Am tot așteptat să se acumuleze masa critică a tensiunilor din tananica noastră politică și momentul s-a deschis frumos, ca o floare de bostan. Mulți oameni obișnuiți am auzit vorbind despre nevoia pedepsei cu moartea pentru șnapanii care au târât România în cea mai cruntă sărăcie, de la Stalin încoace. „Da, el pleacă, ce-i pasă… Și țepele?”, m-a întrebat un țăran de la Ciumbrud. „Fac eu țepe câte vrea: ghe gorun, împletit cu gânj noduros, pentru cei mari, ghe frasîn neted, mai mândru și cinaș pentru doamne delicate, care au trecut pe la judecători, ca Abramburica. Ghe tăte fac…”. Cum stătea așa, cu mânecile suflecate, cu o bardă în mână, lângă un strung de lemn, unde meșterea roate de car, părea expresia justiției populare. Vivace și… neputincioase.
I-am povestit cum au intrat la pușcărie sute de mafioți în cinci ani pentru contracte frauduloase cu statul, cum a fost priponit însuși Nepotu Mătușii Tamara, cum a scris el cărți la răcoare și a ieșit în ușa pârnăii, de parcă venea de la Hollywood, și a dat indicații prețioase:
„Am diverse idei extravagante, nici nu știu cum o să vi le spun, mai ales că, în ultimii zece ani, ați dus-o bine fără mine, în ultimii trei ani – și mai bine. Ar fi nevoie de alegeri parlamentare anticipate anul viitor, care să rezolve probleme care acum nu au răspuns. E nevoie de revenirea la alegerile pe liste. Din când în când, e nevoie de o lege de amnistie fiscală, dar și de o lege a grațierii. Ea trebuie să fie înțeleaptă și făcută într-un mod inteligent. Penitenciarul este o instituție depășită și este o fabrică pentru recidivă”, a ordonat El Însuși.
Și a venit altă țeapă la rând, pentru Varanu, mai noduroasă, mai țapănă. Va scrie și el cărți la răcoare, ca să facă doi ani în loc de zece. Pentru bună purtare intelectuală.
Sigur, estimp, ca un buboi cu țîțînă colaterală și verde-negru, a venit arestarea lui Mircea Băsescu, fratele președintelui. Tribul Izaurei i-ar fi dat 300.000 de euro, mânca-ț-aș, fratelui Mircea ca să-l scape de la pripon pe Bercea Mondialu. De parcă dracu a văzut țigan să dea așa bănet înainte! Doar dacă nu-i bănetul lui… Dosar lucrat de procurorul Eugen Iacobescu din Olt, îngropat de mai multe ori pentru a fi scos la momentul oportun. Și l-au scos exact când Varanu ajunsese la copcă. Noi n-am avut asemenea chirăială de 50 de ani, ca acum. Adus la arest, duba s-a oprit ca la filmări și Bercea Mondialu a urlat ce trebuia să știe patria. Din întâmplare… Banii dați de Bercea Mondialu și tot scenariul „Băsescu e de vină!” purtau semnătura generalului Varanu.
(Toți ofițerii de securitate pe care i-am întrebat, cu Nicolae Pleșiță în frunte, nu au putut sau nu au vrut să-mi spună că Varanu era omul lor. „Nu știu!…” Iar eu i-am crezut, mai ales că generalul Pleșiță era creatorul societății „Dunărea”…).
Buboiul verde-negru ne face unici în Europa. Mafia multi-etnică din România i-a folosit și-i folosește pe țigani pentru a-și ascunde hoțiile. Am convingerea că fratele Mircea avea relații mai adânci cu Bercea Mondialu, mai de durată. Nu era doar cumătru. Și nu te-apuci să botezi oricui, când ești fratele președintelui și știi că ești păzit mai dihai ca o butelie. Dar să admitem că fiecare familie are prostul ei…
Ceea ce au scos la iveală ulterior investigațiile procurorilor (care aveau mai multă libertate de acțiune, în primul rând, datorită lui Traian Băsescu) pune în evidență această procedură de tip mafiot: folosirea țiganilor ca forță de șoc contra majorității populației. O procedură extrem de periculoasă pentru securitatea națională a României. Sigur, vor sări unii de prin poiata Varanului că președintele a bătut bărbuncul cu pirandele, că a jucat „giamparalili” cu baragladinele. Așa este, dar asta nu este o dovadă a implicării președintelui într-un sistem mafiot. Era și omul vesel…
Țiganii au fost și sunt folosiți în campaniile electorale, ca forță de șoc, pentru vot multiplu. Tot contra majorității. Îi vom vedea frecvent ahtiați să voteze cu două ceasuri înainte de închiderea urnelor, mai ales pe lângă București. Votează de două, de cinci ori. Evident, din conștiință civică. Ce efect are acest lucru asupra majorității? Dezastruos. Țigăncile stau înșirate pe Șoseaua Colentina din București și te îmbie cu facturi pentru societăți fantomă. Trec jandarmii, milițienii, adică polițiștii… o hârtie, domnu, o hârtie… fâlfâi și io o hârtie… n-am voie? Și s-a văzut puțin, cât au vrut băieții să lase colțul perdelei: tovarășa directoare Irina Socol de la Siveco folosea vreo 50 de societăți fantomă cu țigani de la Sintești ca să ocolească fiscul. Există pretinși români care își pun afacerile pe numele unor aurolaci. Să-i caute procurorii prin catacombele Bucureștiului!
Cea mai cumplită dovadă a utilizării țiganilor ca forță de șoc rezultă însă din scandalul Microsoft. Am aflat și noi câte ceva datorită americanilor. „Mie mi se moaie picioarele… eu nu știu ce înseamnă spălarea de bani, nu am luat nimic, nu știum cu se spală…”, murmura Abramburica. Și așa am dedus și noi de ce Cârlanu a preferat să trimită un alt berbec la Bruxelles în locul ei, deși ea fusese votată de popor!. De ce? Simplu. Dacă o încălțau pe Abramburica pe când era eurodeputat acolo, Parlamentul European vota imediat pentru ridicarea imunității, dar pe Dâmbovița, pupila lui Tataie va fi imediat înconjurată de șleahta lui Valeriu Zgonea și nu vor vota băieții pentru anchetarea ei.
Nu huliți! Eliberați-vă!
”Candidaţii mai au încă timp, înainte de a-şi depune candidaturile, să spună public, să-şi competeze CV-ul, dacă au fost cumva sau nu ofiţeri acoperiţi. Eu am obligaţia să o spun, am obligaţia să o fac. Există lege care interzice serviciilor să -şi facă cunoscute reţelele, ofiţerii acoperiţi, ofiţerii descoperiți etc., dar când discutăm despre funcţia de preşedinte al României, nu poţi să nu informezi. (…) Prea mult lichelism în spaţiul public. (…) În această campanie, le voi spune pe toate la toţi, că eu nu candidez. Pe unii din ei îi voi dezbrăca public, sunt candidaţi deja anunţaţi, care au lucruri ascunse în CV-ul lor, sunt lucruri pe care le tăinuiesc”.
(Un președinte la final de mandate, un președinte care și-a iubit serviciile speciale)
Pontănacu nu a negat că ar fi. „Nu cred că Traian Băsescu se referă la mine”. Dar unde dai și unde crapă? Sare Robert Turcescu și spune pe sticlă că el este ofițer sub acoperire. Eu sunt Bibicu! Ia poftim de! Bun, și care ar fi problema? De ce ar fi abominabil să fii ofițer sub acoperire pentru serviciile țării tale? Ar fi sinistru să lucrezi pentru străini. Da, dar Robertino este un deontolog. Când îl întrebau fătucile de la televiziuni dacă s-a cocoțat pe iahtul Diavolului Șchiop, Robertino mușca aerul: Eu? Nu am fost niciodată în Creta! Realitatea TV nu-i aparține escrocului Sorin Ovidiu Vîntu! Cum să lucrez eu pentru el? Peste o lună, Diavolul Șchiop spunea deschis că Realitatea TV este proprietatea lui. Ceea ce știam toți. Ca să nu mai reamintim de faimoasa scenă în care îl amenința pe Marinelu cu bila neagră că nu știe Imnul Național. Iar când Marinelu l-a întrebat ce înseamnă cuvântul „cnută” din același imn, Turcică s-a făcut verde. Nu știa! El, profesionistul!
Iar acum, îl vedem năucit de gravitația momentului: „Nu huli, Andreea Pora! Eliberați-vă! Nici eu nu știu cine este Robert Turcescu! Numai Dumnezeu știe, numai un judecător drept ar putea ști cine este Robert Turcescu…” Mă băieți, ce dracu ați făcut din bietul om?! Cum de ați mizat pe el, dacă își aruncă grenada în chiloți? Ați scos un colonel dintr-un labil psihic, care nici armata n-a făcut-o… Sau poate că Robertină joacă rolul vieții lui.
De-aș fi avocatul diavolului, ce s-ar întâmpla dacă Victor Ponta, președintele României, ar trece pe la locul de taină și ar spune: Ordonați, domnule general!? Oare ce-ar face alesu poporului?
Să sperăm că, de această dată, Robertino va putea determina aflarea adevărului despre Victor Ponta, altfel nu putem decât să-i spunem un singur lucru: Du-te la Gâdea, Robertino! Du-te la Martorii Varanului, suflă în vuvuzeaua Varanului. Aveți același limbaj de pastori apucați, prin care încercați să prostiți lumea. Pe bani grei, evident.
Umbra Bătrânei Șulfe
Cu ani în urmă, voiau niște vajnici analiști să mă convingă de terminarea epocii Ion Iliescu. Gata, a venit Mircea Geoană, alt spirit… Care, spirit, fraților? Ion Iliescu va dăinui și după moarte, am zis atunci. Mă bucur că nu am greșit, dar mai bine ar fi fost invers. Bătrâna Deșcă și-a băgat coada până și în desemnarea Corinei Crețu la Comisia Europeană. Nu mai era bun Dacian Cioloș, deși era un autentic specialist pe agricultură. El a coordonat elaborarea noului Program Național de Dezvoltare Rurală, noul Program Agricol Comun. Nu, nu ne trebuie. Ponta i-a spus președintelui că este de acord cu Dacian Cioloș, dar a desemnat-o pe furiș pe Corina Crețu. Oare de ce? Când și-a lansat programul pe Stadionul 23 August (sic!), Ponta a mulțumit celor doi corifei care l-au creat: Ion Iliescu și Adrian Năstase. Doi pușcăriași. Primul nu a intrat încă pentru crimele din decembrie 1989 și de la mineriade, al doilea ar fi trebuit să stea vreo 500 de ani în celulă. Cârlanu nu știa pe cine să trimită comisar. Pe Abramburica, prima pupilă? O arestau imediat. Pe Zgonea? Nici chiar așa, el trebuie păstrat aici ca să dărâme zidul Parlamentului. Se pricepe la baros. Și atunci Tataie și-a amintit de Corinița. Măi, și ce miros avea… și acum parcă îmi vibrează placa… L-a trimis pe Zgonea s-o caute. Ea tocmai sărise în piscina lui Colin Powel. Generalul desfunda sifonul piscinei cu buzișoarele lui, a crezut că blonda se îneacă și s-a aruncat după sirenă, a scos-o pe dâmb și i-a făcut respirație gură la… mai să-i scoată rinichii. Și-a făcut brusc ochii mari: „M-a trimis Putin!”. „Nebunatico!”. A scăpat-o. De tot. Și așa a trimis-o cu Zgonea la Bruxelles. Specialistă, domne! Până și Marinelu parcă s-a mai muiat când a aflat de la Robertino că Juncker cel de dreapta, dar așa de dreapta, la fel ca Dominique Gaston André Strauss-Kahn, nu-l mai vrea pe Dacian Cioloș, care a trădat idealurile dreptei pentru socialiștii lui Ponta, că ar fi vrut să treacă la Shulhz. Oricum, nu cred în această minune, dar Juncher voia femei, măi!
Politicieni care au supt de la vulpe
Elena Vijulie (doamne, ce nume excitant…) l-a luat la întrebări pe Remus Pricopie, ministrul Învățământului, sau al Educației, sau al lui Ponta, care tocmai realizase o premieră istorică: în prima zi de școală, pentru prima dată de la Cuza încoace, copiii nu aveau abecedarul pe bancă. Sigur, dacă ne uităm la Victoraș Ponta, nici nu ar fi nevoie de prea multă carte. Școală să ai, dottore! Carte la ce-ți mai trebuie?
Pentru mine, prima zi de școală era unică. Nu pot să uit mirosul de carte nouă din fiecare început de an școlar. După amiază, m-am dus cu oile, ca de obicei. Am luat cărțile cu mine. Era ca o minune: nu mă mai săturam mirosind cărțile. Citeam, lectura mă captiva, dar tot mirosul mă fascina mai mult. Și am scăpat caprele în păpușoi… Acel miros inconfundabil îmi stăruie și acum în creier. Pe-atunci, România era sărăcită de ruși, abia se ridica în picioare. Își permitea totuși să ofere manuale noi pentru fiecare copil. România lui Gheorghe Gheorghiu-Dej… Mai târziu, Ceaușescu a considerat că manualele noi ar fi o risipă și a scornicit „manualele transmisibile”. Cum să miroși, domne, „manuale transmisibile”? România lui Ponta nu mai poate să facă nici atâta lucru pentru copiii noștri.
