Astăzi, joi, 23 iunie 2016, cetățenii britanici participă la referendumul care ar trebui să decidă rămânerea sau părăsirea Uniunii Europene de către Regatul Britanic. Mulți însă omit să menționeze că referendumul are doar un rol consultativ. Indiferent de rezultatul final nimic nu se va schimba, cel puțin deocamdată.
Să zicem că la finalul zilei sau mâine dimineață vom afla că majoritatea britanicilor s-au pronunțat în favoarea părăsirii UE. Dacă vrea, guvernul britanic poate ignora fără probleme voința populară. Chiar și dacă vor alege să dea curs voinței populare, procesul de retragere din UE e foarte laborios și de durată. Primul pas va fi ca guvernul britanic să prezinte Parlamentului rezultatele referendumului. Parlamentul, foarte probabil, va vota să ignore rezultatul și să mențină Marea Britanie în UE deoarece majoritatea parlamentarilor britanici sunt pentru apartenența acesteia la UE.
Dacă totuși, printr-o minune, Parlamentul britanic va vota pentru respectarea voinței populare, premierul David Cameron va trebui să invoce articolul 50 al Tratatului de la Lisabona.
Potrivit art. 50 alin. 1 T.U.E., ”orice stat membru poate hotărî, în conformitate cu normele sale constituționale, să se retragă din Uniune”. Următoarele aliniate ale art. 50 T.U.E. prevăd formalitățile care se cer a fi îndeplinite în vederea retragerii. În acest scop, statul membru notifică intenția sa de retragere Consiliului European. În baza orientărilor Consiliului European, Uniunea negociază și încheie cu acest stat un acord care stabilește condițiile de retragere, ținând seama de cadrul viitoarelor sale relații cu Uniunea. Acest acord se negociază în conformitate cu articolul 218 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (T.F.U.E.). Acesta se încheie în numele Uniunii de către Consiliu, care hotărăște cu majoritate calificată[8], după aprobarea Parlamentului European. Membrul care reprezintă în cadrul Consiliului European și al Consiliului statul membru care se retrage nu participă nici la dezbaterile și nici la adoptarea deciziilor Consiliului European și ale Consiliului care privesc statul în cauză.
În ceea ce privește încetarea aplicării dreptului European de către statul membru care se retrage, art. 50 T.U.E. prevede că tratatele Uniunii Europene încetează să se aplice statului în cauză de la data intrării în vigoare a acordului de retragere sau, în absența unui astfel de acord, după doi ani de la notificarea intenției de retragere, cu excepția cazului în care Consiliul European, în acord cu statul membru în cauză, hotărăște în unanimitate să proroge acest termen.
În fine, în cazul în care statul care s-a retras din Uniune depune o nouă cerere de aderare, această cerere se supune procedurii generale de aderare prevăzute la articolul 49, fără vreo derogare bazată pe calitatea de stat membru deținută anterior. (sursa)
În concluzie, referendumul de astăzi nu va avea nici un efect pe termen scurt. Chiar și pe termen lung, șansele ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană sunt extrem de mici.
Să ne amintim de referendumul din 2009 prin care o majoritate zdrobitoare de români s-au pronunțat pentru reducerea numărului de parlamentari de la 471 la 300. La 7 ani de la acel referendum numărul de parlamentari, în loc să scadă, a crescut de la 471 la 588.
Dupa cum vedem,prognosticul dvs a cazut.Britanicii au decis sa iasa in UE,si nu mi se pare o surpriza prea mare.Constituit cu premise generoase,dar utopice,pe parcurs s- transformat intr-un Golem cu picioare de lut,bugetivor,birocratic,arogant si agresiv.Este inceputul sfarsitului.Nu ma hazardez sa-i analizez cauzele,dar evident ca incompetenta,aroganta,risipa si alte pacate omenesti ale conducatorilor au contribuit la aparitia curentelor „anti-europene” Vom vedea ce va urma,dar nu sunt prea optimist.R.I.P. !
Eu nu am dat nici un prognostic, am zis doar cum trebuie sa evolueze lucrurile pentru ca parasirea de catre Marea Britanie a UE sa se indeplineasca. Raman la parerea ca politicienii britanici vor face tot ce va fi posibil pentru a ramane in Uniune.
Sper,din tot sufletul sa nu reuseasca,si sper ca in curand,Olanda,Franta si chiar Germania (datorita politicii iresponsabile pro-imigrare a Dnei Merkel )sa paseasca pe urmele Brexitului !Din pacate pe noi dezitegrarea acestui monstru nu ne avantajeaza,avand in vedere pozitia noastra geo-politica,coruptia si iresponsabilitatea clasei noastre politice si mentalitatea usuratica a gloatei (‘merge si asa’,valorile fundamentale fiind,hotia,bascalia si jmecheria ) Dureros si regretabil 1
DA SI SIGUR ASA SE VA FACE ALTFEL VA FI HAOS IN PRIMUL RAND IN REGAT VEZI POZITIA SCOTIEIS DAR SI IN EUROPA !