Mii de oameni, prezenți la procesiunea de Rusalii de la Cluj-Napoca

Mii de credincioși clujeni au participat în Duminica Cincizecimii, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiunea de Rusalii, desfășurată prin centrul municipiului Cluj-Napoca, anunță Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Evenimentul a debutat la ora 17:00, în faţa Catedralei Mitropolitane, unde ÎPS Andrei și PS Părinte Benedict Bistrițeanul, înconjurați de un sobor de clerici, au oficiat Vecernia plecării genunchilor. La slujbă au luat parte, pe lângă numeroșii credincioși, preoții din Cluj-Napoca și cei din împrejurimi.

De asemenea, au fost prezenți profesori, studenți și elevi de la cele două instituții de învățământ teologic din oraș, tineri din asociațiile de tineret, dar și părinți cu copii, mulți îmbrăcați în straie populare.

Momentul central al acestei slujbe l-a constituit citirea celor șapte rugăciuni, toate legate de sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh. Acestea invocă ajutorul Sfintei Treimi, amintind de cele șapte daruri ale Sfântului Duh, care s-a pogorât în ziua Cincizecimii. Deoarece cele șapte rugăciuni sunt citite stând în genunchi, slujba aceasta se mai numește și „Vecernia plecării genunchilor”.

Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenți teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran”.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei a adresat un cuvânt de învățătură mulțimii adunate în Piața Avram Iancu și a spus că „Unitatea Bisericii se întemeiază pe Preasfânta Treime, structura supremei iubiri”.

De la ora 18:00, procesiunea propriu-zisă a pornit din faţa Catedralei, pe următorul traseu: Piaţa Avram Iancu- Bulevardul 21 Decembrie 1989- Piaţa Unirii (prin spatele Bisericii „Sfântul Mihail”)- Bulevardul Eroilor- Piaţa Avram Iancu, după care s-a revenit în faţa Catedralei.

Procesiunea a avut în frunte toaca, crucea, ripidele și icoana, urmate de soborul clericilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, precum și numeroși credincioși clujeni. Pe parcursul traseului s-a cântat troparul Rusaliilor și mai multe pricesne, s-au făcut opriri în fața lăcașurilor de cult întâlnite pe traseu și au fost rostite ectenii speciale.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.