România plătește taxe și comisioane de peste 60 de milioane de dolari pentru înlocuirea sistemului Patriot pe care îl donează Ucrainei

România trebuie să plătească peste 60 de milioane de dolari, bani de la bugetul MApN, doar pentru taxele și comisioanele aferente înlocuirii sistemului Patriot, achiziționat cu un miliard de dolari și donat acum Ucrainei.

Donarea sistemului Patriot a intrat în linie dreaptă, după ce Guvernul a aprobat și trimis în Parlament un proiect de lege „privind capabilitatea de apărare aeriană cu baza la sol.”

Trebuie menționat că proiectul de lege, eleborat de Ministerul Apărării, a fost pus în dezbatere publică joi, 29 august 2024, pentru 10 zile, termen care NU a fost respectat de Guvernul României, în contextul în care proiectul a fost aprobat pe 2 septembrie. Tot luni, proiectul de lege privind donarea sistemului Patriot a trecut și de Senat, senatorii AUR fiind cei care au votat împotriva acestei legi. Marți, 3 septembrie, proiectul de lege intră la vot în Camera Deputaților.

Revenind la prevederile actului normativ, în proiectul postat pe site-ul MApN se menționează că:

„Guvernul României trebuie să întreprindă demersurile necesare, pentru reconstituirea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”, prin atribuirea Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance – (LOA) specifice Programului Foreign Military Sales – (FMS) pentru achiziţionarea, a 1 (unu) sistem de rachete sol-aer PATRIOT configuraţia 3+, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special, cu încadrarea în valoarea prevăzută la art. 1 alin. (2) din prezenta lege și din fonduri externe nerambursabile.

Totodată, se abilitează Ministerul Apărării Naționale să asigure sumele necesare achitării taxelor și comisioanelor aferente reconstituirii capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol”.

Așadar, după ce România donează Ucrainei sistemul Patriot achiziționat cu 1 miliard de dolari, rămânând fără apărare aeriană, trebuie să achiziționeze un alt sistem Patriot, doar pentru taxe și comisioane urmând să plătească, prin MApN, peste 60 milioane de dolari.

Pe același subiect:

Guvernul a aprobat și trimite la Parlament, în regim de urgență, proiectul de lege referitor la donarea sistemului Patriot către Ucraina

Europarlamentarul Claudiu Târziu, despre donarea sistemului Patriot: Guvernul atentează la siguranța națională! Senatorii AUR au votat ÎMPOTRIVĂ


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.