Dialogul cu Remus Pricopie este antologic pentru a percepe groapa în care ne-au adus clanurile regimului Iliescu-Năstase:
Elena Vijulie: În ce oraș s-au născut Romulus și Remus?
Remus Pricopie: Nu știu dacă s-au născut într-un oraș anume, pentru că ei au fost găsiți de cineva în pădure, într-un cuib, cred că vulpea nu era cetățean….
Elena Vijulie: Nu era vulpe, era lupoaică.
Remus Pricopie: Lupoaică, da. Lupoaica nu era un cetățean … Roma a venit după.
Elena Vijulie: Un manual de clasa a patra vă contrazice, spune că cei doi s-au născut în Peninsula Iberică.
Remus Pricopie: M-ați întrebat în ce oraș.
Elena Vijulie: Ați răspuns corect, manualul are o problemă.
Îl cheamă Remus și el nu știe măcar istoria numelui propriu. Un asemenea individ, care a supt de la vulpe, este ministrul Educației și Învățământului! Sfinte Sisoe! Orice profesor de la mine de la Crăiești i-ar fi dat clasă și lui, și lui Ponta. Bun, el nu știe, la fel ca autorii manualului, că Romulus și Remus nu s-au născut în Peninsula Iberică, e prea complicat. Lăsăm la o parte că nu știe nici povestea lupoaicei, dar el nu are măcar proprietatea termenilor elementari. Cum dracu să spui că vulpea are… „cuib”? Ce, vulpea e cioară, mă?! O asemenea beznă a minții nu încape în cuvinte, oameni buni! Te lasă repetent în clasa a IV-a. Am văzut aceeași expresie de secătură la Victoraș în timpul „dublului viol de la Cotroceni” (expresia excelentă îi aparține lui Savonarola), în povestea cu MTO.
Analizând cele două momente demne de Nenea Iancu, am înțeles de ce Victoraș nu s-a jenat să facă un miting nord-coreean pe Stadionul 23 August. El chiar a sperat că unii români mai nostalgici (adică mai pămpălăi) își vor aminti cu drag de Nicolae Ceaușescu și îl vor vota… El chiar crede că ar fi de stânga, la fel ca toți baronii pe care a promis că îi va scoate din pușcărie. Ce legătură are Adrian Năstase cu stânga? Dar Dragnea? Sau poate Radu Mazăre, un limbric care și-a permis să se îmbrace ca Ștefan Cel Mare? Ar fi în stare să simuleze și scena crucificării lui Hristos, dar nu în rolul tâlharului care nu merge în rai.
„Ce-o să faceți cu MTO?”. „Poftim?… Lăsați, domnu președinte, știm noi ce trebuie să facem, nu e nimeni de neînlocuit…”, i-a răspuns Ponta în celebra scenă a dublului viol.
Și iarăși mă-ntorc, spre disperarea unora: pe lângă asemenea creaturi, Traian Băsescu este un geniu pe care îl vom regreta dacă-i lăsăm să ni se urce în cap definitiv.
Un neamț și lucrul bine făcut
Ca mulți români, aș vrea să fie adevărat: să vină un neamț ca un urs la Cotroceni, pe care să nu poată nimeni să-l dea la întors. Un om care să poată spune deschis „Nu!” mafiei. Nu cred că ar putea face mai mult ca Traian Băsescu, dar ar spune și el răspicat „Nu!”. Este profesor de fizică și eu am avut o anume considerație față de acești profesori. Știe carte, știe administrație și a dovedit-o. Nu-mi fac iluzii că o să ne pupe Angela Merkel pe creștet, dar Klaus Iohannis va dori să demonstreze că este corect. Sigur, a fost episodul cu Dan Voiculescu la Grivco, dar Marinelu a conceput „situația imorală”, știind ce duhoare bagă în guvern…
Dacă Emil Boc a refuzat (și rău a făcut), o avem pe Elena Udrea. Blonda norvegiană a crescut, a înflorit frumos. Politic, la ce vă gândiți? „Ea nu a mințit niciodată”, a spus președintele. O femeie care nu minte niciodată este o supernovă sau o… supernavă. Ea nu s-a dezis de guvernarea lui Emil Boc, în comparație cu ceilalți. Dacă moare Iohannis, are toate șansele să ajungă în al doilea tur.
La primul scrutin, eu voi vota cu Monica Macovei, un om drept, căruia nu-i pot reproșa nimic. Am s-o votez fie și numai pentru promovarea în Parlamentul European a legii pentru confiscarea extinsă a averilor ilicite, trecute pe numele soacrelor, amantelor, aurolacilor… Lege care a devenit obligatorie și pentru România, ca să terminăm odată cu golăniile.
A sărit din baie și Teodor Meleșcanu. Este șoșoiul Pontănacului. „M-am sfătuit cu soția și am hotărât să candidez”. Fermierul Rece din Tulcea să trăiască pentru că a cheltuit 200.000 de euro pentru cumpărarea semnăturilor… Dacă Victoraș se încovoaie din motive de epoleți sau de Panait, rămâne Teo! Sigur! Adică, tot noi! „Eu am relații foarte bune cu toate partidele. Va fi liniște”. Asta e, toașu Teo! Noi nu vrem liniște, noi vrem aplicarea legilor. Dar dacă ajungi matale în turul al doilea, „poporu PSD” are cu cine vota. Cu țoșca. Ar mai fi Dan Diaconescu în luptă cu ciocoii, dar el pe alt tabel este, cu Victoraș Viorel.
Așa cum nu există „stânga” în România, și de dreapta ducem lipsă. Avem doar sicofanți „de centru”, făcuți politicieni cu șublerul…
Galacticule! Strălucitorule! Întregitorule!
Iurie Leancă, prim-ministrul Republicii Moldova, a venit la paranghelia de la București și a declarat că susţine candidatura premierului român Victor Ponta la funcţia de preşedinte al României. Într-un discurs rostit în faţa a peste 70.000 de participanţi la mitingul din Bucureşti, Leancă a afirmat că a venit acolo „ca să-l susţin pe Victor Ponta, prietenul Republicii Moldova şi pe viitorul preşedinte al României”. „Nouă nu ne este indiferent cine va conduce România în perioada următoare. Ne leagă speranţa că viitorul preşedinte al României va fi Victor Ponta. Împreună, noi ne vom atinge obiectivele, împreună vom scrie istorie”, a adăugat prim-ministrul Republicii Moldova.
