Resursele naturale ale României, la dispoziția UE? După ce a închis minele de cărbune în numele Green Deal, Guvernul dă undă verde pentru exploatarea „materialelor critice” importante pentru economia UE

Guvernul României a aprobat, vineri, legea minelor, care permite, în anumite condiții, exploatarea așa-ziselor materiale critice.

La prima vedere, pare o decizie surprinzătoare, în contextul în care Guvernul a închis minele de cărbune, sub pretextul cerințelor UE de mediu.

Iată că acum, când UE dorește să-și reducă dependența de alte țări, cum ar fi China, pentru asigurarea materiilor critice necesare obiectivelor de mediu, se schimbă abordarea și se dă undă verde exploatării în statele membre care dispun de resurse naturale importante pentru „economia Uniunii Europene”, după cum a recunoscut ministrul Economiei, Radu Oprea.

Iată declarația ministrului Oprea, de vineri, 21 iunie, la sfârșitul ședinței de Guvern:

„Astăzi am avut aprobat proiectul care se referă la legea minelor, la materialele neenergetice și fac această precizare pentru că se referă doar la cele neenergetice, pentru că avem un regulament european 2024/1252 al Parlamentului European și al Consiliului. Este din data de 11 aprilie 2024, care instituie un cadru pentru asigurare aprovizionării sigure și durabile cu materii prime critice și modifică o sumedenie de regulamente europene.

Am transpus în legea din România această posibilitate de a exploata materialele critice, cu un accent deosebit pe iazuri și pe halde. De ce spun acest lucru? Pentru că a fost un efort al europarlamentarilor români, membri în comisia de specialitate din Parlamentul European. Ei au introdus acest amendament astfel încât să existe posibilitatea: dacă în iazurile și haldele respective sunt materiale care pot fi importante pentru economia României și pentru economia Uniunii Europene, să le putem exploata, dacă există tehnologii care sunt prietenoase cu mediul și care nu produc o poluare, astfel încât să rezolvăm o problemă de mediu pe care astăzi o avem în România.

Vorbim despre iazurile de decantare pe care le avem în România și despre halde. Deci, din această perspectivă, propunerea cu care am venit astăzi va rezolva probleme de mediu și nu va crea altele”.

Reamintim că, în luna aprilie, într-o discreție aproape totală, Guvernul României a acordat o licență de concesiune pentru exploatare minieră firmei Verde Magnesium din București, care e susținută de firma americană de capital privat Amerocap, după cum a relatat RostOnline.

Ce sunt materialele critice:

Materiile critice sunt acele resurse naturale esențiale pentru economia UE în tranziția verde, dar pentru care există risc de aprovizionare, pentru că se găsesc mai greu.

La nivel european a fost alcătuită o listă cu 34 de materii prime critice, printre care litiu, cobalt și nichel (materii necesare pentru mașinile electrice), bor (pentru turbine euliene), magneziu și scandium (construcția și pilotarea avioanelor), etc.

Materiile prime critice provin în cea mai mare parte din afara UE. UE nu va fi niciodată autonomă, dar își propune să își diversifice aprovizionarea.

Pentru a reduce dependența de țări terțe în vederea obținerii accesului la materii prime critice, UE a stabilit, pentru 2030, ca cel puțin 10% din consumul anual al UE să provină din extracția în UE și ca cel puțin 10% din consumul anual al UE să provină din extracția în UE.

Pe același subiect:

Cărbunele, de la „resursa fără viitor” din Green Deal-ul european, la soluție în contextul războiului. Cine salvează minele românești?

Copreședintele AUR, senatorul Claudiu Târziu: Cer REDESCHIDEREA minelor și REPORNIREA centralelor pe cărbune!

Adio cărbunelui! Cu ce mandat negociază România la Bruxelles închiderea minelor românești?

„Green Deal”-ul european ar putea închide minele românești, lăsând pe drumuri 15.000 de oameni. Senatorul Claudiu Târziu (AUR): Este obligatorie o strategie pe termen lung, altfel minele riscă să fie închise, iar minerii și familiile lor să rămână muritori de foame

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Resursele naturale ale României, la dispoziția UE? După ce a închis minele de cărbune în numele Green Deal, Guvernul dă undă verde pentru exploatarea „materialelor critice” importante pentru economia UE”

  1. Din cîte văd parlamentarii români se duc la Bruxelles doar ca sa fie de acord cu cererile CE .
    Iar legea minelor este pentru a da resursele noastre altora , făcînd din țara aceasta un bun public european ( și nu numai ) , din ce în ce mai mult cu autoservire .
    Toate acestea în vederea Regionalizarii și a aducerii la îndeplinire a Agendei 21 și a planurilor lui Weishaupt, de dispariție a societății omenești așa cum am cunoscut-o și de instaurare a Dictaturii Mondiale Sinarhiste .

    Răspunde

Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.