declarație de dragoste pentru identitatea românească

Luni, 24 iunie, este sărbătorită Ziua Universală a Iei, o inițiativă a comunității „La Blouse Roumaine”, fondată de Andreea Tănăsescu.

„Din 2013, românii din întreagă lume, se reunesc an de an, pe 24 iunie, dată la care comunitatea La blouse roumaine a propus că IA, cămașa tradițională să fie onorată și celebrată odată cu sărbătoarea creștină a Sfântului Ioan de vară și cea străveche a Sânzienelor și Drăgaicei. Astfel s-a născut Ziua Universală a Iei, un eveniment care conectează milioane de suflete sub aripa protectoare a tradiției transmise de mamele, bunicele și străbunele noastre, din generație în generație”, a transmis, pe Facebook, comunitatea „La Blouse Roumaine”.

Tema ediției Zilei Universale a Iei 2024 este „Un nou început- Give Credit”.

„A sosit momentul să începem un nou capitol al mișcării pe care am inițiat-o acum 12 ani, transmițând lumii înregi un mesaj despre cine suntem, care este identitatea noastră culturală și cum dorim să o protejăm și să o transmitem mai departe generațiilor următoare. Așadar, invităm toate brandurile internaționale de modă să participe pe 23 și 24 iunie la Ziua Universală a Iei alături de noi, să vină în România, să ne respecte cultura și dacă doresc să se inspire, să recunoască originile și să implice creativ oamenii care, din generație în generație au creat, au îmbogăți, au păstrat și au transmis mai departe ia, cămașa și portul nostru tradițional (…).

Rugăm toate comunitățile pastrătoare de zestre din România și din teritoriile locuite de români să poarte pe 23 și 24 iunie întregul port tradițional specific localității și zonei lor și să realizeze o fotografie de grup pe care să ne-o trimită pe Facebook, Instagram sau email ([email protected]) sau să o posteze simplu cu mesajul comunității și cu tag-uri #ZiuaIei #GiveCredit #Lablouseroumaine #AcasalaOrigini și, foarte important, cu menționarea localității în postare (alegeți locația și căutați-vă comuna, satul, localitatea).

Vă invităm să transformăm zilele de 23 și 24 iunie într-o declarație de dragoste pentru identitatea, cultura, datinile și obiceiurile frumoase moștenite de generații de români.

Vă mulțumim din inima și vă rugam să distribuiți acest anunț mai departe, să ne urmăriți în zilele următoare pentru noi informații legate de sărbătoarea și campania noastră deopotrivă”, spun inițiatorii acestui eveniment.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost