Întrevedere Luminiţa Odobescu- Antony Blinken, vineri, la Washington. România și SUA au semnat un memorandum pentru combaterea dezinformării

Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au semnat, vineri, 21 iunie, un memorandum pentru combaterea dezinformării, anunță Ministerul Afacerilor Externe.

„Memorandumul de Înțelegere privind Combaterea Dezinformării (Countering Foreign State Information Manipulation) afirmă intenția României și a Statelor Unite ale Americii de a coopera, în baza valorilor democratice comune, în combaterea fenomenului dezinformării prin: consultări periodice între părți; dezvoltarea și implementarea coordonată a unor strategii și inițiative în domeniu; consolidarea capacităților; promovarea aportului presei independente, al societății civile și al mediului academic în combaterea dezinformării, respectiv prin abordări coordonate în cadrul organizațiilor internaționale”, se menționează în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, întrevederea dintre cei doi demnitari a marcat debutul celei de-a IX-a sesiuni a Dialogului Strategic România–SUA, sesiune anuală de discuții pe domeniile cele mai importante ale cooperării bilaterale: securitate și apărare, schimburi comerciale, securitate energetică, palierul contactelor interumane și domeniul justiție și afaceri interne, cu accent pe accederea României în Programul Visa Waiver.

Redăm integral comunicatul de presă transmis de MAE:

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut vineri, 21 iunie 2024, o întrevedere cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la sediul Departamentului de Stat.

Întrevederea dintre cei doi demnitari a marcat debutul celei de-a IX-a sesiuni a Dialogului Strategic România–SUA, sesiune anuală de discuții pe domeniile cele mai importante ale cooperării bilaterale: securitate și apărare, schimburi comerciale, securitate energetică, palierul contactelor interumane și domeniul justiție și afaceri interne, cu accent pe accederea României în Programul Visa Waiver.

În cadrul întrevederii, ambii interlocutori au apreciat substanța și dinamica dialogului bilateral, având ca momente principale întâlnirea Președintelui României cu omologul american, la 7 mai 2024, precum și vizita în SUA din luna decembrie 2023 a Prim-ministrului României și întâlnirile acestuia cu membri ai Administrației SUA și cu reprezentanți ai mediului de afaceri american. A fost exprimat interesul comun pentru continuarea dezvoltării Parteneriatului Strategic România-SUA, în toate dimensiunile acestuia.

Ministrul afacerilor externe român a prezentat evaluările naționale privind evoluția situației de securitate din regiunea Mării Negre, transformată de războiul de agresiune lansat de Rusia împotriva Ucrainei și de acțiunile coordonate ale contestatarilor ordinii internaționale bazate pe reguli într-un punct de inflexiune geostrategică. A subliniat, în context, necesitatea de a continua abordarea transatlantică unitară și coerentă în gestionarea riscurilor și amenințărilor curente și de perspectivă, cu originea în zona Mării Negre. A semnalat importanța acordată de România elaborării de către SUA a Strategiei actualizate privind Marea Neagră și disponibilitatea autorităților române de a coopera în punerea în practică a obiectivelor comune vizând securitatea, dezvoltarea și interconectarea acestei arii.

Ministrul Luminița Odobescu a transmis aprecieri pentru angajamentul dovedit de SUA, în cadru NATO și în plan bilateral, pentru consolidarea securității aliaților estici, inclusiv România. A prezentat eforturile României, ca răspuns la războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, vizând securitatea regională, securitatea aprovizionării cu energie, menținerea deschisă și diversificarea rutelor de export spre piețe terțe pentru produsele ucrainene.

Cu referire la prioritățile pe termen scurt, ministrul Odobescu a reiterat interesul României pentru progrese rapide în ceea ce privește măsurile de consolidare unitară și coerentă a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO, precum și în privința sprijinului pentru partenerii vulnerabili, cu accent pe întărirea rezilienței acestor state. A subliniat în context importanța prezenței militare a SUA în regiune și a reiterat interesul României de a găzdui pe termen lung trupe americane.

