Marian Munteanu a pășit cu dreptul în cursa pentru Primăria Capitalei: toată lumea discută numai despre asta.
Bineînțeles, ”opinia publică” e împărțită. Pentru unii, Marian Munteanu e prea naționalist, deci nu e/nu poate fi liberal. Pentru alții, gestul lui de a accepta să candideze cu sprijin liberal este o trădare, căci PNL e globalist. Nici unii, nici alții nu par să fi reținut ceea ce Marian Munteanu a spus în mod repetat astăzi (confirmat, chiar dacă destul de confuz, de Alina Gorghiu): că este candidatul societății civile.
Marian Munteanu nu devine liberal peste noapte, chiar dacă birocrația îl va obliga să semneze, formal, vreo adeziune la PNL, și nu va duce la Primărie un proiect al PNL, ci un proiect lucrat de societatea civilă împreună cu PNL. De asemenea, în echipa lui vor fi cîțiva reprezentanți ai societății civile pe listele de consilieri locali.
Acum veți întreba cine e societatea civilă. Păi cea pe care Marian Munteanu, dimpreună cu o echipă destul de solidă, o pregătește de cîteva luni încoace: platforma civică Alianța Noastră. La care, evident, se pot adăuga alte entități.
Marian Munteanu a declarat astă seară la Realitatea Tv că a acceptat candidatura și din acest motiv: să grăbească procesul de articulare teritorială și de afirmare a Alianței Noastre. El a dat asigurări că nu a renunțat la ideea de a duce cît mai mulți oameni de calitate, buni profesionişti, patrioți și creștini în Parlament, în toamnă. Dimpotrivă, acum i se oferă alte posibilități în această direcție. Este limpede că noua sa postură îi va da mult mai multe ocazii de a vorbi despre năzuințele AN decît pînă acum, iar mulți dintre sceptici și precauți poate vor înțelege că, în sfîrșit, tabăra identitarilor joacă în liga mare şi în România. Vă imaginați măcar cum se va dezvolta AN chiar şi fără o victorie, ci beneficiind numai de imaginea candidatului ei? Bănuiţi ce evoluție va cunoaște AN dacă Marian Munteanu va cîștiga alegerile pentru București? Înțelegeți ce semnificație are o victorie în Capitală? Vă dați seama ce înseamnă primarul general al Capitalei în România?
Răspunzînd acestor întrebări, devine mai clar şi de ce pactul dintre Alianţa Noastră şi PNL a pus pe jar o altă parte a societăţii civile, care ar fi vrut ca liberalii să-i sprijine pe alţi ongişti, ca Nicuşor Dan şi Ciprian Ciucu. Dezamăgirea va stîrni urticarie zilele astea unor publicaţii şi televiziuni. Deja se manifestă pe Facebook şi pe bloguri.
Aşa că, aceia care împărtăşiţi viziunea noastră, haideţi să pornim la construcţie şi să lăsăm văicărelile pe seama stîngiştilor.
Mai jos, înregistrarea emisiunii de la Realitatea TV, în care Marian Munteanu face toate precizările de rigoare.
- Libertate, unitate, credibilitate* - 9 august 2024
- Noi și ”Înalta Poartă” - 8 aprilie 2024
- SUA – UE – România, sub spectrul acelorași amenințări - 26 februarie 2024
S-a pornit centrifuga,sper ca raul sa fie aruncat afara,asa mi-a spus un prieten aseara.De data asta si eu simt(ca multi altii) ca s-ar putea intampla ceva cu adevarat bun pentru noi.Ma leg strans de speranta,ca poate numai cu ea am mai ramas.
Ca arsi(adica ca la comanda) au inceput deja unii sa sara la gatul lui Marian Munteanu.S-or mai fi si altii.
Bine ca nu mai suntem nevoiti sa alegem intre doua rele.
Mult succes si Doamne-ajuta!
A renascut speranta in sufletele noastre!
Doamne ajuta!
Dupa 25 de ani plini de dezamagiri si multe surprise neplacute am devenit circumspect si ma entuziasmez destul de greu.Totusi Marian Munteanu e un nume care imi inspira simpatie si chiar o oarecare incredere (faute de mieux).Doamne ajuta ! Sintagma „Societatea civila” imi provoaca frisoane si scarba daca evoca nume ca „Alina mungiu,rev.22,si multe alte ejusdem farinae,dela unii moderati dubiosi pana la abjecti extremisti…”Incalcite sunt caile Domnului”.
