Biserica şi demonii din noi

Îndepărtarea de Dumnezeu lasă un gol care produce efecte imediate. Pentru că suntem dependenţi de El, înstrăinarea aduce frică, deznădejde, disperare, depresie. Pentru a nu fi sfâşiat de fiare, Cain a trebuit să poarte o pecete. Animalele l-au recunoscut de răzvrătit, dar mila Domnului l-a acoperit prin acel semn. Războiul împotriva Lui este un război împotriva firescului, împotriva naturii. Împietrirea şi întunecarea minţii sunt şi ele efecte nefaste ale acestei despărţiri.

Ne tot lovim în presa centrală de atacuri la Biserică. Fie c-avem de-a face cu tragedii gen Colectiv, fie că se petrec evenimente pozitive, culturale sau duhovniceşti, creştinii şi Biserica sunt scoşi ţapi ispăşitori ori luaţi la mişto. În loc să le fie frică de diavol, unora le este de Dumnezeu.

Aşa se face că mai nimeni nu scapă vreo vorbă despre imensele sume de la Stat irosite sau deturnate, dar acuză puţinul Bisericii. Pentru situaţia din Sănătate Biserica e de vină. La fel şi pentru că nu sunt şcoli. Dacă se face educaţie, nu-i bine să fie religioasă, dacă se-ntâmplă necazuri, a lipsit morala. Şi aşa mai departe.

La marşul în memoria victimelor ”colective” a fost afişat un banner ”vrem spitale nu biserici”, de parcă banii de la Minister au fost păpaţi de Biserică.

Nu scapă nemenţionate nici numărul de şcoli, dar este Biserica vinovată pentru exodul oamenilor afară?

Că moştenirea comunistă este încă prezentă şi în Biserica noastra românească, sau faptul că unele lucruri s-ar putea face mult mai bine, e altă poveste.

Nu pot să nu remarc faptul că oameni cu pretenţii umaniste, care se consideră corecţi şi pretind corectitudine, sunt primii care pică examenul, dând în ridicol. Una, Mirela Voicu, îi reproşează ”Cearşafului Alb” (Patriarhului) că nu s-a implicat în nici un fel vizavi de Colectiv. N-a coborât printre ambulanţe să scoata trupuri de-acolo, n-a luat o bucată de carton să disipeze fumul, n-a împărţit nici măcar iconiţe (SIC!!) prin spitale. Vădit marcaţi de eveniment, oameni care ar fi acuzat Biserica de invadare a spaţiului public (spitale) acum spun că n-au aprins lumânări şi n-au împărţit iconiţe. De parcă Patriarhul ar trebui să aibă linie dublă de la salvare sau pompieri ca să se afişeze în astfel de evenimente. Dacă totuşi ar face-o, atunci, uite popa, vrea publicitate. Dacă ar fi în negru – jegosul, dacă e în alb – cearşaf alb. Dacă are Dacie – leneşul, cu Mercedes – popa. Oameni frustraţi, care, în disperarea, deznădejdea, frica şi întunecarea lor îşi varsă nervii pe la colţuri de ziare, deşi ar trebui să se simte măcar un pic stingheriţi când vomită în faţa mulţimii.

Priviţi imaginile de mai jos (preluate de pe rock4you.ro). Sunt câteva din timpul unui concert de anul trecut din Colectiv.

wataincolectiv1

wataincolectiv2

wataincolectiv3

Cine şi-ar lăsa copiii să participe la acest soi de manifestări ”artistice” poate invoca responsabilitatea? Sau, adulţi fiind, îl pot acuza pe Patriarh că nu le-a sărit în ajutor? Cum spunea cineva chiar pe-aici: dacă tu o viaţă întreagă nu te-ai făcut candelă, crezi că au preţ şi-un milion de lumânări? Clubul acesta a primit mai multe trupe sataniste să concerteze. Toţi cei care au luat parte la ele au venerat, chiar dacă inconştient, pe diavol. Locul n-avea pic de sfinţenie. Şi-atunci, dacă Dumnezeu a lipsit, a venit satana. Aceste rânduri nu se vor cinice. E doar realitatea fraţilor, chiar dacă deranjează. Poate dacă dl. Codrescu ar fi însoţit articolul său de aceste imagini, n-ar mai fi apărut aşa mulţi cârcotaşi. Unde-a fost Dumnezeu când s-a întâmplat tragedia din Colectiv? Cât mai departe! A fost alungat de aura locului şi de mesajele de răzvrătiredin versurile formaţiilor care au dat pe-acolo. În acel loc s-a sălăşluit răul şi va rămâne rău famat şi după închiderea clubului!

EDITARE  ULTERIOARĂ: citesc într-un ziar de scandal, că trupa care apare mai sus, Watain a efectuat un ritual satanic chiar în timpul concertului din colectiv, stropind audienţa cu sânge. Nu e prima dată, alteori au aruncat peste oameni maruntaie de porc. Mai mult, membrii trupei sunt autoproclamaţi satanişti şi se laudă că în concertele lor se efectuează ritualuri păgâne în toată regula. Detalii aici.

Pe de altă parte, se remarcă şi din aceste poze că s-a folosit foc din belşug în acest loc antifonat cu burete inflamabil şi nu s-a întâmplat nimic. De ce tocmai acum? Cum diavolul este duh şi mai are şi o existenţă ignorată de mulţi, oamenii vor căuta pe cineva care poate fi tras la răspundere. Cauza, spun eu, trebuie căutată în altă parte. Nu e târziu, încă, pentru unii. Alţii, mă tem, ca ard şi-acuma. Să nădăjduim în mila lui Dumnezeu că va întoarce din moarte pe cei ce acum ocupă paturile, arşi.

În ce priveşte spitalele, ActiveNews are veşti:
Statele Unite ale Americii: 1 spital la 62 de lăcașuri de cult (5.586 la 350.000) și 56.000 de locuitori,
Suedia: 1 spital la 41 lăcașuri de cult (92 de spitale la 4.000) și 106.000 de locuitori,
România: 1 spital la 40 lăcașuri de cult (453 la 18 436) și 43.000 de locuitori.

Şi încă: bugetul Ministerului Sănătății peste 2015 este 6,8 MILIARDE de lei, iar bugetul tuturor cultelor, în aceeași perioadă este 320 de milioane de lei.

EDITARE ULTERIOARĂ: încă un articol penibil în Cotidianul, semnat Ion Spânu. Şi acesta deplânge lipsa patriarhului de la locul accidentului. Oamenii ăştia sfidează orice logică elementară.

O fotografie Mediafax arată un mesaj nu tocmai întâmplător alături de celelalte lumânări: 666 in the dark side we trust (credem în partea întunecată) ceea ce îmi alimentează, cel puţin mie, ideea unui jertfelnic acolo. Ar fi interesant de ştiut dacă locul acela a fost vreodata pustiu şi frecventat de satanişti până să fie amenajat în vreo formă sau alta. Oricum, sunt prea multe care se potrivesc cap la cap!

mediafax666

Liviu Daniel

About Liviu Daniel

Teolog, publicist, iubitor de frumos şi adevăr.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


17 comentarii la „Biserica şi demonii din noi”

  1. Am vrut sa aprind o lumanare langa toate celelalte de pe asfalt; am vazut afisul cu „Vrem spitale, nu catedrale” si n-am mai aprins lumanarea pentru ca nu sunt de acord cu ideea de a-mi impune cineva pe ce sa-mi cheltuiesc proprii bani, munciti din greu: daca vreau sa-i dau pe catedrale, cu ce-i deranjeaza asta pe autorii afisului? Daca nu-mi place metal-ul si racnetele alora de pe scena inseamna ca merit blamul autorilor afisului? Cer democratie si libertate dar ei nu ofera asa ceva: de ce m-as alatura lor cu lumanarea mea, ca sa sustin aberatia de afis? Am aprins lumanarea acasa, la icoana Maicii Domnului, rugandu-ma pentru sufletele acelor copii rataciti si pentru alinarea familiilor lor.

