În urmă cu 20 de ani Zidul Berlinului se prăbuşea, anunţând sfârşitul unei perioade istorice de aproape jumătate de secol de război rece. Dar, cu toate acestea, în zilele noastre, există o anumită reticenţă în a utiliza termenul de globalizare, ca si cum ar fi vorba de un artefact sau de o capcană ideologică. Articolele reunite în lucrarea de faţă (şi scrise în limba franceză) încearcă să remedieze această problemă.
Punând accent pe norme, standarde si contradicţiile pe care acestea le implică, autorii încearcă să explice şi să clarifice din punct de vedere ideologic şi sociologic ce este globalizarea. Punând elitele în centrul analizelor, şi în mod special elitele culturale, autorii încearcă să arate rolul important al acestora în (re)poziţionarea şi difuzarea fenomenului globalizării.
Antropologi, filosofi, sociologi si economisti, autorii – francezi si români – oferă prin această lucrare o analiză profundă a fenomenului de globalizare, îmbogăţită prin pluridisciplinaritate.
Au contribuit la această lucrare: Radu Baltasiu, Emilian M. Dobrescu, Mathieu Caulier, Antoine Heemeryck, Bernard Hours, Mihai Milca, Cristi Pantelimon, Monique Sélim.
Cartea a apărut la Ed. Niculescu, unde poate fi şi comandată.

- Miniștrii de finanțe din UE discută despre un fond comun pentru achiziții în domeniul apărării - 7 aprilie 2025
- Fost ministru al Agriculturii: Reducerea fondurilor pentru Politica Agricolă Comună, adevărata amenințare la adresa fermierilor români - 7 aprilie 2025
- Profit.ro: Se pregătește înființarea unui birou ICE la București, o agenție guvernamentală a Statelor Unite - 7 aprilie 2025