Deci expectative binevoitoare,rugaciuni ,sperante si…rabdare…
opozanti de genul ,paleologu,macovei imi confirma anumite intuitii,in contrast cu aprecierile pe care le am fata de domniile lor…si e regretabil.Opiniile dlor sunt cel putin dubioase si nu sunt sigur ca ele exprima niste convingeri sincere si nu impuse…?Cat despre dl.Quintus ,nu ar trebui sa se exprime la varsta si cu unele din antecedentele dsale.In orice caz cu cat sunt mai vocali si mai multi o anumita categorie de „postaci”devin tot mai increzator in M.M….
Sa vedeti ce e pe hotnews. Au turbat. (ii credeam mai ok, mai cu staif)..
Dar nu, acum isi dau arama pe fata, o dezlnatuire incredibila de ura – aceleasi refrene apocaliptice: vin fundamentalistii, nationalistii, Polonia.Putin.
Aceleasi acuzatii nedovedite: omul lui Secu, comert cu arme, Magureanu, etc.
Dincolo de sansele relae, candidatura lui Marian Munteanu este, pana la urma, o binevenita hartie de turnesol. Pentru Bucuresti, pentru societatea civila si, in final pentru fiecare in parte.
@ Dan Petre
Foarte bine zis.
Omul e un original, asta e sigur.
Citate din lucrarea sa, Ortodoxia e viitorul omenirii.
„Noi am spus că Ortodoxia este singura orientare modernă”, „Numai creștinismul ne poate salva ca popor”, „Suntem primii creștini din Europa”, „Trebuie să dăm Occidentului Ortodoxia” sau „Să refacem prestigiul țărănimii”.
Evident, ortodoxia nu e una singura, e de felurite feluri, pe masura fiecarei tari ortodoxe, la care s-o fi referit, si e greu s-o proclami singura orientare moderna (ce-o fi insemnand modern pentru el?), nici poporul roman n-are nevoie sa fie salvat, doar bine administrat, si aia e cu totul alta mancare de peste decat „salvarea”,cu siguranta nu suntem primii crestini din Europa (asa cum nici apostolul Andrei n-a avut treaba cu crestinarea romanilor/daco-romanilor etc), si, evident, Occidentului n-ai cum sa-i propui/impui o ideologie… dogmatica cu care n-are nici o treaba de 2 mii de ani, mai ales ca si el, Occidentul, e fragmentat in foarte multe popoare, traditii etc. Cat despre refacerea prestigiului taranimii, mai intai trebuie umblat la fondul problemei, care dateaza de pe vremea voievozilor,nu la aparente (prestigiu).
Pina la urma cine stie ceva de Marian Munteanu in ultimii 20 de ani ? Si ce-l recomanda la o munca administrativa complicata si imbibata de aliante politice inevitabile (Consiliul General etc).
Evident, e greu si sa-l proclami pe M.M. candidat al societatii civile, cata vreme e si ea fragmentata, cum e si firesc, iar diversii poli ai acesteia n-au fost consultati in aceasta directie.
Dar, in sfarsit, avem nevoie, iarasi, de un Mantuitor al Bucurestilor, desi eu am cerinte punctuale de la primarul meu si, in primul rnd, capacitatea psihologica si intelectuala de a fi criticat, chiar si de hotnews (n-am inteles, care e problema cu asta ?).
Da,este asa revigorant, chiar obosisem sa mai am speranta.Ma gandeam ca fiecare se va descurca cum il va ajuta Dumnezeu, in directia antihristica in care era impinsa Romania.Dar uite ca Psaltirea citita de unii pentru a scoate Dumnezeu conducatori drepti, a dat roada.Rugaciunile mucenicilor din temnitele comuniste, au fost ascultate.Domnul Munteanu cu adevarat va fi un indicator pentru renasterea vocii societati civile.Vom vedea cine este acid si cine este alcalin la vocea dumnealui , care ne reprezinta in sfarsit.Marele ,,expert,,Guran deja sa decolorat prin explicatiile sale legate de ,,legionarul cu scoala,,primite de la …el stie!