  2. De ce aceasta inversunare? S-a intamplat o tragedie, ar trebui sa fim oameni, sa fim mai uniti, mai buni…Unii isi manifesta durerea agresiv, asta este, sa-i acceptam si sa-i ajutam. Dumnezeu ne iubeste pe toti. Unii sunt teribilisti, isi spun satanisti, habar nu au ce zic dar si ei sunt tot oameni si pe ei Dumnezeu ii iubeste. Eu zic ca demn este sa reflectam in liniste, fara a mai judeca pe nimeni. Dumnezeu stie mai bine..

  3. Florin, e-adevarat, dar suntem datori fata de celalalt. Si pentru ca ni se pretind niste chestii si pentru ca una-i una, iar doua-s mai multe.
    Iar mai multe numai zic.

  4. DE un an de zile scriu la toate ziarele, pe facebook, la biserici,… ca lunar mor intre 100-150 de bolnavi de hepatita c in asteptarea tratamentelor promise de Banicioiu tot de un an de zile. Intre timp s-a trecut de 1000 de victime! Nu intereseaza pe nimeni, nu se face doliu national, nu se cer capete, nici Catedrala vanduta ca sa se cumpere medicamente…Dumnezeu sa-i ierte dar.de ce sunt cei 30 de morti asa importanti si cei peste 1000 nu? Chiar atat de manipulabili sunt romanii prin mass-media? O tragedie exista doar daca vuiesc ziarele, televiziunile, in timp ce un genocid (si nu este singurul la ora actuala in Romania) trece neobservat pe langa noi, chiar daca-l vedem direct ? Cand vom incepe sa gandim cu capul propiu, sa avem pareri personale si nu pre-fabricate? O schimbare in Romania se cerea de mult, dar inainte de toate trebuie o schimbare in mintea, in sufletul nostru, Trebuie sa deschidem ochii, realitatea trebuie vazuta nu privita la televizor sau citita in ziare, pe facebook altfel vom schimba ce am schimbat in 89 adica NIMIC!

  5. Ioan: da, chiar asa de manipulabili. Si numai atat, ei protesteaza impotriva oricui care le-ar lua jucariile. Imi amintesc cand a fost cu ACTA acum vreo 4 ani, s-a suprapus cu niste mizerii politice, insa tinerii au zis ca „nu fac politica”, protestand doar pt Acta. La fel si acum, proteste pe teme majore ca Rosia Montana, abia daca strang 2000 de oameni, cele pt familie sau normalitate, cateva sute, mereu aceiasi, cand e vorba de circ, oamenii sar. Ce se intampla acum nu-i decat un barometru al vremurilor in care traim. Si va fi si mai rau in viitor.

  6. „dacă tu o viaţă întreagă nu te-ai făcut candelă, crezi că au preţ şi-un milion de lumânări?”

    „Unde-a fost Dumnezeu când s-a întâmplat tragedia din Colectiv? Cât mai departe!”

    Fara stirea lui Dumnezeu nici macar un fir de par nu se misca de pe capul nostru.
    Atunci cand Iov a fost ispitit de diavol, Dumnezeu nu l-a lasat pe acesta sa se atinga de sufletul lui Iov.Nu stim noi cum lucreaza Dumnezeu, daca este departe sau aproape de om. Iata ce spune sfantul prooroc David in psalmii sai:

    „Unde mă voi duce de la Duhul Tău şi de la faţa Ta unde voi fugi?
    De mă voi sui în cer, Tu acolo eşti. De mă voi coborî în iad, de faţă eşti.
    De voi lua aripile mele de dimineaţă şi de mă voi aşeza la marginile mării
    Şi acolo mâna Ta mă va povăţui şi mă va ţine dreapta Ta”.

    Deci, daca Dumnezeu este de fata chiar si in iad, cum spuneti ca era departe?
    Iar prin faptul ca Dumnezeu este de fata chiar si in iad, asta inseamna ca El sufera pentru cei din iad, ca pana si acolo taina Lui lucreaza.
    Taina lui Dumnezeu lucreaza diferit de felul in care gandim noi oamenii.Suntem tentati adeseori sa judecam ceea ce nu stim, substituindu-ne lui Dumnezeu.Suntem tentati sa vedem pedeapsa lui Dumnezeu acolo unde poate este salvarea lui Dumnezeu, acolo unde lucreaza pronia lui Dumnezeu.
    Lumea aceasta nu este impartita in rau si bine, noi o impartim in rau si bine, lumea aceasta este creatia lui Dumnezeu, iar Dumnezeu nu doreste moartea pacatosului,ci sa se intoarca si sa fie viu.Lucram noi potrivit dorintei lui Dumnezeu?Suntem noi asemenea Lui, asa cum ar trebui?
    Vine poate un moment in viata unui om, o cotitura , pe care prestiinta lui Dumnezeu o vede ca pe o posibilitate de cadere iremediabila a acelui om si atunci El hotaraste sa puna capat vietii lui. Dar nu spre raul, ci spre binele omului. Sau poate Dumnezeu lasa omul sa treaca prin boli si necazuri, chiar si prin vrajitorii si satanizari ( vezi Sfantul Ciprian vrajitorul, sau Serafim Rose, care a trecut pe la multe credinte, ajungand pana si homosexual), dar niciodata nu se desparte de om, asa cum ne despartim noi prim judecati pripite si nefundamentate. Si desigur, noi trebuie sa fim precauti si sa nu ne riscam sufletul si viata crezand ca suntem vesnici, ci sa fim responsabili atat pentru noi, cat si pentru ceilalti.Dumnezeu cauta prin orice mijloace sa salveze sufletul si viata unui om, insa nu totdeauna este posibil, deoarece Dumnezeu nu este un dictator, El a lasat omului liberul arbitru. Vrei sa nu asculti de Dumnezeu? Esti liber, Dumnzeu nu te sileste, dar greseala ta te va costa si nu doar pe tine, ci si pe multi altii.
    Nu avem voie sa judecam pe nimeni, putem sa dam sfaturi, dar nu sa impunem, putem sa ne rugam lui Dumnezeu, pentru ca si El asta asteapta din partea noastra.
    Dar sa nu asteptam sa vina un moment ca acesta tragic, pentru a ne arata solodaritatea fata de ceilalti. Sa fim constienti si responsabili totdeauna si mai ales sa nu-L batocorim pe Dumnezeu si invataturile de credinta.
    Desigur, nici rugaciunea nu este un lucru usor si la indemana oricui, deoarece Scriptura ne invata ca Dumnezeu face voia doar celui care face voia Lui.
    Vedem ca o multime de oameni incearca sa reinventeze credinta, sa o impuna si altora dupa mintea lor, dar toate au o baza, precum este si stiinta,etc.Nu poti detine deplin o arta , o stiinta, daca nu o practici.Asa cum nu putem sa dam sfaturi unui om de stiinta, noi, cei ce nu am studiat in domeniul stiintei, tot asa nu putem sa ne jucam cu invataturile Bisericii, care sunt mai mult decat stiinta.
    In acelsi timp,nimeni nu ar trebui in aceste momente sa invoce nevinovatia celor care au murit in acest tragic accident, precum nu trebuie sa invocam nici intreaga culpa, ci mai degraba sa ne asumam cu totii vinovatia si sa ne rugam pentru iertarea pacatelor celor care au murit, care au fost implicati in producerea acestui accident, a victimelor colatelare, supravietuitorilor,etc. Toti avem nevoie de sprijinul celorlalti, de-asta ne-a facut Dumnezeu sa traim impreuna, nu singuratici.
    Potrivit invataturii lui Sofronie Saharov, ucenicul sfantului Siluan Athonitul, avem indatorirea de credinta sa ne asumam cu totii intreaga vina omeneasca, asa cum a facut si Hristos.Sa ne simtim si noi vinovati impreuna cu toti ceilalti, sa nu judecam, sa nu blamam, ci sa ajutam cat putem pe fiecare, orice vina ar avea.Asa a facut si Moise, asa a facut si David dupa ce s-a pocait, asa au facut multi, pentru ca asta este adevarata credinta, adevarata mila, adevarata iubire pe care ne-o cere Mantuitorul : Sa iubim nu doar pe prieteni, ci sa cerem putere de la Dumnezeu sa iubim si pe vrajmasi,caci Iisus Hristos nu pentru drepti S-a intrupat, ci pentru pacatosi S-a suit si S-a jertfit pe cruce.
    In timpurile noastre observam o scindare, o impartire aleatorie in buni si rau, inainte de judecata lui Hristos.Toti ne credem buni, toti ne credem buni judecatori.Ori Hristos ne-a invatat sa nu judecam pe nimeni. Doar sa ne rugam.Sa ne rugam si pentru sufletele acelora care din inconstienta si imprudenta s-au facut vinovati de producerea accidentului.Crestinii nu sunt razbunatori, nu sunt insetati de sange, de trufie, de orgolii, de rautate.
    IMi-as fi dorit ca si BOR sa se implice mai vizibil in toate aceste lucruri si sa nu aiba reticente in ce priveste caracterul acelor oameni. Desigur, s-au slujit in biserici slujbe de rugaciune(neplatite de nimeni) pentru cei morti, dar, dupa parerea mea, poate gresesc, ar fi trebuit sa se faca act de prezenta si acolo, la fata locului, cu un cuvant de la Dumnezeu, cu o mangaiere, nu cu o judecata, desigur. Sunt convinsa, daca parintele Galeriu ar mai fi trait ar fi venit si el acolo, printre oameni, pentru ca inainte de a fi orice, suntem oameni.
    Daca este acum sa vorbim despre felul in care aceasta muzica se manifesta, nu avem sa spunem ca este divina, sau ca ar putea deveni divina. Intreaga manifestare nu are nimic de-a face cu divinitatea, cu pacea, cu frumusetea iubirii, cu credinta .Iisus Hristos a spus ca „cine nu aduna cu mine , risipeste”.In acest fel ar trebui vazute lucrurile de cei care nu considera nociva aceasta muzica. Ea nu distruge ca un incendiu, desigur, caci nu are legatura cu partea fizica a omului, dar nu este nici constructiva a partii sufletesti cu care omul a fost inzestrat, ea nu hraneste spiritual si orice om are putinta sa discearna acest lucru, ca ea este contrara lui Hristos. Nimeni nu si L-ar putea inchipui pe Hristos in spiritul acestui fel de manifestare.Ea nu are puterea de a distruge pe om, nimic in lumea asta nu este mai puternic ca ceea ce Dumnezeu a pus in om, dumnezeirea, dar daca aceste daruri pe care Dumnezeu le-a pus in noi le ignoram si ne hranim sufletul cu lucruri contrare, atunci este posibil ca acest suflet sa devina extrem de bolnav duhovniceste, prin neluare aminte. Unele suflete ajung sa se trezeasca, altele nu. Aici avem cu totii o raspundere, nu doar Dumnezeu sau Biserica.

