În apărarea părintelui mărturisitor Ilie Lăcătușu

Tovarășul Alexandru Florian, directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, are probleme mari de logică.

Iată declarația sa pentru G4Media, în legătură cu propunerea de canonizare a preoților marturisitori Constantin Sârbu și Ilie Lăcătușu:

„Pe site-ul de știri al Patriarhiei, Basilica.ro, este o informație despre probabila canonizare a preotului Ilie Lacatușu. Eu sper, având în vedere atitudinea rezervată de până acum a Patriarhiei Române față de colaborarea unei părți a clerului cu Mișcarea legionară, că este vorba numai despre o solicitare și nu de o decizie deja luată. Ilie Lăcătușu a fost șef de cuib în perioada statului național legionar, iar în 1942-1943 a slujit în Transnistria, la Odesa și o localitate din județul Râbnița. Nu este cunoscut că ar fi reacționat cu empatie față de soarta evreilor deportați în Transnistria. La Odesa în toamna 1941 a fost un pogrom cu peste 20 de mii de victime, județul Râbnița a fost un loc de deportare, iar în oraș a funcționat un lagăr. Cred că nu greșesc dacă afirm că a slujit, cel puțin, cu indiferență față de aproapele lui, respectiv zecile de mii de evrei români și ucraineni pentru care Transnistria a fost locul execuției.”

Câteva lucruri arhicunoscute, dar care se pare că sunt necunoscute de către tovarășul Florian: Mișcarea Legionară a fost alungată de la putere la data de 14 februarie 1941 în urma puciului pus la cale de generalul Antonescu cu acordul lui Hitler. Mii de legionari au fost arestați, cei ce au reușit să fugă din România au fost arestați și internați în lagăre de regimul hitlerist. Asta înseamnă că Mișcarea Legionară era practic decimată înainte de intrarea României în război. După intrarea României în război alături de Germania, legionarilor din pușcării li s-a oferit libertatea cu condiția înrolării în armată și trimiterii pe front, în linia întâi. Mulți dintre ei au murit sau au fost răniți.

Cu toate acestea, tovarășul Florian îl face responsabil pe părintele Ilie Lăcătușu, care a slujit în Transnistria în perioada 1942-1943, de niște lucruri care s-au întâmplat în 1941. Logică de bolșevic, doar ăia fabricau dosare bazate pe chestii inventate sau fără legătură între ele, exact cum face tovarășul Florian. Nici nu e de mirare, având în vedere că este fiul odiosului ideolog stalinist, Radu Florian.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „În apărarea părintelui mărturisitor Ilie Lăcătușu”

  1. Alexandru Florian trebuie judecat si condamnat pentru terorism impotriva statului roman iar institutul Elie Wiesel desfintat deoarece este o organizatie terorista.

Comentariile sunt închise.