Poziţia lui Iurie Leancă a provocat critici din partea lui Traian Băsescu, preşedintele în exerciţiu al României, care susţine un alt candidat la preşedinţie – pe Elena Udrea. Vorbind despre afirmaţiile lui Leancă în sprijinul lui Ponta, el a remarcat că nici nu se aştepta la altceva de la omul care „până în anul 1989, a lucrat în funcţia de consilier la ambasada Uniunii Sovietice din Bucureşti. Iată de ce sunt aşa de uniţi în cuget şi-n simţiri Ponta şi Leancă”, a adăugat şeful statului. El a afirmat că toate „ultimele succese” din relaţiile dintre R. Moldova şi România, inclusiv gazoductul Iaşi-Ungheni, constituie rezultatul muncii şefilor de guverne precedente din cele două state – Emil Boc şi Vlad Filat. „Iar aceştia doi (Ponta şi Leancă) doar profită de imaginile televizate”, consideră Traian Băsescu. La rândul său, Victor Ponta, la şedinţa de guvern din 22 septembrie, a calificat declaraţia lui Băsescu la adresa lui Leancă drept „insultătoare” şi „necivilizată”. „Oamenii de peste Prut văd cine le acordă sprijin concret în drumul lor spre UE”, a concluzionat Victor Ponta.
Sigur că da! Uitasem să scriu că Pontănacu mai făcuse o lansare în inima Transilvaniei, la Alba-Iulia. Acolo a fost uns Mihai Viteazul, primul întregitor al românilor, acolo a fost uns și Ferdinand I Întregitorul, pe-acolo a trecut și Mihai I, „domnitor de Alba-Iulia” pe la opt ani… Păi Ponta de ce să nu treacă? Și-acolo el ne-a promis că face „Marea Unire”! A doua zi, când s-a stropșit Serghei Lavrov pe site-ul Ministerului de Externe de la Moscova, a cotit-o: ne unim, dar în cadrul Uniunii Europene! A cârmit-o imediat spre paliative! Iată cum scriu rușii la IA REGNUM despre români:
„Conform poziţiei oficiale actuale a României, atitudine împărtăşită şi de susţinătorii basarabeni ai unionismului românesc, R. Moldova este „al doilea stat românesc”, moldovenii sunt „români”, limba moldovenească este „limba română”. Totuşi, conform datelor oficiale ale recensământului populaţiei din 2004, adoptate şi de Biroul Naţional de statistică din R. Moldova, s-au declarat români 2,2% din numărul locuitorilor din Moldova, iar 75,8% – moldoveni. Pe de altă parte, 78,4% din numărul moldovenilor au declarat că limba lor maternă este limba moldovenească, iar 18,8% – limba română. În acelaşi timp, însăşi opinia Bucureştiului cu privire la „românii” din R. Moldova şi din Ucraina este artificială fiindcă, din punct de vedere istoric, identitatea românească a apărut după identitatea moldovenească. Pe de altă parte, formarea românilor ca naţie a avut loc în unele porţiuni de teritoriu din actuala Românie – în Valahia şi în Moldova, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pe când Basarabia era deja în componenţa Imperiului Rus, iar Bucovina se afla în componenţa Austro-Ungariei. Cu toate acestea, faptul că a ocupat aceste teritorii în perioadele 1918-1940 şi 1941-1944 îi serveşte încă Bucureştiului ca pretext să susţină că populaţia moldovenească din aceste teritorii ar fi formată din „români” şi să pretindă astfel, într-o măsură sau alta, să-şi exercite influenţa şi prezeţa în regiune”.
Eu zic să-l trimitem pe Întregitorul, pe Strălucitorul nostru la ei! Să mai învețe pe unde a trecut Tataie și apoi ne mai gândim să-l votăm…
Leancă s-a aflat în treabă pe la București și rău a făcut. El trebuia să păstreze raporturi bune cu toți mahării de-aici și să-i lase pustiului să-și spele izmenele în public, apoi făceam un raport la Rogozin, supremul mitocan al lui Putin.
Rusia a semănat furtună
Și ce va culege? La summit-ul NATO, care a avut loc în perioada 4-5 septembrie a.c., în Ţara Galilor, liderii Alianţei au aprobat noul Plan de pregătire şi de acţiune (Readiness Action Plan – RAP), care prevede amplasarea pe teritoriul statelor din estul Europei a unei formaţiuni militare unite pentru reacţie rapidă, cu un efectiv de 7.000 de soldaţi, adică nişte forţe de avangardă pentru expediţii (Joint Expeditionary Force – JEF) şi a unei infrastructuri militare suplimentare. Aceste forţe trebuie să fie gata pentru dislocare în decurs de două zile şi să acţioneze cu sprijin total din partea contingentelor militare maritime, aeriene şi speciale ale NATO. În plus, pentru asigurarea conducerii lor eficiente, NATO a decis să creeze organele necesare de comandă şi să le amplaseze pe teritoriul aliaţilor din est, adică în Ţările Baltice, în Polonia şi în România. Comanda forţelor de reacţie rapidă va fi încredinţată Londrei. Iar ca baze operative avansate, conducerea NATO intenţionează să folosească obiective militare din Polonia, România şi din Ţările Baltice.
Prim-ministrul britanic David Cameron a declarat că punerea în aplicare a planului va fi asigurată de 3.500 de militari britanici.
Trebuie remarcat că, practic, cu o lună înainte de reuniunea NATO, Comisia pentru apărare din cadrul Camerei Comunelor din Parlamentul Marii Britanii a publicat un raport, în care partea principală este dedicată capacităţii Marii Britanii şi a ţărilor NATO de a contracara ameninţările din partea Rusiei şi a recomandat măsurile pe care trebuie să le ia membrii blocului pentru a asigura securitatea europeană.
Potrivit raportului, de peste zece ani, prioritatea strategică a Alianţei Nord-Atlantice şi a Marii Britanii a fost contracararea ameninţărilor la adresa Europei şi a Americii, ameninţări provocate de terorismul mondial şi de „statele degradate”. Cu toate acestea, alipirea Crimeii la Rusia şi evenimentele din Ucraina au adus în faţa Alianţei Nord-Atlantice probleme fundamentale vizând capacitatea ţărilor membre de a rezista la intenţiile agresive ale Moscovei faţă de vecinii ei şi potenţialul militar al ţărilor membre NATO pentru lichidarea acestor ameninţări.
Europenii (deci și românii) cheltuiesc prea puțin pentru apărare. Și nici nu par să fi priceput mare lucru din criza Ucrainei. Putin a pregătit 15 ani acest moment. Mai are ași în mânecă, dar mă tem că va stârni Leviatanul și sfârșitul Rusiei nu e departe.
Experţii englezi au ajuns la concluzia că, în etapa actuală de pe arena internaţională, trupele NATO sunt prost pregătite pentru a lichida ameninţările Rusiei. Deosebit de dificil va fi pentru forţele militare ale blocului să respingă atacurile asimetrice ale Rusiei care foloseşte strategia şi tactica războaielor neconvenţionale, situaţie în care partea agresoare utilizează forţe, mijloace şi modalităţi de atac, faţă de care NATO, care este organizaţie defensivă, nu e practic pregătită. Noile forme şi metode prin care forţele militare ale Rusiei îşi poartă acţiunile de luptă, mai ales în Europa, constituie un risc enorm pentru contingentele militare ale Alianţei Nord-Atlantice.
Îngrijorarea experţilor britanici cu privire la capacitatea forţelor militare ale NATO de a răspunde adecvat la atacurile convenţionale ale Rusiei asupra ţărilor membre NATO este motivată, în primul rând, de faptul că Alianţa nu are suficiente forţe şi fonduri pentru a determina gradul de probabilitate a unui asemenea atac şi pentru preîntâmpinarea lui în timp util în toate statele membre. În plus, structura de conducere a contingentelor militare ale NATO prezintă anumite dezavantaje, şi nu se poate afirma cu toată certitudinea că toate ţările membre vor declanşa imediat acţiunile militare, în conformitate cu prevederile Articolului 5 din Tratatul Atlanticului de Nord.
În ce priveşte un posibil atac asimetric din partea Rusiei asupra unei ţări din NATO, se pun şi alte întrebări importante. În primul rând, se pune problema unor prevederi insuficiente în Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, pentru ca acesta să fie aplicat imediat în cazul unui asemenea atac. Rămâne sub semnul întrebării şi insuficienţa forţelor şi mijloacelor blocului pentru a contracara întregul spectru de pericole din partea Rusiei, inclusiv războiul informaţional, operaţiunile psihologice şi atacurile cibernetice. În plus, rămâne încă total neclar în ce măsură NATO şi UE ar fi capabile să-şi folosească influenţa din domeniul energiei şi comerţului pentru a contracara Rusia. Faptul că Moscova utilizează strategii şi tactici pentru războaie asimetrice este o nouă provocare pentru ţările NATO. Evenimentele din Ucraina au demonstrat absolut clar capacitatea Rusiei de a-şi paraliza efectiv inamicii şi de a-şi promova interesele prin aplicarea celor mai diversificate instrumente politice şi militare. După cum subliniază experţii englezi, ţinând seama de capacitatea Rusiei de a aplica lovituri asimetrice, de lansare a unor atacuri cibernetice şi a altor acţiuni similare, conducerea NATO trebuie să-şi revizuiască toate criteriile, doctrinele şi solicitările de a acorda ajutorul necesar aliaţilor, aşa cum prevede Articolul 4 al Tratatului Atlanticului de Nord. În conformitate cu acest articol, „Părţile contractante se vor consulta permanent una cu alta în cazul în care, după cum cred unii, integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea uneia din părţi se află în pericol”.
În prezent, cheltuielile militare ale oricărui membru NATO nu depăşesc 1,3% din PIB. Restul banilor trebuie achitaţi de Washington, ceea ce provoacă anumite resentimente la Casa Albă.
Sancţiunile internaţionale şi pierderile Federaţiei Ruse
Pe data de 19 septembrie a.c., a avut loc la Soci un forum de investiţii. Politicieni şi oameni de afaceri ruşi au vorbit acolo despre efectele sancţiunilor impuse de ţările occidentale Rusiei.
Nikolai Ţukanov, guvernatorul regiunii Kaliningrad, a comunicat că oamenii de afaceri din regiunea lui au pierdut deja aproximativ 70 de milioane de dolari după introducerea embargoului Rusiei asupra produselor alimentare din import. Companiile făcuseră şi plătiseră comenzi pentru livrarea produselor pentru două-trei luni, spune guvernatorul. Oamenii de afaceri din Kaliningrad au pierdut aproximativ 70 de milioane de dolari din cauza introducerii embargoului asupra produselor alimentare din import, fără o notificare prealabilă, a reproşat guvernatorul în cadrul mesei rotunde cu tema „Teritorii cu dezvoltare avansată” din cadrul forumului de la Soci. Ministerul Agriculturii a anunţat că autorităţile ar putea compensa pierderile oamenilor de afaceri din Kaliningrad, ca urmare a sancţiunilor impuse. Nikolai Ţukanov a explicat că firmele din Kaliningrad au plătit comenzile pentru livrarea produselor pentru două-trei luni. „Şi s-au
trezit dimineaţa, şi gata, nu mai puteţi lua comenzile”, a subliniat guvernatorul. El a adăugat că va căuta nişte modalităţi de compensare a pierderilor suferite de oamenii de afaceri.
Reamintim că, pe 7 august, Rusia a luat nişte măsuri de retorsiune la sancţiunile impuse de SUA, Australia, Canada, Uniunea Europerană şi Norvegia. Sancţiunile de răspuns ale Rusiei prevăd interzicerea, pe timp de un an, a exporturilor spre Rusia de fructe, legume, lapte şi de produse lactate, carne şi produse din carne din ţările amintite. Nu se află pe lista de interdicţii unele produse din carne (cu excepţia salamurilor) şi din peşte. Conform datelor Serviciului Federal al Vămilor, importul total al produselor alimentare „interzise” din aceste patru ţări şi din Uniunea Europeană a fost în anul 2013 de aproximativ 9,1 miliarde de dolari.
Ministrul Economiei din Italia a anunţat că sancţiunile impuse de Rusia au provocat deja o pierdere de 100 milioane de euro pentru ţara lui. Embargoul a fost introdus fără înştiinţarea pieţei din partea Guvernului Rusiei. Multe companii care au plătit marfa nu au mai putut să primească produsele şi nu li se restituie banii.
După cum spunea încă din luna august Nikolai Fedorov, ministrul Agriculturii din Rusia, regiunea Kaliningrad „este o regiune complicată” din cauza dependenţei de importuri, „care necesită resurse”, dacă ţinem seama de „situaţia izolată” a regiunii faţă de Rusia. În acest sens, autorităţile Rusiei ar putea aloca fonduri suplimentare pentru sprijinirea fermierilor din regiunea Kaliningrad, în condiţioile în care s-au introdus sancţiuni pentru importul de produse alimentare. După cum precizează Executivul regiunii Kaliningrad, zona îşi asigură integral necesarul de carne de porc proaspătă. Cu toate acestea, ministerul agriculturii din regiunea Kaliningrad a recunoscut că fabricile de procesare a cărnii de porc şi-au redus producţia cu o treime în perioada ianuarie – august 2014, comparativ cu primele 8 luni ale anului 2013.
Volumul total de carne prelucrată în fabricile regiunii Kaliningrad în anul 2013 a depăşit 182.000 de tone. Reducerea producţiei s-a produs din diverse motive, susţine Ministerul Agriculturii. Într-o mare măsură, această reducere a fost provocată de restricţiile impuse de Rusia pentru ţările Uniunii Europene din cauza pestei porcine africane. O parte semnificativă de carne congelată pentru fabricile de salamuri din Kaliningrad, de afumături şi de alte produse erau livrate din ţările europene vecine. În prezent, procesatorii locali s-au reorientat spre noi furnizori de materii prime, inclusiv spre fermierii locali şi din Belarus, susţine Ministerul regional al Agriculturii din Kaliningrad.
Sancţiunile vor provoca subminarea stabilităţii sistemului financiar şi comercial mondial, consideră Dmitrii Medvedev, premierul Rusiei. Participanţii la forumul internaţional pentru investiţii de la Soci au discutat despre noile posibilităţi ale mediului de afaceri din Rusia în condiţiile sancţiunilor Occidentului, despre investiţiile în dezvoltarea regională şi despre protejarea drepturilor întreprinzătorilor, în condiţiile în care a fost arestat patronul de la AFK „Sistema”.
„Sancţiunile au provocat demontarea stabilităţii sistemului financiar şi comercial mondial”, a spus premierul Medvedev.
„Pentru partenerii occidentali, uşa Rusiei nu s-a închis, însă cu condiţia ca partenerii să asculte din nou de Rusia”, a subliniat şeful Guvernului rus.
Medvedev susţine că nişele de piaţă, eliberate ca urmare a contrasancţiunilor aplicate de Moscova la sancţiunile Occidentului, vor fi rapid ocupate. Producătorii din alte ţări înţeleg perfect că nişele de piaţă nu rămân multă vreme pustii. Ele vor fi ocupate rapid, mai ales de către producătorii autohtoni”, a indicat şeful Executivului rus. Cu toate acestea, Medvedev a spus că piaţa rusă este deschisă pentru partenerii din Uniunea Vamală şi din CSI, pentru companiile din ţările Americii Latine şi din ţările Asiei.
Primul-ministru a amintit de criza economică globală din 2008, atunci când, după opinia lui, „surpriza a fost provocată de cauze pur economice”. „Iar acum, problemele noastre de fapt sunt subiective: e destul de greu de apreciat ce fel de sancţiuni ni se vor mai impune, aşa cum nici Occidentul nu poate prezice prin ce vom răspunde noi la asemenea gen de acţiuni”, a adăugat Medvedev.
„Însă esenţialul, a remarcat premierul rus, este că nimeni nu va putea prognoza cum se vor reflecta sancţiunile contra Rusiei în economia globală pe termen lung, a şasea economie ca mărime la nivel mondial. Un lucru este evident încă din acest moment: are loc demontarea stabilităţii sistemului financiar şi comercial mondial”, a declarat Medvedev. „Însă, evident, această demontare încă mai poate fi oprită”, le-a spus Medvedev participanţilor la consfătuire. „Contracararea prin sancţiuni este un lucru absolut nociv, inutil şi pentru noi, şi pentru Occident”, a subliniat Medvedev. Amintind de restricţiile pe care partenerii Rusiei le-au aplicat împotriva ei de-a lungul secolului trecut, premierul rus a menţionat că „şi atunci, şi acum, toţi am avut şi avem de pierdut; şi atunci, şi acum, noi toţi nu am putut şi nu putem să prognozăm cum va evolua situaţia”.
„Noi suntem gata şi acum să-i ascultăm pe partenerii noştri – şi europeni, şi americani – însă cu condiţia ca partenerii noştri să înveţe din nou să asculte poziţia noastră”, a explicat el. „În ciuda sancţiunilor, uşa Rusiei nu este închisă pentru partenerii occidentali”.
Potrivit prim-ministrului, diferenţa fundamentală dintre criza din 2008 şi situaţia actuală, printre altele, este că „atunci erau toţi împreună şi toţi au lucrat pentru eliminarea barierelor din calea comerţului şi a investiţiilor reciproce pentru dezvoltarea concurenţei, în primul rând, în cadrul stabilit atunci de G-20, care reuneşte ţări atât de diferite.” „Noi am scos lumea din criza economică, luând decizii prin respectarea intereselor noastre reciproce. Noi i-am ascultat pe partenerii noştri, am fost dispuşi să ajungem la un compromis. Şi în acest lucru a existat garanţia succesului”.
E puţin probabil ca sancţiunile Occidentului contra companiilor ruseşti să fie anulate pe termen scurt, dar această situaţie deschide noi oportunităţi pentru investitori. Aşa a declarat vicepremierul Dmitrii Kozak pentru ITAR-TASS, în ajunul Forumului internaţional pentru investiţii de la Soci. „E puţin probabil ca lucrurile să schimbe condiţiile de pe arena internaţională, condiţii ce afectează economia Rusiei, a spus Kozak. Există un interes sporit în mediul de afaceri, oamenii de afaceri vor să ştie cum vom concepe noi condiţiile pentru investiţii”. Kozak a declarat că, pentru ridicarea sancţiunilor, „ar trebui să aibă loc multe minuni” şi ar trebui găsite „multe compromisuri privind situaţia din jurul Ucrainei, mai ales compromisuri interne, pe care trebuie să le găsească forţele politice din Ucraina”.
Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni contra unor mari companii şi bănci din Rusia, inclusiv „Rosnefti”, Sberbank, VTB şi Gazprombank, blocându-le practic posibilitatea să se mai împrumute pe pieţele occidentale de capital din cauza situaţiei din Ucraina.
Kozak a precizat că numărul participanţilor la forumul de la Soci – al doilea ca importanţă din Rusia, după Forumul economic de la Sankt-Petersburg – a crescut considerabil, comparativ cu anul trecut. Programul de afaceri al forumului a fost inaugurat de Dmitrii Medvedev, şeful Guvernului Federaţiei Ruse, care a luat cuvântul în plenul reuniunii cu tema „Rusia, între Europa şi Asia: noua politică regională în condiţiile actuale”.
„Eu vreau să atrag atenţia asupra unui aspect curios – sancţiunile sectoriale se adresează tocmai acelor sectoare din economia Rusiei, care ocupă o poziţie impresionantă pe pieţe mondiale: industria gazelor, industria petrolieră, industria chimică şi petrochimică, complexul militaro-industrial, precum şi domeniul financiar-bancar”, a precizat Alexei Uliukaev, ministrul Economiei şi Dezvoltării. „Eu cred că măsurile speciale de sprijin, măsurile speciale de asigurare a competitivităţii trebuie să fie orientate cu predilecţie tocmai spre aceste sectoare, noi nu trebuie să intrăm în defensivă, noi trebuie să fim ofensivi”.
