PNȚCD este în afara Parlamentului de 16 ani. Tot de atîta timp durează un război intestin, care nu pare a avea sfîrșit. La un moment dat, s-a impus cîștigător temporar Aurelian Pavelescu, un cunoscut traseist politic. Punînd mîna pe ștampilă, el a luat anumite decizii, care au fost contestate în instanță de către vechi țărăniști, conduși de fostul deputat Vasile Lupu. Astăzi, Lupu pare să-l fi învins pe Pavelescu în instanță, iar actele semnate de acesta din urmă sînt anulate.
Într-un comunicat de presă, Vasile Lupu declară nulă de drept alierea PNȚCD cu Alianța Noastră România – partidul condus de Marian Munteanu -, pe motiv că Aurelian Pavelescu nu-i reprezintă legal pe țărăniști.
“Aurelian Pavelescu nu este preşedintele PNŢCD şi nu poate face declaraţii folosind prestigiul înaintaşilor Corneliu Coposu şi Iuliu Maniu.
Aurelian Pavelescu, pentru numeroasele abuzuri, a fost exclus din PNŢCD în 30 iunie 2013, iar congresul prin care “s-a ales” a fost invalidat prin Decizia civilă nr. 526/04.07.2016 a Curţii de Apel Bucureşti, pronunţată în Dosarul nr.33274/3/2014.
În consecinţă, protocolul semnat în numele PNŢCD cu Alianţa Noastră România, condusă de Marian Munteanu, este nul de drept.
Lovite de nulitate absolută sînt şi contractul de vînzare a sediului istoric al PNŢCD din Bucureşti, str. Clemenceau nr.9, precum şi toate actele semnate de Aurelian Pavelescu în numele PNŢCD după data de 30 iunie 2013”, se arată în comunicat.
Biroul Naţional de Conducere al PNȚCD, întrunit sîmbătă la Iaşi, a hotărît convocarea unui Congres extraordinar al partidului pe 1 Octombrie a.c., pentru clarificarea situației juridice a formațiunii.
Probabil că în PNȚCD va continua războiul pentru moștenirea simbolică și totodată pentru cea imobiliară.
În acest timp, Alianța Noastră România s-a trezit cu o problemă de imagine mai mare decît avea deja din momentul încheierii protocolului cu PNȚCD (un partid adus la stadiul de butaforie după ce a plătit singur oalele sparte în guvernarea CDR, 1996-2000, și a eșuat lamentabil în repetatele încercări de a reveni în prim-planul politicii românești pe seama unor grupări mai nou înființate, URR – în 2005, PDL – 2012, IRL – 2013, PMP – 2014). Este un nou an alectoral, iar PNȚCD își caută iar locomotivă pentru a reintra în Parlament. Dar care PNȚCD?
Este a doua lovitură de imagine pe care o încasează Marian Munteanu, fost lider al mișcării anticomuniste din Piața Universității în 1990, în tentativele sale de a coabita cu ”partidele istorice”, după ce în primăvară a fost propus și apoi retras rușinos de către PNL din cursa pentru Primăria Capitalei. Poate că de data asta se va convinge că în România este nevoie de un partid cu totul nou, fără nici o legătură cu mantaua FSN, din care s-au tras toate grupările politice în ultimii 25 de ani. Precum a spus-o și el, de altfel, de nenumărate ori.