Așa cum ne-a obișnuit, președintele României, Klaus Iohannis, reacționează extrem de tîrziu. Dar să trecem peste asta și să vedem cum clarifică declarația sa din data de 17 februarie a.c. în favoarea televiziunilor din grupul Intact:
Eu cred că ați ajuns într-o situație neplăcută și inutilă. În primul rând, cred că libertatea de exprimare în media nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative. În al doilea rând, această abordare heirupistă a ANAF mi se pare cel puțin nepotrivită, dacă nu discutabilă.
Iată explicațiile domniei sale postate pe Facebook astăzi, 20 februarie, în jurul orei 2 dimineața:
În legătură cu îngrijorarea care a apărut în spaţiul public în urma afirmaţiei referitoare la o posibilă evacuare a unei televiziuni, este necesar să fac câteva precizări. Nu există niciun fel de intenţie din partea mea, nu a existat şi nu are de ce să existe, să apăr pe cineva în faţa legii. Este evident, şi am spus acest lucru de nenumărate ori, că o decizie judecătorească trebuie aplicată.
Eu sunt convins că România este un stat de drept, va rămâne un stat de drept şi voi lupta pentru ca România să rămână un stat de drept. Nu există niciun fel de discuţie aici. În acelaşi fel însă sunt ferm convins că dreptul la liberă exprimare, dreptul la informare şi libertatea presei sunt dintre cele mai valoroase bunuri câştigate la Revoluţia din decembrie 1989. Şi cred că oricând apare posibilitatea ca acestea să fie suprimate, nu neapărat dintr-o intenţie, dintr-o abordare stângace câteodată, acest lucru trebuie atenţionat.
Eu nu sunt apropiat de această televiziune, de acest trust de presă. Poate unii sau alţii îşi amintesc că, dimpotrivă, în campania din noiembrie – decembrie 2014, în campania media care s-a purtat, accentele au fost tocmai de altă natură.
Am înţeles foarte clar mesajul pe care l-am primit în aceste zile via Facebook.
De unde și pînă unde recuperarea unui prejudiciu stabilit definitiv de o instanță judecătoarească are de-a face cu „dreptul la liberă exprimare, dreptul la informare şi libertatea presei”? După cîte știu eu, nimeni nu a suspendat sau retras licențele de funcționare ale televiziunilor grupului Intact.
Președintele Iohannis îndulcește expresia inițială „libertatea de exprimare în media nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative, […] această abordare heirupistă a ANAF mi se pare cel puțin nepotrivită, dacă nu discutabilă” folosind expresia „oricând apare posibilitatea ca acestea să fie suprimate, nu neapărat dintr-o intenţie, dintr-o abordare stângace câteodată, acest lucru trebuie atenţionat„.
Domnule președinte, o atenționare sună cam așa: „Da, am aflat de notificarea de evacuare a clădirilor televiziunilor dumneavoastră, știu că termenul de cinci zile este nerealist. Din păcate, așa spune legea. Poate că partidele parlamentare ar trebui să facă ceva pentru amendarea articolului 1.039 din Codul de procedură civilă astfel încît notificările de genul acesta să nu sune ca un ultimatum. Poate că un termen de 60 sau 90 de zile ar fi mai rezonabil.”
Declarația dumneavoastră inițială este clar partizană, de partea reprezentanților grupului Intact și împotriva reprezentanților statului care, cel puțin în acest caz, nu făceau decît să respecte legile în vigoare din România.
Declarația din această dimineață, deși mult mai ponderată, este tot nepotrivită deoarece face aceeași legătură între „dreptul la liberă exprimare, dreptul la informare şi libertatea presei” și un act pur administrativ de recuperare a unui prejudiciu stabilit de o instanță de judecată. Dacă s-ar fi încercat suspendarea sau anularea licențelor de emisie ale televiziunilor grupului Intact ați fi avut perfectă dreptate. Cum nu s-a încercat acest lucru, nu aveți dreptate nici acum.
Nu sunt jurist, dar mi se pare ca hotarârea judecatoreasca se refera la trecerea unui bun in proprietatea statului, nu la felul in care statul sa se poarte cu vechii chiriasi (deci nici la viteza cu care s-o faca; „hei-rup” pare un comentariu la aceasta viteza).
Frenezia populara in favoarea unei evacuari rapide seamana cu o nostalgie a dictaturii proletariatului.
Din cate inteleg, pierderea sediului le-ar atrage si anularea licentei de emisie – care nu poate fi valabila in lipsa unui sediu. Probabil de-aia urla ca din gura de sarpe pe tema „libertatii de exprimare”. Oricum, daca ar fi valabile teoriile vehiculate de Nasul (blatul dintre antene si Iohannis-Gorghiu si razbunarea pesedeilor prin anaf-ul controlat de ei pana mai deunazi) ma astept ca vedetele antenelor sa puna mana de la mana, sa stranga banii necesari si sa-si gaseasca urgent alt sediu in acest weekend, sprijiniti discret de „beneficiari”. Ca sa dea cu tifla recuperatorilor si gastii lor pesediste. Vom trai si vom vedea. Oricum, daca exista o hotarare judecatoreasca definitiva, nu vad de ce mai tipa acum din toti rarunchii si scot pensionarii in strada. Pentru ce? Circul asta e inutil.
probabil ca avea in minte mirifica lege Dragnea, acea ultima productie a unei minti revansarde si aplecata la rindul ei sa prezinte albul negru si invers ? A propos de informare echidistanta, echilibrata, masura, decenta scl scl, nu in ultimul rind respect pentru deontologie. Si macar un dram (fie si o vaga urma) de moralitate – dar nu este deloc cazul, in nici una dintre cele doua probleme (fiind vorba mai ales de lipsa ei).
Gura pacatosului, adevar graieste: „dreptul la informare şi libertatea presei sunt dintre cele mai valoroase bunuri câştigate la Revoluţia din decembrie 1989”.
http://stiri.tvr.ro/germina-nagat–cnsas–cea-mai-oribila-forma-de-in–elatorie-a-securitatii–recrutarea-de-minori_71035.html
Actualul Presedinte nu il poate inainta in grad pe Voiculescu, asa cum a facut Constantinescu cu Rotaru, dar are grija sa nu ii deranjeze interesele. Sau ma rog, incearca.
Klaus Johanis are propria agenda, fata de guvernul german nu fata de poporul roman. Nu cred ca-i pasa prea mult de Romania, de Basarabia, de Voiculescu, sau de altceva:
Scandal la nivel înalt: preşedintele – acuzat de înaltă trădare
Situație explozivă în România: fostul președinte al statului, Traian Băsescu, îi aduce succesorului său acuzații punctuale care se încadrează fără probleme în noul Cod penal la rubrica ”Înaltă trădare”. Incendiarele afirmații au fost făcute duminică seara, în cadrul unui interviu acordat postului România TV. Este, trebuie spus, pentru a doua oară în ultimul an cînd șeful statului e acuzat, direct sau indirect, de voci de prim rang din politică de trădare a țării.
Traian Băsescu l-a acuzat, astfel, pe Klaus Iohannis că a făcut o serie de acte majore, de-a lungul perioadei de după alegeri, în care a subordonat interesele României celor ale Germaniei sau, după caz, binomului Germania -Rusia, inclusiv periclitînd stabilitatea Pactului strategic cu SUA.
http://www.cotidianul.ro/scandal-la-nivel-inalt-presedintele-acuzat-de-inalta-tradare-276724/