Introducerea sancţiunilor contra Corporaţiei unificate a constructorilor de avioane nu a avut consecinţe catastrofale, dar a complicat mecanismele de atragere a banilor pe piaţă, a informat Mihail Pogosian, preşedintele corporaţiei. „Nu e simplu”, a răspuns el la întrebarea privind modul în care funcţionează compania în contextul sancţiunilor. „Pe de o parte, nu există consecinţe catastrofale, care mâine ar putea opri totul. Pe de altă parte, valoarea banilor creşte, mecanismele de creditare s-au complicat considerabil. Toate aceste asopecte necesită consolidarea condiţiilor, timpul trece”.
În ce priveşte proiectele civile, toate contractele existente se derulează, a declarat Pogosian, menţionând că uzinele de avioane civile, în orice caz, implică o cooperare internaţională. „Pentru aeronavele militare, da, noi trebuie să fim independenţi. În ce priveşte aviaţia civilă, cooperarea internaţională este o practică generalizată”, a spus el.
Guvernul Federaţiei Ruse nu a analizat problema interzicerii importurilor de vinuri străine în Rusia, le-a spus jurnaliştilor Olga Golodeţ, vicepremierul Rusiei, pe culoarele Forumului de la Soci. „Faptul că noi îi sprijinim pe producătorii autohtoni este un adevăr, mai ales acum. Cu toate acestea, problema privind interzicerea importurilor nu s-a pus în discuţie”, a spus ea. Doamna Golodeţ spune că se vorbeşte mult în Guvernzul Rusiei despre ajutoarele acordate viticultorilor din ţinutul Krasnodar şi din Crimeea, se derulează un program special în acest sens.
Consiliul Federaţiei Ruse a propus interzicerea importurilor de alcool şi de tutun din Europa şi din SUA. Presa rusă a citat recent declaraţia lui Vladimir Gutenev, vicepreşedintele Comisiei pentru industrie din Duma de Stat, conform căruia limitarea importurilor de vinuri din Franţa, Germania şi din Italia ar putea promova producţia de vinuri din Crimeea. Mai târziu, Vladimir Slepak, şeful Camerei Publice a Federaţiei Ruse, a propus interzicerea importurilor de alcool şi de tutun din UE şi din SUA.
Corporaţia de stat Rosteh nu exclude întreruprerea livrărilor de subansamble din străinătate pentru producerea motoarelor de avioane ruseşti din cauza sancţiunilor, a spus directorul Serghei Cemezov. „În general, din cauza sancţiunilor, avem probleme în construcţia de motoare, unde multe subansamble vin din străinătate”, a precizat el. Cemezov a menţionat că, pentru aviaţia rusă, trebuie produse aproximativ 300 de motoare pe an, iar corporaţia de stat poate produce acum 30 de motoare pe an. „Preconizăm să ajungem la aceşti indicatori (aproximativ 300 de moatoare pe an) în anul 2016 sau pe la jumătatea lui 2017″, a spus Cemezov.
Sancţiunile aplicate contra VEB (Vneşekonombank – Banca Economică Externă – nota red. VP) se pot reflecta asupra livărilor Boeing ş Airbus”, a spus Vladimir Dmitriev, directorul acestei bănci. El a precizat că măsurile adoptate de UE şi SUA nu se reflectă asupra livrării celor 4 avioane A380 pentru compania rusă „Transaero”. Pentru capitalizarea VEB în 2015, vor fi necesare aproximativ 100 miliarde de ruble. „Având în vedere că noi am convertit depozitul FNB în capital, noi nu punem problema capitalizării VEB în acest an”, a spus Dmitriev.
Fracturarea hidraulică este un punct slab pentru industria petrolieră din Rusia, în raport cu sancţiunile introduse de SUA, a declarat Vaghit Alekperov, preşedintele companiei LukOil, la întâlnirea premierului Dmitri Medvedev cu oamenii de afaceri. „25% din petrolul actual se produce prin fracturare hidrodinamică. Aceste agregate se pot produce numai în SUA. Este cel mai grav aspect. Am prezentat materialele şi trebuie analizate, trebuie mobilizate eforturile pentru a produce utilajele pe teritoriul Rusiei”, i-a spus Alekperov premierului rus. Un alt aspect important pentru industria petrolieră rusă în condiţiile sancţiunilor impuse de Occident îl reprezintă utilajele pentru geofizică şi seismologie. „Aceste utilaje conţin elemnete cu dublă destinaţie. Adică multe agregate se folosesc nu numai pentru forarea puţurilor, dar şi pentru submarine, multe au elemente radioactive, care se folosesc mai ales în domeniul seismologiei”, a spus preşedintele LukOil. „Guvernul trebuie să acţioneze mai dinamic pentru că trebuie bani pentru construcţia de maşini. Petroliştii nu au aceşti bani”, a precizat Alekperov.
ISIS este un salut de la Saddam Hussein
Şamil Sultanov, directorul Centrului de studii strategice „Rusia-lumea islamică”, membru al Clubului Izborskii, scriitor şi publicist, a povestit în studioul video Pravda.Ru despre originile şi funcţionarea Statului Islamic al Irakului şi Levantului. Şamil Sultanov crede că toate merg spre dezlănţuirea unui cumplit război religios.
Sultanov este un bun cunoscător al realităților din Orientul Mijlociu și un musulman practicant. Citez după „Pravda” câteva fragmente care ne fac să cădem pe gânduri:
„Eu cred că este vorba de una din cele mai interesante şi complicate transformări din politica internaţională. Barack Obama a venit la putere pe valul rupturii de politica precedentă din Orientul Mijlociu al lui George W. Bush. Iar acum, se întoarce la ideologia a cărei esenţă constă în aceea că fundamentalismul islamist este o ameninţare universală, în jurul căreia trebuie să se reunească Iranul, ţările arabe şi europene, Statele Unite ale Americii şi aşa mai departe. Numai că, în loc de Al Qaeda, ameninţarea reală este considerat acum Statul Islamic al Irakului şi Levantului”.
Statul Islamic al Irakului şi Levantului – abreviat în română SIIL – este o grupare sunită insurgentă, afiliată la al-Qaida, activă în Irak şi Siria. Este un stat islamic nerecunoscut, cu capitala la Ar-Raqqah, în Siria. Din 2010, SIIL este condus de Abu Bakr al-Bagdadi. SIIL controlează zone din Siria, Irak, Turcia şi Liban. La 15 iunie 2014, SIIL controla nordul Irakului şi se afla la 100 km de Bagdad, după ce, anterior, a capturat oraşe ca Mosul, Raqqa, Deir al Zawr, Ramadi sau Fallujah. SUA pregătesc o nouă intervenţie militară în Irak ca urmare a escaladării evenimentelor.
