La împlinirea a 300 de ani de la martiriul Sfântului Antim Ivireanul, Mitropolit al Țării Românești, ctitor de lăcașuri de cult, personalitate culturală și pionier al tiparului, Patriarhia Română organizează în perioada 26 septembrie – 1 octombrie, o serie de manifestări în cadrul Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al Tipografilor bisericeşti.
Luni, 26 septembrie, la ora 12.30, în Catedrala Patriarhală, PF Daniel va întâmpina delegația Patriarhiei Antiohiei, condusă de Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, și delegaţia Patriarhiei Georgiei, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi.
La ora 16.00, la Mănăstirea Antim din Bucureşti, PF Daniel, Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al X-lea al Antiohiei și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi, vor oficia slujba de sfințire a Altarului bisericii și a picturii clopotniței, precum şi binecuvântarea lucrărilor executate la noul muzeu al Mănăstirii. Cu acest prilej, vor fi duse în pelerinaj la Mănăstirea Antim Moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu de la biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou din Bucureşti.
De la ora 18.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Antim Ivireanul.
Marţi, 27 septembrie, de ziua Sfântului, la ora 9.30, la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale, PF Daniel va oficia Sfânta Liturghie împreună cu Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, alături de ierarhii antiohieni, georgieni şi români.
La ora 19.10, în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea, va avea loc primirea oficială a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, împreună cu delegațiile Patriarhiei Antiohiei și Patriarhiei Georgiei.
Miercuri, 28 septembrie, de la ora 8.45, la Mănăstirea Antim din Râmnicu-Vâlcea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu delegaţiile Patriarhiei Antiohiei şi Patriarhiei Georgiei, vor participa la slujba de târnosire a noii biserici, Sfânta Liturghie şi proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Stânişoara, precum şi a Sfinţilor Cuvioşi Daniil şi Misail de la Turnu, canonizaţi de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa de lucru din 25 februarie 2016.
Vineri, 30 septembrie, de la ora 9.30, în Catedrala Patriarhală, la împlinirea a 9 ani de la întronizare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu ierarhi ai Sfântului Sinod, va oficia Sfânta Liturghie, în prezenţa delegaţiilor Patriarhiei Antiohiei şi Patriarhiei Georgiei. După Sfânta Liturghie, de la ora 12.00, va fi oficiat un Te Deum, în semn de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române, poporului român şi Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în cei nouă ani de slujire patriarhală.
Sâmbătă, 1 octombrie, la sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, de la ora 10.00, la Mănăstirea Snagov, PF Daniel, Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al X-lea al Antiohiei și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi, vor oficia slujba de sfințire a locului destinat construirii și amenajării unui nou paraclis şi a unui muzeu.
Tot în cadrul Anului Sf. Antim, Galeria de Artă Veche Românească a Muzeului Naţional de Artă al României va expune pentru prima dată epitaful realizat de acesta în anul 1714. Acesta este singura broderie atribuită artistului-cărturar care a păstorit cultura şi spiritualitatea românească la începutul veacului al XVIII-lea, în calitate de mitropolit al Ţării Româneşti.
Joi, 29 septembrie, de la ora 16.30, în Galeria de Artă Veche Românească va fi organizată conferința „Antim Ivireanul – floarea cu străluciri de aur a toată arta cea bună„, susținută de părintele arhimandrit Mihail Stanciu. Pentru a vă înscrie la acest eveniment puteți trimite un e-mail la [email protected]
(sursa: basilica.ro)
În imagine, Mănăstirea Sf. Antim din București, aflată în imediata vecinătate a Pieței Constituției.
- Ceva despre pandemie - 17 martie 2020
- O carte despre embrionul uman, ca persoană ce trebuie apărată - 8 octombrie 2019
- Societatea de Cultură Macedo-Română împlinește 140 de ani de la înființare - 20 septembrie 2019