UPDATE: Citiți și articolul de pe factual.ro, primul site de fast-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Birourile parlamentare reunite au aprobat astăzi solicitarea președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, privind efectuarea unei anchete comune de către comisiile de buget ale Camerei Deputaților și Senatului, prin care să fie verificate condițiile în care s-a realizat rectificarea bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale de stat în august și în noiembrie 2016, de Guvernul Dacian Cioloș, informează bugetul.ro.
„Mai exact, scopul anchetei este verificarea condițiilor în care s-au realizat rectificările bugetelor de stat, mijloacele anchetei, audierea tuturor persoanelor implicate, care pot furniza informații și clarificări pe această temă”, a precizat Marcel Ciolacu, secretarul Camerei Deputaților, pentru bugetul.ro.
În urmă cu două zile, Liviu Dragnea declarase la România Tv:
”Este foarte posibil ca mâine, o să mă consult cu colegii mei, să inițiem o comisie de anchetă, pentru că ceea ce s-a întâmplat la Ministerul de Finanțe este ilegal. Ei au estimat pe hârtie, având la bază probabil niște angajamente scrise din partea unor decidenți, că veniturile în România la finalul anului 2016 vor crește cu aproape trei miliarde. Drept pentru care au făcut o rectificare pozitivă. Asta era undeva în 23 noiembrie. 31 decembrie ne arată că veniturile sunt mai mici cu 10 miliarde sau cu 14, o să primesc toate datele mâine dimineață. Asta este total ilegal. Cine a mințit cu aceste date, ceea ce nu s-a mai întâmplat în România, va trebui să plătească”.
”Vorbim de cel puțin cinci persoane care trebuie să dea explicații: primul ministru, ministrul Finanțelor, ministrul Fondurilor europene, șeful ANAF și președintele Consiliului Fiscal. (…) Să vedem și cum domnul președinte de la Consiliul Fiscal a dat aviz, de fapt a certificat că aceste date sunt reale. Suntem în situația în care bugetul României pe anul 2017 are o gaură de 10 miliarde de lei, pe care sigur că o vom acoperi, dar acești 10 miliarde de lei puteau să se ducă în alte lucruri bune pentru români’‘, a mai spus Liviu Dragnea.
Contactată ieri de Hotnews, Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul Cioloș, a declarat:
„Deficitul bugetar este 2.59% din PIB fata de 2,8% din PIB, tinta cu care am inceput anul. Asta inseamnă ca nu avem o gaura de 10 miliarde de lei. Daca gaura ar fi existat, ea s-ar fi tradus printr-un deficit suplimentar cu circa 1.3% din PIB si prin urmare am fi incheiat anul cu 4.1% din PIB. Sa nu uitam apoi faptul ca bugetele Romaniei se verifica si se monitorizeaza de catre Comisia Europeana. Cu atat mai mult bugetul României, noi fiind un stat aflat intr-o perioada de supraveghere post-program pana prin 2018”.
”Ceea ce intr-adevar arata executia noastra este o nerealizare de cheltuieli care sunt legate de venituri. Arata de fapt o reducere similara de venituri si de cheltuieli fata de prognoza efectuata”, a mai spus Dragu.
„Bugetul inseamna o prognoza de venituri si de cheltuieli precum si realizatul acestora. La sfarsit tragi linie si te uiti daca esti pe deficit sau excedent. Daca ai incheiat anul pe deficit, creste datoria publica, iar daca e surplus, scade datoria publica. Dupa care, in anul care vine, o iei de la zero. Bugetul este o constructie anuala. In momentul in care un an fiscal se termina, bugetul ajunge la zero si incepe cu zero in anul urmator”, a mai explicat Dragu pentru Hotnews.
”În plus, ceea ce vedem noi in buget este un ajutor acordat actualului Guvern prin faptul ca am rambursat in decembrie TVA dublu fata de medie – circa 2.1 miliarde. Tocmai pentru ca am vazut ca bugetul e sub prognoza. Cred in continuare ca este o confuzie si mi se pare suspect ca sunt aruncate aceste discutii pe piata. Probabil se doreste a se justifica o eventual reducere cu 10 miliarde a viitoarelor cheltuieli”, a conchis fostul ministru de Finante.
Dacian Cioloș consideră că, în fața realităților economice românești, PSD se află în imposibilitatea de a-și îndeplini promisiunile din campania electorală.
”Domnul Liviu Dragnea face o scamatorie și anunță că ar fi găsit, citez, „o gaură de zece miliarde în buget”, a scris Dacian Cioloș pe facebook.