  7. Lumea nu crede cu adevarat ca diavolul exista…….dar noi in sinea noastra o stim..DOAMNE AJUTAN!!!

  8. folosisem ca o metafora, sigur Dumnezeu e prezent peste tot, dar ingerul si duhul Sfant stau departe de cel pacatos si de putoare. Mai ales cand cineva asculta versuri care neaga sau refuza existenta/prezenta/ajutorul lui Dumnezeu, el se izoleaza si devine rob diavolului, iar cand ii mai face si semnul si adopta un anumit stil vestimentar sau de viata, se inrobeste si mai mult.

    ce-ar mai trebui sa faca BOR? Pai in ritmul asta ar trebui s-avem o armata de preoti care sa tine de mana personal toti suferinzii, sa nu se mai sminteasca unii sau altii. Apoi ar sari ASUR-ul… Mare lucru si cu manipularile astea emotionale, ii fac pe unii sa-si piarda chiar si discernamantul.

  9. Un forumiste de pe gamdul.info

    “Despreţuind Biserica noastră naţională şi înjosind-o, atei şi francmasoni cum sunt toţi, ei ne-au lipsit de arma cea mai puternică în lupta naţională; dispreţuind limba prin împestriţări şi prin frazeologie străină, au lovit un al doilea element de unitate; despreţuind datinele drepte şi vechi şi introducând la noi moravurile statelor în decadenţă, ei au modificat toată viaţa noastră publică şi privată în aşa grad încât românul ajunge a se simţi străin în ţara sa proprie. Odinioară o Biserică plină de oameni, toţi având frica lui Dumnezeu, toţi sperând de la El mântuire şi îndreptându-şi vieţile după învăţăturile Lui. Spiritul speculei, al vânătorii după avere fără muncă şi după plăceri materiale a omorât sufletele… Biserica lui Mateiu Basarab şi a lui Varlaam, maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbei şi unitatea etnică a poporului, ea care domneşte puternică dincolo de graniţele noastre şi e azilul de mântuire naţională în ţări unde românul nu are stat, ce va deveni ea în mâna tagmei patriotice? Peste tot credinţele vechi mor, un materialism brutal le ia locul, cultura secolului, mână-n mână cu sărăcia claselor lucrătoare, ameninţă toată clădirea măreaţă a civilizaţiei creştine.” („Timpul”, 14 aug. 1882). „Şcoalele primare nu sunt institute pentru propagarea ştiinţei, ci institute de creştere (educaţiune). Pe de altă parte, Biserica este asemenea un institut de creştere şi influenţa ei asupra şcolii primare este cea mai folositoare…Ştiinţa începe abia acolo unde judecata e coaptă, disciplina caracterului deplină, înainte de această epocă nu există decât creştere prin deosebite mijloace, din cari religia este cel mai puternic. Partea pur dogmatică a religiei se pierde cu vremea, dar sâmburele ei moral rămâne şi formează tăria caracterului” (M. Eminescu, „Timpul”, 11 oct. 1878).

  10. Am copilarit in zona Uranus. Revad si acum chipurile maicutelor si preotilor care se aplecau si faceau semnul Sfintei Cruci deasupra capului meu, insorit de zambetul lor.
    In fiecare zi, cerul si pamantul cantau prin sunetele clopotelor.
    Erau timpuri in care ateismul s-a manifestat mai violent decat acum, insa nimeni nu a indraznit sa ii impiedice pe preotii de la Schitul Maicilor, Manastirea Antim, Bisericile Sfantul Nicolae si Sfantul Spiridon , de la Mihai Voda, Sfantul Gheorghe, Sfanta Ecaterina ,Sfanta Vineri sau de la Manastirea Radu Voda sa vesteasca bucuria oficierii Sfintei Liturghii sau tristetea mortii unui crestin.
    Recunosc ca m-a surprins faptul ca in noaptea nenorocirii, clopotele bisericilor din Bucuresti, au tacut.
    Se vede treaba ca s-a pierdut si obiceiul de a trage clopotele la vreme de necaz…
    Cred ca daca Biserica decidea sa faca acest gest, nu mai indraznea nimeni sa faca comentarii privind prezenta IPS Daniel la locul accidentului, pentru simplul motiv ca plansul clopotelor ar fi insemnat mai mult decat descinderea Patriarhlui (cu escorta) printre satanisti.

Comentariile sunt închise.