„Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE

O compania franceză a solicitat, în premieră la nivel european, autorizare pentru vânzarea de „carne cultivată” în laborator.

Pe 26 iulie, Gourmey, o companie cu sediul la Paris, specializată în alimente cultivate, a anunțat că a depus o cerere, pentru produsul său de rață pe bază de celule, la autoritățile de siguranță alimentară din UE, Elveția, Marea Britanie, Singapore și Statele Unite, notează Euractiv.ro.

Potrivit sursei citatea, „carnea cultivată” în laborator este produsă folosind o probă de celule animale. Cu toate acestea, Gourmey susține că nu folosește componente de origine animală în timpul cultivării. Mai mult, Gourmey a spus că a efectuat un studiu extern al amprentei de mediu a companiei, care arată că aceasta ar fi semnificativ mai mică decât în cazul producerii de foie gras în mod convențional.

Controverse în UE privind carnea de laborator

Carnea crescută în laborator este reglementată în UE ca „aliment nou”, o definiție legală care include produse care nu sunt prezente în mod semnificativ în alimentația europenilor înainte de mai 1997. În conformitate cu legislația UE, o companie care dorește să introducă un aliment nou în blocul comunitar trebuie să depune o cerere de autorizare la Comisia Europeană.

Cu toate acestea, miniștrii agriculturii din Franța, Italia și Austria au prezentat o notă în ianuarie anul trecut Consiliului UE prin care puneau sub semnul întrebării dacă regulamentul privind alimentele noi este potrivit pentru carnea de cultură și cereau o evaluare mai strictă a produselor de cultură.

Ei au catalogat aceste inovații drept o amenințare la adresa „metodelor de producție autentice” și au susținut că EFSA, autoritatea UE pentru siguranța alimentară, ar trebui să emită orientări clare pentru evaluarea cărnii cultivate în laborator, similare cu cele utilizate pentru medicamentele și produsele farmaceutice noi.

Nota, susținută și de miniștrii cehi, ciprioți, greci, maghiari, luxemburghezi, lituanieni, maltezi, români și slovaci, a cerut Comisiei să lanseze o „consultare publică” cu privire la carnea cultivată în laborator.

Ungaria, care a preluat președinția rotativă a Consiliului UE la 1 iulie, a propus o dezbatere în cadrul Consiliului cu privire la posibilul impact negativ al alimentelor noi asupra tradițiilor culinare ale Europei.

Budapesta a spus că produsele lactate și carnea animalelor crescute în ferme rămân o piatră de temelie a culturii alimentare europene, remarcând „scepticismul cetățenilor” față de noile tipuri de alimente.

Situația din România

În toamna anului trecut, Senatul a adoptat un proiest de lege privind carnea şi produsele din carne, prin care se interzice comercializarea pe piaţa internă a cărnii sintetice obţinute în laborator din celule animale.

Rămâne de văzut dacă, în cazul în care UE va autoriza comercializarea de „carne cultivată” în laborator, decizia se va aplica și în România.

Pe același subiect:

Minunata lume nouă? Primele fripturi din „carne de vită cultivată în laborator” vor fi vândute în Israel

„Specialiștii” ies la înaintare și ne explică cât de sănătoasă este carnea de laborator și de ce nu trebuie interzisă în România

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „„Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE”

  1. Din punctul meu de vedere cred că se face totul pentru înlăturarea și a autonomiei alimentare , așa cum s-a făcut cu toate celelalte sectoare ale vieții noastre societale. Creindu-se astfel această stare de dependență cvasitotala de marile concernuri de tot felul ( energetice, bancare, manufacturiere, etc ) .
    Amprenta de carbon fiind doar un pretext – și încă unul grotesc pe deasupra – modificarea obiceiurilor alimentare fiind piatra unghiulara a împingerii speciei omenesti în posthumanism.

    Am mari suspiciuni că este din nou vorba despre un program de control mintal și spălare pe creier, imaginat de Tavistock Institute la cererea Iluminatilor pe care îi servesc ( bancherii internaționali, așa numita aristocrație venețiană, precum și Societatea lui Isus, iezuiții ).

Comentariile sunt închise.