”Pentru orice om cu minime cunoștințe economice, o astfel de „gaură” ar fi presupus fie venituri mai mici, fie cheltuieli mai mari decat cele prognozate și, oricum, ar fi trebuit să se regăsească în deficitul bugetar – ceea ce nu este cazul. Această „gaură” NU există.
Realitatea este că în 2016 veniturile au fost mai mari decât în 2015, iar deficitul final a fost sub cel prognozat și aprobat de Parlament odată cu bugetul pentru anul trecut. Mai mult, în decembrie am rambursat integral firmelor TVA în valoare de 2,1 miliarde de lei, fără a lăsa presiune pe bugetul anului următor, cum se obișnuiește, tocmai pentru a ușura povara noului Guvern. Restul sunt povești.
De altfel, în 2017 este alt buget. În caz că anul acesta nu își poate onora promisiunile electorale, domnul Liviu Dragnea nu poate da vina pe bugetul de anul trecut. Dar, nu-i așa, domnul Dragnea nu se încurcă în detalii.”
Un articol din Ziarul financiar de ieri aduce puțină lumină asupra scandalului deficitului bugetar.
”Primele estimări privind execuţia bugetară pe 2016 indică venituri la bugetul general consolidat de doar 221,5 miliarde de lei, cu 14,2 miliarde de lei mai puţin faţă de veniturile estimate la rectificarea din noiembrie 2016 şI cu 11,5 miliarde de lei faţă de veniturile obţinute în 2015. (…)
Astfel, bugetul era construit, conform rectificării din noiembrie 2016, pe venituri de 235,7 miliarde de lei, dar execuţia arată venituri de doar 221,5 miliarde de lei din cauza nerealizărilor din noiembrie şi decembrie.
Veniturile de doar 221,5 miliarde de lei pe 2016, chiar dacă deficitul a rămas la 2,6% din PIB, împiedică guvernul Grindeanu să meargă pe venituri de 253 miliarde de lei în 2017, cu 15% mai mari.
Problema este că de la cele 253 miliarde de lei venituri prognozate pentru 2017, trecute chiar pe prima pagină a prezentării bugetului de către PSD, pleacă tot programul de guvernare pentru 2017. (subl. mea)
Dacă se pornea de la 231-235 miliarde de lei venituri în 2016, cât se estima, creşterea de venituri nominală de circa 8% pentru 2017 era fezabilă, dar plus 15% este improbabil. Cu un nivel mai jos la veniturilor prognozate, automat toate cheltuielile trebuie ajustate sau deficitul bugetar trebuie dus la 4-5% din PIB, iarăşI inacceptabil.”
Astfel, cele 10 miliarde de care vorbește Liviu Dragnea reprezintă exact impactul măsurilor decise vineri de guvernul Grindeanu, măsuri care nu au acoperire bugetară. Programul de guvernare al PSD a supraestimat veniturile pentru 2017.
Surse din Ministerul de Finanțe au declarat ieri, pentru cursdeguvernare.ro, că noile măsuri sociale ar aduce un supliment de deficit bugetar de 1% din PIB, care s-ar adăuga celor 2,99% din PIB conținute de schița de buget pe 2017 creionată de fostul ministru de Finanțe. Schița de buget lăsată de guvernul Cioloș nu cuprinde, însă, și măsurile fără acoperire bugetară luate de guvernul Dragnea.
- Ceva despre pandemie - 17 martie 2020
- O carte despre embrionul uman, ca persoană ce trebuie apărată - 8 octombrie 2019
- Societatea de Cultură Macedo-Română împlinește 140 de ani de la înființare - 20 septembrie 2019
Avand in vedere ca era de asteptat ca hotul sa strige primul hotii , este o practica de cartier bine cunoscuta , nu este nimic nou, avand in vedere pregatirea noului lider ales ” de popor ” , pregatire de cartier. Ce este greu de inteles de ce acesti fosti functionari : prim ministru , ministru de finante , etc, reactioneaza ca ” fetele de cartier ” , in fata ” masculului feroce ” , si pun capul jos , dand din coate. Prima reactie buna a acestor fosti , era plangerea penala , pentru defaimare , si santaj , „durului de cartier ” , impreuna cu prezentarea publica a raportului Comunitatii Europene privind executia bugetara pe 2016 plus raportul BNR , privind aceeasi executie bugetara , dar ” capul plecat sabia nu il taie ” si este bine sa se bata alt ” dur de cartie ” cu noul ” ales al poporului ” .
Maine vom avea o noua poveste , peste o luna alta , si tot asa ne trece viata , ” vorbind , vorbind , si iar vorbind ” , asta o stiu si acesti ” smecheri de cartier ” , fiindca de 30,40,50,60,70 de ani tot au condus ” poporul ” , cu paine si circ.Analistul