Pe 24 ianuarie 1859, acum 157 de ani, se oficializa Unirea Principatelor.
Procesul început cu 10 ani înainte printr-o uniune vamală avea să dureze încă cel putin 3 ani pentru armonizarea legislativă internă si recunoaştere internaţională.
Prima Constitutie apare de-abia peste 7 ani, la 1 iulie 1866.
Drumul spre unificarea teritoriilor locuite majoritar de români şi constituirea statului naţional România devine ireversibil odată cu şirul de reforme iniţiate de Alexandru Ioan Cuza şi instalarea domnitorulului Carol I, care se bucura atât de sprijinul Franței cât și cel al Prusiei.
Mai jos este harta României Mici.
(sursa: nouarepublică)
Simt nevoia să preiau de pe situl rezistenta urbană (rezistenta.net) detalii şi fotografii ale Hotelului Concordia, locul unde s-a decis dubla alegere a lui Al. I. Cuza, clădire ce zace de ani buni în paragină, în centrul Capitalei (str. Smârdan nr. 39).
Detalii despre Hotelul Concordia:
► construit 1852, 90 de camere (inițial)
► 1884: distrus în parte de un incendiu, refăcut ulterior
► 1901: afectat de alt incendiu
► funcţionează ca hotel până după 1945
► naționalizat în 1948, este administrat de ICRAL, se repartizează locuințe modeste în fostele camere de hotel (aş adăuga: chirii modice)
► după 1989: retrocedat
► 2003: proprietarul vinde imobilul firmei Ro Naturstein SRL
► 2003-2011: se degradează, se pierde șirul proprietarilor
► 2012: acoperit integral cu plăci pentru a se ascunde de petrecăreți fațada degradată; în curtea interioară se deschide o berărie, deși clădirea este în pericol de prăbușire
► 2014: semne că s-ar fi început consolidarea și restaurarea, în spatele placajului
► înscris în Lista Monumentelor Istorice la nr. crt. 2025, cod LMI B-II-m-B-19708.
- Ceva despre pandemie - 17 martie 2020
- O carte despre embrionul uman, ca persoană ce trebuie apărată - 8 octombrie 2019
- Societatea de Cultură Macedo-Română împlinește 140 de ani de la înființare - 20 septembrie 2019
Nu am inteles de ce l-a invitat „Realitatea” pe Victor Noimann sa scuipe „in direct” peste imaginea pe care o au romanii despre propria lor istorie, despre tara lor, despre Nicolae Iorga.
Ipocrizia cumsecadeniei ardelenesti a gazdei, i-a permis invitatului, zgaltait de ticuri ce te duceau cu gandul la Varionuha cel fara umbra, sa debiteze pareri legate de felul in care trebuie sa se integreze Romania in devalmasia europeana si mai ales, despre nocivitatea sentimentului national.
Din respect fata de telespectatori, fata de proximitatea aniversarii Unirii Principatelor Romane, jurnalistul avea obligatia sa ii aminteasca invitatului, ca ceea ce este specific si sacru pentru poporul lui Israel (istoria mai mult sau mai putin romantata, spatiul geofizic delimitat ca Stat, valorile religioase ), este specific si sacru si pentru poporul Roman.
In plus, poporul Roman, a sprijinit cu matura intelegere miscarea clandestina sionista ce a culminat cu crearea Statului Israel prieten, a natiunii ce cu nostalgie a ales ca imnul sau de Stat sa fie melodia din folclorul moldovenesc, „Cucuruz cu frunza-n jos”.
Este foarte posibil ca parerile fistichii ale istoricului, privind regionalizarea Romaniei sa isi aiba originea in gresita intelegere a sensului dialogului dintre Dragnea si Nathanyahu, in chestiunea specialistilor in cadastru.
Victor Noimann, prin interventia de aseara, ramane pentru romani un apreciat colaborator al Centrului Pentru Studii Ebraice si, atat .
https://centruldestudiiebraice.wordpress.com/personal/