Cursuri de dialect gratuite pentru elevii aromâni din Albania, în perioada iunie-noiembrie 2024

Elevii aromâni din Albania pot participa, în perioada iunie- noiembrie 2024, la cursuri gratuite de dialect aromân, organizate de trei profesori cercetători de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române, anunță Edupedu.ro.

Cursurile sunt însoțite de resurse elaborate de profesorii coordonatori și necesită, având în vedere nivelul de limbă scăzut al grupului țintă, crearea unui nou manual pentru însușirea unui nivel de limbă de bază, conform comunicatului.

Proiectul de învățare a dialectului de către elevii și studenții aromâni din Albania, care începe din această lună, prevede și crearea altor materiale în format electronic pentru sprijinirea românilor sud-dunăreni din țările balcanice și din România.

Înscrierile se pot face printr-un mail la adresa [email protected].

Redăm comunicatul integral mai jos:

„Societatea de Cultură Macedo-Română realizează împreună cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni cursuri de predare a dialectului aromân în proiectul Carti tră învițare rămănește. Cursuri și manual de dialect aromân pentru elevii aromâni din Albania, în perioada iunie-noiembrie 2024.

Pentru susținerea procesului instructiv-educativ a elevilor și studenților aromâni din Albania este nevoie de manual de predare – învățare a dialectului aromân prin raportare la limba română literară, cu noțiuni adaptate nevoilor de vârstă ale elevilor, precum și la gradul de cunoaștere a dialectului de către elevii din grupul țintă.

Precizăm că manualele existente se adresează unui grup țintă cu nivel A1 – B2 de cunoaștere a dialectului. Dată fiind situația precară de cunoaștere a dialectului aromân la momentul actual de către copiii de vârstă școlară se impune elaborarea unui curs de învățare pentru nivelurile intermediare (vorbit, scris, citit, redactare și compoziție).

Pentru atingerea acestui scop este nevoie de un efort susținut desfășurat în timp, cel puțin câteva luni, pentru sintetizarea informațiilor și adaptarea la vârsta și nevoile copiilor. Tot în această perioadă vom intra în contact cu acești copii și cu profesorii de acolo, via online, vom preda lecțiile realizate în manual. Manualul astfel realizat va fi disponibil atât pe suport fizic, cât și electronic.

La acest nivel de vârstă este absolut necesar un manual pentru însușirea cunoștințelor. Strângerea materialelor, selectarea informațiilor și sintetizarea lor se va face de către cei trei specialiști implicați în proiect:

Academician Nicolae Saramandu, Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan –Al. Rosetti”/ Universitatea din Bucureşti,

Prof. univ. dr., CS I Manuela Nevaci, Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan –Al. Rosetti”/ Universitatea din Bucureşti

și CS III dr. Carmen Irina Floarea, Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan –Al. Rosetti”/ Universitatea Titu Maiorescu.

Vom folosi în procesul instructiv-educativ metode și tehnici moderne de predare: aparatură audio-video, metode activ participative și de stimulare a gândirii critice, conversația euristică, jocul de rol. Proiectul nostru urmărește, de asemenea, realizarea de materiale în format electronic pentru predarea cursului de dialect aromân, având în vedere promovarea păstrării identității lingvistice românești a românilor sud-dunăreni din țările balcanice și din România”.

Pe același subiect:

Albania: O nouă școală în dialect aromân, amenajată la Sqepur. Cum este sărbătorită Ziua Culturii Naționale (FOTO)

FOTO/ Senatorul Claudiu Târziu (AUR), prezent la inaugurarea școlii „10 MAI 1905” din Albania, unde copiii aromâni vor studia atât în româna literară, cât și în dialectul aromân

 

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Cursuri de dialect gratuite pentru elevii aromâni din Albania, în perioada iunie-noiembrie 2024”

  1. Elevii aromâni din Albania pot participa, în perioada iunie- noiembrie 2024, la cursuri gratuite de dialect aromân, organizate de trei profesori cercetători de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române, anunță Edupedu.ro. Spunea articolul in cauza fara sa precizeze ” CUM POT PARTICIPA LA CURSURI GRATUITE DE DIALECT AROMAN ” adica , cine la acorda viza , cine plateste transportul lor, cine plateste cazarea , cine plateste CHELTUIALA cu ELEVII AROMANI ? SI DE CE DIN ALABANIA SI NU SI DIN SERBIA DE PE VALEA TIMOCULUI ( TOT AROMANII SUNT ) Ca de obiecei ” ne facem , ca facem pentru ” imagine si propaganda ” , dar tot ” farisei suntem ” NE MERITAM SOARTA , ca natie si ca popor ” prin asa zisi reprezentanti ai sai ” Paca de implicare ” ACADEMIE ROMANA ” fara continut nici macar pe ” site-uri ” accesibile de comunicare si invatamant la distanta cu ” ELEVII AROMANII ” din BALCANI .Pacat , ei asteapta de la noi , promisiunile noastre ,( electorale ) dar vad ” faptele noastre ” electorale . Pacat de D-zeu , cu ” fariseii sai ” trecuti , prezenti si viitori

    Răspunde

Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.