Ideea unui referendum pentru Basarabia a fost lansată pentru prima oară de sovietici, după ce Sfatul Țării decisese Unirea cu Patria mamă România.
Recursul viclean la o soluție plebiscitară, ca tertip sofistic aruncat de bolșevici în față României, avea drept țintă nu un autentic exercițiu democratic, ci insinuarea faptului că hotărârea Sfatului Țării din 27 martie 1918 ar fi fost contrară voinței populare și, astfel, nulă.
Bucureștiul a avut înțelepciuna să respingă oferta sovietică otrăvită, calificând-o drept provocare.
De fapt, ce este un referendum? O exprimare clară a voinței populare într-o anumită chestiune. Când peste jumătate dintre opțiuni se concentrează de o anumită parte, se respectă voința majorității.
Referindu-ne la chestiunea reunirii cu România, un referendum latent are loc și populația Basarabiei (indiferent de etnie/naționalitate, limbă maternă, apartenență confesională, vârstă, zonă geografică etc.) se pronunță de o manieră cât se poate de clară și imposibil de contestat.
Cunoaștem, în această etapă, rezultatele referendumului nostru continuu în chestiunea Reunirii.
Populația din Basarabia, în cea mai mare parte a sa, a optat deja: peste un milion și-a restabilit la cerere cetățenia română și încă peste 800 de mii au cerut oficial să le fie restabilită. Și asta la o populație totală de cca trei milioane… Înr-un proces natural care nu contenește…
Procesul acumulativ de restabilire a cetățeniei trebuie dus la bun sfârșit și nu mai e nevoie de niciun alt referendum special, pentru că în sine acest proces liber și natural este mai bun și mai clar decât orice referendum.
Orice cerere de restabilire a cetățeniei române are valoarea unui vot exprimat, care suntem siguri că nu poate fi falsificat și reprezintă o alegere liberă, pe deplin asumată și perfect democratică.
Cheia și secretul Reunirii noastre stă în mecanismul de restabilire a cetățeniei și în viteza cu care se mișcă acesta.
Avem atâta Unire (sau Reunire) câți basarabeni sunt deja restabiliți la cerere în cetățenia română.
Procesul natural de Reunificare cu România se va încheia în ziua în care ultimul basarabean va fi restabilit în cetățenia Statului Român.
- Tot ce am realizat datorez limbii române - 22 octombrie 2017
- Vizita Patriarhului Kiril la București. O nouă abordare a relațiilor româno-ruse? - 29 septembrie 2017
- Cetățenia română pentru românii din Ucraina - 22 septembrie 2017
Este cea mai potrivită soluție.
Existenta publicatiei online ROST este mai mult decît binevenita , acum , cind media româneasca ca de fapt in mare parte cea din intrega Europa (avantajele apartenentei la EU ?) este controlata si cenzurata de Guvernul Mondial . Dar si din pacate a spune unele adevaruri presupune o confruntare cu cei care se simt deranjati de acest lucru pt. ca nu corespunde intereselor lor meschine. Sper ca ROST sa supravietuiasca cît mai mult . Multumiri tuturor celor care contribuie zilnic la intocmirea articolelor , cu precadere Domnului Paul Ghitiu . Diaspora ve este recunoscatoare .