O veste bună la început de an: de ieri, revista „Dilema”, una dintre publicaţiile cu mare influenţă asupra culturii şi politicii româneşti, are un nou redactor-şef. Publicistul Sever Voinescu (46 ani, avocat, fost diplomat şi parlamentar, retras de politică de cîţiva ani) a preluat conducerea de la profesorul universitar Mircea Vasilescu, care ar fi renunţat la şefia revistei pentru a se dedica exlusiv carierei didactice.
Sever Voinescu este un apropiat al directorului-fondator al „Dilemei”, Andrei Pleşu, care l-a lansat şi în politică, pe cînd era ministru de Externe.
În opinia mea, această înlocuire de la conducerea „Dilema” este o veste bună pentru că ar putea marca şi o schimbare de direcţie a săptămînalului.
În ultimul timp, Sever Voinescu s-a distins ca un autentic mărturisitor creştin, înzestrat cu talent scriitoricesc şi oratoric şi, deopotrivă, cu înţelepciune şi curaj. Un apărător al tradiţiei şi al Bisericii de pe poziţiile uni sănătos conservatorism, fundamentat teologic şi istoric. O conştiinţă publică remarcabilă prin luciditate, calm şi deschidere la dialog. Cu alte cuvinte, Sever Voinescu de azi îmi pare un altul faţă de cel de acum cinci sau zece ani. Un ne-dilematic, în sensul că refuză relativizarea, fiind ancorat într-o certitudine eshatologică.
Ştiu că Sever Voinescu nu este singurul om credincios de la „Dilema”, un creştin asumat fiind însuşi directorul ei, Andrei Pleşu. De asemenea, ştiu că într-o redacţie cu multe nume sonore punctul de vedere al şefului nu se impune cu uşurinţă. Cu atît mai puţin este de aşteptat o corectare a cursului de mers a unei publicaţii care şi-a făcut din dilemă un program. Cu toate acestea, cred că numirea lui Sever Voinescu nu e întîmplătoare, deşi, poate, surprinzătoare pentru mulţi – avînd în vedere că „Dilema” face parte din holdingul „Adevărul”, care s-a evidenţiat printr-o continuă acţiune contra orientării conservatoare, în general, şi a Bisericii Ortodoxe Române, în special.
Să fie într-un ceas bun!
- Libertate, unitate, credibilitate* - 9 august 2024
- Noi și ”Înalta Poartă” - 8 aprilie 2024
- SUA – UE – România, sub spectrul acelorași amenințări - 26 februarie 2024
printre miile de vesti proaste, un firicel de lumina. Slava Domnului, doar atit pot sa „comentez”
nu cred ca va schimba nimic, nu face el de unu singur revista… astia nu se schimba peste noapte,
dar poate fi o veste buna, atat cat e.
ii doresc succes
S-ar putea sa-i faceti mai mult rau decat bine lui Sever Voinescu prin aceste vorbe. Stiu cat de sensibil e Sever Voinecu fata de neolegionarism de care se delimiteaza fara tagada.
Foarte bine că se delimitează, dar n-am înţeles ce legătură are neolegionarismul cu numirea lui Sever Voinescu. Dacă nu cumva dvs, pe urmele comuniştilor de ieri şi a neomarxiştilor („corecţi politic”) de azi, asimilaţi creştinismul, în general, cu fascismul, şi ortodoxia, în particular, cu legionarismul. Şi în acest caz, Sever Voinescu şi-a făcut rău singur deja cînd s-a declarat creştin, ba a şi pus paie pe foc scriind în apărarea credinţei. Nimeni nu i-a zis însă că va fi uşor. Ba, aşa cum îl ştiu, intelectual temeinic, era informat despre riscuri încă de la Răstignirea Mîntuitorului încoace. Iisus Hristos însuşi ne-a avertizat: „Fericiţi veţi fi voi cînd vă vor ocărî şi vă vor prigoni şi vor zice tot cuvîntul rău împotriva voastră, minţind din pricina Mea”. Iar realitatea este aşa de două mii de ani. Biserica însăşi s-a clădit pe martiri, jertfă, suferinţă…
Sever Voinescu este un om civilizat, inevitabil umanist,cu ceva biblioteci citite, deci tolerant. Toleranta, vezi bine,nu presupune sa-l ingadui (doar) pe cel cu care esti de acord 🙂