De asemenea, ministrul Odobescu a încurajat o participare economică sporită a SUA în România, din perspectiva cadrului stabil oferit de apartenența țării noastre la UE, NATO, și, în viitor, la OCDE, precum și în pregătirea unui proces substanțial de reconstrucție a Ucrainei, pentru care România oferă companiilor americane avantajul unei poziționări geografice și al unui mediu de afaceri favorabil.

Cei doi demnitari au trecut în revistă progresele în pregătirea includerii României în Programul Visa Waiver și au reconfirmat angajamentul pentru o cooperare strânsă în vederea atingerii acestui obiectiv în cel mai scurt timp posibil.

În marja întrevederii, ministrul Odobescu și secretarul de stat Blinken au semnat un Memorandum de Înțelegere privind Combaterea Dezinformării (Countering Foreign State Information Manipulation).

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Întrevedere Luminiţa Odobescu- Antony Blinken, vineri, la Washington. România și SUA au semnat un memorandum pentru combaterea dezinformării”

  1. Ce pot să spun decît că turma merge unde o mînă ciobanii ?
    Nu pot decît să constat – cu foarte mare îngrijorare- că instituțiile statului și reprezentanții acestora deschid larg ușa tuturor neamurilor ce vor să ne încalce teritoriul, ba chiar le și invită să se simtă ca la ele acasa , transformindu-ne pe noi, locuitorii de drept ai acestor meleaguri, în tolerați.
    Și aceasta în virtutea unor acorduri semnate de indivizi ce ne sunt prezentați ca reprezentînd ” România ” , dar nealeși de nici unul dintre noi .
    De unde se vede clar că România nu e a noastră , căci altfel am fi luați în seamă.

    Răspunde
  2. Apoi daca plecam de la acest simplu citat , din informatia in cauza , adica ” Ministrul afacerilor externe român a prezentat evaluările naționale privind evoluția situației de securitate din regiunea Mării Negre, transformată de războiul de agresiune lansat de Rusia împotriva Ucrainei și de acțiunile coordonate ale contestatarilor ordinii internaționale bazate pe reguli într-un punct de inflexiune geostrategică.
    Adica ” actiunile coordonate ale contestatarilor ordini internationale bazate pe reguli intr-un punct de inflexiune geostategica ” AFLAM ADEVARUL INFORMATIEI PRIVIND ASA ZISUL CONFLICT DIN UKRAINA .
    Adica , actiunile ” coordodonate ” sunt ale rusilor si aliatilor sai , care nu au asucltat ” de regului intr-un punct de inflexiune geo stategica , atat pentru NATO in UKRAINA , privind amplasare ” rachete stategice ” cat si pentru ” RUSIA ” in aparare privind aceste amplasamente ” Ok, pana aici este bine si cunostem , dar ceea ce cunoastem este CARE ” ESTE ORDINEA INTERNATIONALA ” ceea dictata de MAREA DEMOCRATIE AMERICANA , CEA DICTATA DE CHINA FINANTISTA , CEA DICTATATA DE SIONSMUL INTERNATIONAL EVREIESC , PANA ACUM INCA NU ESTE CLAR ” CARE ESTE ORDINEA INTERNATIONALA SI CAREI LEGI/CONVENTII SE SUPUNE EA” Restul privind ” informarea versus dezinformarea ” ramane de vazut , care este informarea si care este dezinformarea , dar sigur va fi si in ROMANIA dupa regula ” DEMOCRATULUI AMERICAN DIN ANII 50 , precizata de EISENHOWER presedinte in cauza ” adica ” CINE NU ESTE CU NOI ESTE IMPOTRIVA NOASTRA ” cu axioma ” NOI STIM CUM SA CONTROLAM TOT ” ca pe vremea lui CEAUSESCU , poate mai rau a lui DEJ , in ROMANIA , adica ” hulitul comunism ” de data aceasta mascat ” CU DEMOCRATIA AMERICANA „

    Răspunde

Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.