La 16 iunie 2014, ultimul oraş căzut în mâinile SIIL era Tal Afar. Pe 29 iunie, SIIL a anunţat restabilirea Califatului islamic, primul după abolirea, în 1922, a celui rezultat din Imperiul Otoman.
În iulie 2014, creştinii irakieni au început să părăsească în masă oraşul Mosul, după ce, în ultima perioadă, militanţii SIIL i-au ameninţat că îi vor omorî dacă nu se convertesc la Islam sau dacă nu plătesc o taxă de protecţie.
Tot în iulie 2014, Al-Qaeda s-a dezis de SIIL, afirmând că noul stat islamic din Irak încalcă legile sharia şi este deviant.
Pe 24 iulie 2014, SIIL a emis un decret prin care impune mutilarea organelor genitale la femeile cu vârste cuprinse între 11 şi 46 de ani.
În august 2014, un britanic fanatic – militant jihadist SIIL – l-a executat prin decapitare pe James Foley, un jurnalist american. Anterior, SUA au trimis trupe speciale în Siria pentru a-l salva pe Foley, dar misiunea acestora a eşuat. Au urmat alte decapitări filmate.
La sfârşitul lunii august 2014, SIIL a fuzionat oraşele Bukamal (Siria) şi Al-Qaim (Irak) cu satele învecinate, într-o „walaya” pe care au denumit-o provincia Al-Furat (Eufrat), pentru a anula efectele Acordului Sykes-Picot, care a împărţit Orientul Mijlociu după Primul Război Mondial.
Denumirea engleză este The Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) sau The Islamic State of Iraq and al-Sham (ISIS).
Sultanov continuă:
„Eu cred că următorul preşedinte american va fi un republican, destul de tânăr, agresiv, cu atitudine foarte dură faţă de Rusia, contra lumii islamice. Va fi omul care va trebui să-l sfideze pe Putin. În timpul lui Obama, noi observăm un alt moment – Obama pur şi simplu a stabilizat foarte multe lucruri. Când a ajuns preşedinte, cunoscutul general Jones a fost desemnat să se ocupe de securitatea naţională. Eu am vorbit de câteva ori cu el şi am ajuns la concluzia că Jones a fost recomandat de anumiţi oameni. Iar Barack Obama nu putea refuza acele recomandări.
În sens larg, tocmai în această perioadă, America i-a anihilat pe toţi duşmanii cei mai răi ai fundamentalismului. Colonelul Gaddafi era un adversar al fundamentalismului, Saddam Hussein era un BAAS-ist care, în ciuda flirturilor cu islamul politic, a fost categoric contra islamului radical. Hosni Mubarak a fost un adversar al fundamentalismului, americanii puteau să-l salveze…
Pentru fundamentalişti, componenta esenţială nu este momentul formal al determinării, ci problema renaşterii Ummah – a formei omeneşti, a fenomenului, a comunităţii, care, din punctul lor de vedere, a fost pierdută. La două-trei veacuri după califi. Pentru ei, întoarcerea nu este importantă doar ca revenirea la un anumit tip de haine, coafuri, ritualuri, dar, mai presus de toate, aceasta este o formă socială de bază – Ummah.
Să analizăm realitatea actuală. Ce fac liderii ISIS? Ei acţionează ca după un canon marxist. Ideologia lor este un proces de îndeplinire a problemelor sociale, la care participă milioane de oameni. Nu sunt doar interese de clasă, pe care le exprimă unele ideologii. Este o mişcare de masă, cu milioane de oameni. Ei au formulat ideologia şi i-au atras pe oameni.
Statul islamic devine un fel de cauză generală, despre care şi vorbesc aceşti fundamentalişti. Ei deja spun: asta nu e problema noastră, este problema tuturor musulmanilor. Veniţi la noi şi construiţi împreună cu noi acest stat. Noi înşine nu-l putem construi. Iată că vin acolo musulmani din 70 de ţări ale lumii. Sosesc acolo împreună cu familiile, cu copiii şi încearcă să reînvie această Ummah.”
Nu cred că Obama cel pacifist știe proverbul nostru „Unde dai și unde crapă”…
Ummah este comunitatea primară a musulmanilor, întemeiată de profetul Muhammad la Medina; comunitatea credincioşilor musulmani. De asemenea, astăzi înseamnă, la arabi, comunitatea arabă în general, interferând uneori cu noţiunea de waţan (patrie). Credinţa unică, practicile rituale unice, legislaţia unică definesc apartenenţa la o comunitate unică, numită Umma. Fără apartenenţă etnic. Cuvântul arab umma este pus de unii în legătură cu umm (mamă) şi este interpretat astfel, ca referindu-se la o „comunitate matrice”. În Coran, umma înseamnă „popor”, „comunitate”, cu sensul de comunitate destinată mântuirii, dar şi de „popor” în general (când se spune, de pildă, că Dumnezeu a trimis fiecărui popor un profet care să-l îndrume pe calea cea dreaptă). În prima parte a activităţii profetice a lui Muhammad, arabii apar ca o umma căreia i s-a trimis un mesager pentru a-i arăta drumul izbăvirii, aşa cum, înainte,
Dumnezeu a trimis mesageri şi altor popoare. Termenul îi defineşte mai târziu pe credincioşii adunaţi la Medina în jurul profetului (ummatu n-nabiyyi „comunitatea profetului”) şi, de aici, prin extensiune, a ajuns să însemne comunitatea islamică în general .
Nu știu pe cine va mai putea trimite Obama în Orientul Mijlociu ca să pună ordine. Dar dacă Putin nu e străin de furnicarul de-acolo? Este o nouă agendă frumoasă pentru America, iar Rusia se va ocupa mai cordial de… Europa.
- „Ucraina trebuie denazificată!” - 25 februarie 2022
- Învățătorule, luminează-ne calea spre noi!… - 2 septembrie 2019
- Mircea Diaconu, fii profesionist, ce dracu!… - 26 august 2019
As fi fost curios sa dezvoltati un pic pe tema ISIS si a politicii externe Obama ante-ISIS si din prezent.
As fi curios daca rezonati la teza lui Sultanov conform careia „Obama pur şi simplu a stabilizat foarte multe lucruri”; mie mi se pare ca dimpotriva.
In fine, as fi fost curios cum priviti eventualitatea sosirii la Casa Alba a unui republican, eventual chiar a unui „neocon”, mai ales ca unii dintre candidatii republicani sunt chiar mai „coni” decat Bush (care, totusi, inca reprezenta establishmentul GOP).
Intre Ted Cruz si Jeb Bush pe cine ati prefera?