Fortul 13 Jilava, trecut în administrarea CJ Ilfov, va fi restaurat și introdus în circuit turistic

Fortul 13 Jilava a trecut în administrarea CJ Ilfov, urmând să fie restaurat și introdus în circuit turistic, a anunțat, duminică, Mirabela Dumitrache, purtător de cuvânt al CJ Ilfov.

„Este un obiectiv despre care mulți am întrebat ani la rând, un obiectiv pe care mulți l-am căutat pentru a descoperi ce este înăuntru, acum la această oră, dar despre care nu am știut dacă are porțile deschise sau are lacătul pus.

A fost deja emisă o hotărâre de Guvern, o hotărâre prin care Fortul 13 Jilava va intra chiar în această lună septembrie, în această toamnă în subordinea Consiliului Județean Ilfov. Ce înseamnă asta? Înseamnă că deja s-au pregătit bani la bugetul județean pentru realizarea studiului de fezabilitate, pentru demararea ulterioarelor lucrări de restaurare a acestui obiectiv, înseamnă că echipa Consiliului Județean în frunte cu președintele Hubert Thuma lucrează la descoperirea de alte surse externe de finanțare pentru a restaura, pentru ca acest loc să devină ce ar trebui să fie acum, un muzeu pe care să îl vizităm, în weekend, chiar dacă suntem în Capitală, chiar dacă suntem în Ilfov. Înseamnă un proiect de amploare care cu siguranță după restaurare va fi dat în circuitul turistic al județului Ilfov”, a declarat, în emisiunea Podcast B1, Mirabela Dumitrache.

Reamintim că în 2012, Fortul 13 Jilava a fost clasat ca monument istoric de grupa A, adică obiectiv de mare importanță națională.

În 2019, se anunța că o să devină muzeu, după ce Guvernul își va da acordul de trecere în patrimoniul Consiliului Județean Ilfov.

În 2021, Penitenciarul Jilava anunța că Fortul 13 Jilava nu mai poate fi vizitat, din cauza stării de degradare în care se afla, după cum a relatat atunci RostOnline.

Aceast lucru era oarecum previzibil în contextul în care de ani de zile autoritățile române nu au fost capabile să aloce banii necesari și să finalizeze proiectul transformării Fortului 13 Jilava într-un Muzeu în memoria celor care au fost închiși, torturați și uciși aici, în cei mai negri ani din istoria recentă a României.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost