”Aproape nimeni nu dorește să contribuie la această activitate” este fraza cheie din Raportul Comisiei de Etică a Universității București (citiți aici). Raportul ”cuprinde perioada scursă de la prezentarea ultimului Raport și anume ianuarie 2015-februarie 2016”. Până la ultima virgulă înghesuită între subiect și predicat Raportul este definitoriu pentru calitatea morală a profesorilor universitari doctori ce au diriguit învățământul românesc, în deplină libertate, de peste 25 de ani.
”Domeniul eticii și integrității academice ar trebui să fie o preocupare constantă a noastră, a tuturor, nu doar sarcina unei comisii. In continuare, Comisia a funcționat fără un membru-coleg din partea Facultății de Drept, în ciuda insistențelor noastre. Prezența acestuia ar fi ușurat considerabil sarcina Comisiei în mai multe cazuri.”
”Anul 2015 marchează, ca și începutul lui 2016 apariția unor cazuri complicate care cer un volum mare de muncă, atât din partea colegilor cât și din partea secretariatului care este, de fapt, o persoană funcționând, de fapt, în cabinet de prorector.”
”Un număr de cazuri implică expertiza în materie legală, mai ales în chestiunile de plagiat și de conduită academică. Deși a cerut în repetate rânduri acest lucru, comisia nu a reușit să obțină de la facultatea de resort o propunere validă. Faptul are consecințe asupra timpului de rezolvare întrucât, după ce Comisia analizează un caz și ajunge la momentul propunerii de soluționare, toată documentația trebuie înaintată Direcției juridice care va face același lucru ca și Comisia astfel încât să poată da avizul pe propunerea Comisiei. Fapt este că nici la această oră Comisia nu are un coleg expert în Drept.”
”Comisia este interesată de susținerea preocupărilor din UB privind consolidarea unei culturi a integrității. Președintele a luat parte la mai multe discuții cu acest subiect sau a avut luări de poziție în public.”
”Reiterăm ideea realizării, în cadrul Consorțiului, a unei întâlniri comune pentru evaluarea practicilor privind etica și integritatea academică, în vederea propunerii unor elemente de legislație care să clarifice și să îmbunătățească cultura integrității academice.”
”Un fapt remarcabil este decizia Grupului pentru Dialog Social de a acorda Premiul său pe 2015 profesoruluii Marian Popescu și Comisiei de etică. Mai jos, motivația GDS: ”Se acordă Premiul Grupului pentru Dialog Social pe anul 2015 domnului profesor Marian Popescu, preşedintele Comisiei de etică a Universităţii Bucureşti. Împreună cu colegii săi din Comisia de etică, dl. profesor Marian Popescu a avut curajul ca, din 2012 până în prezent, în pofida imenselor presiuni politice şi administrative, să stea vertical în faţa imposturii intelectuale, demonstrând şi făcând publice plagiatele unor teze de doctorat realizate de înalţi demnitari ai statului român.”
- Ceva despre pandemie - 17 martie 2020
- O carte despre embrionul uman, ca persoană ce trebuie apărată - 8 octombrie 2019
- Societatea de Cultură Macedo-Română împlinește 140 de ani de la înființare - 20 septembrie 2019