Marcus Roberts publică pe Mercator Net un articol despre starea demografică a Bosniei la 21 de ani după războiul dintre 1992-1995, an în care NATO a bombardat Bosnia. Puteți citi articolul aici. Datele din cel mai recent recensământ, ultimul datând din 1991, au stârnit un conflict, arătând că există încă răni nevindecate.
În 1991 republica Bosnia-Herțegovina avea 4,4, mil. locuitori. Apoi Federația Iugoslavă a trecut printr-un război de cinci ani, în care au pierit sute de mii de oameni și peste 2 milioane au fost nevoiți să se refugieze. În 1995 atrocitățile au încetat, cel puțin în Bosnia, dar efectele războiului se văd încă, cum ar fi în rezultatele publicate ale ultimului recensământ.
Recensământul a fost efectuat în oct. 2013. Față de 1991, Bosnia și-a pierdut o cincime din populație.
Sîrbii bosniaci contestă datele care spun că puțin peste jumătate dintre locuitori sunt musulmani. Sîrbii afirmă că circa 200 mii musulmani locuiesc de fapt în străinătate și că ei nu ar trebui luați în calcul; astfel sîrbii creștini ar depăși 50% din populație.
După război Bosnia a fost împărțită în Republica Srpska și Federația Bosnia-Herțegovina. Din cauza masacrelor din motive etnice și a imigrației, cele două state au populații mult diferite: în Srpska peste 81% din locuitori sunt ortodocși, iar în Federație peste 70% sunt musulmani.
Cele două state au Parlamente separate și câteva instituții comune care nu au puteri foarte mari. În urma publicării recensământului, Președintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, a amenințat că-și va retrage reprezentanții din instituțiile centrale, dacă cei 200 mii musulmani sunt luați în calcul. Dar conform Eurostat, recensământul este conform cu metodologia. Fricțiunile riscă să producă o criză politică pe teritoriul fostei Iugoslavii.
- Ceva despre pandemie - 17 martie 2020
- O carte despre embrionul uman, ca persoană ce trebuie apărată - 8 octombrie 2019
- Societatea de Cultură Macedo-Română împlinește 140 de ani de la înființare - 20 septembrie 2019