Marian Munteanu răspunde campaniei de denigrare care a reînceput împotriva lui, prin următorul comunicat:
„În legătură cu articolul apărut astăzi în presă, în care sunt acuzat că aș fi colaborat cu Securitatea, aduc la cunoștința opiniei publice următoarele:
1. Nu am «colaborat» cu Securitatea, ci dimpotrivă. În perioada 1984 – 1989 am fost urmărit, hărțuit, anchetat și interogat în numeroase rânduri. În pofida amenințărilor și presiunilor, nu am semnat nici un angajament. «Documentul» vehiculat vreme de 26 de ani prin diferite publicații nu este semnat de mine, lucru care poate fi probat și confirmat de instituțiile abilitate.
2. În cursul anchetelor și interogatoriilor la care am fost supus de către organele de urmărire și de poliție politică ale statului comunist, am dat sute de pagini de declarații, semnate și asumate ca atare. În aceste declarații nu am incriminat pe nimeni ci, dimpotrivă, am căutat modalități prin care să nu pun în pericol persoanele din anturajul meu (colegi, profesori, prieteni ai lui Petre Țuțea etc). Reamintesc celor mai tineri că în acea perioadă orice acțiuni care ar fi putut fi interpretate ca ostile regimului comunist erau pasibile de pedepse cu ani grei de închisoare.
3. Din anul 2004 am solicitat instituției abilitate, respectiv CNSAS, să se pronunțe cu privire la activitatea mea anticomunistă din perioada mai sus menționată și să clarifice acest aspect pentru a putea arăta opiniei publice adevărul. Din motive pe care nu le cunosc, nu am primit încă nici un răspuns. Am însă speranța că CNSAS va analiza documentele ce mă privesc, atât din dosarul meu cât și din dosarele conexe, și sunt convins că va da verdictul corect, potrivit legii, și anume că nu am colaborat cu Securitatea ci, dimpotrivă, am avut de suferit de pe urma Securității.
4. Restul aspectelor, privind atacurile orientate cu vădită rea credință împotriva mea, vor fi soluționate de către instanțele competente.
5. Cu privire la momentul ales de ziarul respectiv pentru lansarea acestui nou atac, consider că el este legat de activitatea depusă de mine, de organizare și dezvoltare a Alianței Noastre. Îi înștiințez pe această cale pe toți cei interesați că această activitate va continua, indiferent de campaniile de denigrare și dezinformare care sunt sau vor mai fi lansate în continuare.
Cred că proiectul Alianței este unul de viitor, util României și cetățenilor săi. Cei care își imaginează că prin asemenea atacuri mă pot opri, se înșală.
Voi face în continuare toate eforturile pentru a întări și sprijini Alianța Noastră.
Doamne, ajută!”
Marian Munteanu
membru fondator Alianța Noastră
- După George Simion, Claudiu Târziu e acuzat că ar avea interdicție în Ucraina. „Nu mă sperie nici securiștii ucraineni și nu mă vor opri nici agenții lor de influență din România!” - 21 noiembrie 2024
- Noul tren Alstom s-a stricat a doua zi după inaugurare. Europarlamentarul Claudiu Târziu (AUR): Brigada PSD ne lasă moștenire un munte de maculatură de propagandă și o țară devastată de incompetență - 21 noiembrie 2024
- Partidul susținut de europarlamentarul Nicu Ștefănuță promovează adopția copiilor de către cuplurile LBGT - 21 noiembrie 2024
Am fost si eu anchetat de securitate prin 1988.
Dupa o discutie libera de 2 ore, in care anchetatorul sugera sau forta raspunsuri, totul s-a incheiat cu o declaratie, scrisa la dictarea anchetatorului. Daca te opuneai ferm erai lasat sa reformulezi sau sa renunti la anumite afirmatii. M-am opus si am retractat unele afirmatii cand a venit vorba de a le scrie.
In principiu ca sa nu facut nici cea mai muca gresala, trebuia sa stii cum se desfasoara o asemenea ancheta, ce se urmareste si cum se incheie.
Pentru mine dificultatile au provenit din:
presiunea psihologica la care am fost supus;
nu am intuit de la inceput ce capcane pregatise anchetatorul.
Victoria a constat ca nu am spus ce doreau sa afle anchetatorii: nume de persoane, adrese, subiecte de discurie. Deontologii de azi, daca analizeaza declaratia ( 2 pagini), pot sa aduca critici; daca insa au banda de magnetofon (in cazul in care mai exista) cu intreaga discutie de doua ore pot vedea ca ceea ce securitatea nu trebuia sa afle.
Probabil ca si la dl Marian Munteanu sa existe cateva scapari. Dar dupa zeci de ore de anchete, in fata unor oameni experimentati acestea nu pot fi total excluse, mai ales daca nu stii cum sa te comporti cand esti anchetat.
Astazi, dupa ce am citit Jurnalul fericirii, as adopta alta strategie intr-o situatie similara.
PS: Si dl Coposu a fost acuzat de tov Ion Iliescu de faptul ca ar fi fost colaborator al securitatii. Facea probabil la declaratiile de la securitate cu care se incheia orice ancheta.
Evident, oricine a fost anchetat de securitate a fost obligat la sfarsit sa scrie o declaratie. Asa era legea; scrisa sau nescrisa. De aici pana la colaboraea cu securitatea e cale lunga. Trebuie analizate declaratiile in context.