Revenim la acest subiect dureros, pe care am scris mult în ultimii ani. Ilie Șerbănescu nota într-un editorial recent că România are cea mai ridicată rată de sărăcie din Uniunea Europeană (și aflată în creștere), deși nu are nici pe departe cea mai înaltă rată a șomajului (cu care de obicei este asociată sărăcia). În același timp, adăugăm noi, este țara din UE cu cea mai rapidă rată de scădere și îmbătrânire a populației, alături de Bulgaria. Cu alte cuvinte, România are o evoluție demografică specifică unei țări dezvoltate, deși din punct de vedere economic este mai degrabă o țară subdezvoltată.
Prespunând că am putea separa cele două enunțuri de mai sus (ceea ce nu este nici corect, nici posibil), vedem în datele demografice o situație de criză acută pe care, în afara unor specialiști (prof. dr. Vasile Ghețău, șeful Centrului de Cercetări Demografice al Academiei, e unul din „profeții din pustie”) nimeni nu a studiat-o, necum să încerce a o combate. Ne întrebăm ce valoare au planurile macroeconomice, proiectele de autostrăzi și îndârjirea cu care ne dorim ridicarea de la pământ a unui sistem educațional falimentar, în lipsa nu doar a celor care să concretizeze aceste proiecte ambițioase, dar în primul rând a celor care să beneficieze de ele? O ecuație imposibil de rezolvat în coordonatele actuale și care lasă să se întrevadă rețeta unui dezastru de proporții, care ar putea marca extincția națiunii române într-un viitor „cât o clipă la scara istoriei”. Extincție care, așa cum spunea același V Ghețău, nu va însemna golirea de locuitori a ariei geografice carpato-danubiano-pontice, ci ocuparea ei cu indivizi provenind din acele națiuni care au înțeles mai bine menirea istorică ce-i revine unui neam.
Responsabilitatea clasei politice, in corpore, este imposibil de eludat. Din păcate, atunci când o masă critică de oameni care înțeleg și sunt afectați direct de acest fenomen va fi atinsă, orice speranță de redresare va fi de mult pierdută. Nu se pot crea din nimic, prin decret guvernamental, oameni aflați la maturitatea forțelor și capacităților lor. Din păcate – sau din fericire.
Iată încă o dată cifrele, așa cum sunt ele.
Perspectivele demografice ale populației României pentru 2050
Extras din „Perspectivele politicii de migraţie în contextul demografic actual din România” (B. Suditu (coord.), G. Prelipcean, D. Vîrdol şi O. Stângaciu, Institutul European din România, 2012) – sintetizate aici
Numărul unităților administrativ-teritoriale în care ponderea tinerilor era foarte redusă (sub 10% din populația totală) a crescut de la 25 în 1995 la 60 în anul 2010. De asemenea, ponderea tinerilor depăşea un sfert din populația totală în 1995 în 38 de unități administrativ-teritoriale, scăzând la 14 în anul 2010. Schimbările demografice în cadrul populației tinere traduc cel mai bine efectele contextului socio-economic al perioadei post-comuniste.
În anul 2010, populația tânără era prezentă în ponderi semnificative doar în teritorii restrânse din Moldova (jud. Iaşi, Vaslui şi Bacău) sau în sudul Transilvaniei (jud. Braşov şi Sibiu).
Numărul unităților administrativ-teritoriale în care ponderea vârstnicilor depăşeşte 30% din populația totală a crescut de la 67 în 1995 la 216 în anul 2010.
Până în anul 2030 se anticipează o scădere drastică a populaţiei. În regiunile Sud-Muntenia (de circa 425.000 locuitori) şi Sud-Vest Oltenia (de circa 400.000 locuitori) scăderile se datorează mortalităţii ridicate, iar în regiunile Nord-Est şi Sud-Vest Oltenia datorită migraţiei. Scăderi mai reduse se aşteaptă în regiunile Bucureşti-Ilfov şi Vest unde fluxurile migraţioniste se stabilizează, în timp ce creşterea naturală din regiunile Nord-Est şi Sud-Vest va fi anulată de fluxurile de migraţie negative.
În 2030, numărul tinerilor se va reduce în toate regiunile cu 26-40%, iar până în 2050 reducerea va fi de 44-63% (scăderi mai mari în Sud-Vest Oltenia şi Sud-Est).
În 2050 regiunile Bucureşti-Ilfov şi Sud-Vest Oltenia vor înregistra ponderea cea mai mică a tinerilor. Ponderea populaţiei apte de muncă a crescut în ultimele două decenii nesemnificativ, cu o medie anuală de numai 0,4%.
Până în 2030 populaţia de 3-6 ani va ajunge la 570.000, cu 33% mai puţin, iar în 2050 populaţia preşcolară va reprezenta doar un sfert din totalul populaţiei tinere 0-14 ani. Până în 2050 populaţia de 7-14 ani se va reduce la 922.000, scăderea fiind de peste 48%. Grupa de vârstă 15-24 ani se va reduce în 2050 până la 1,3 milioane. Pe fondul scăderii numărului de tineri, ponderea populaţiei adulte va scădea accentuat în special după 2030, ajungând la 58%. Mai exact, în 2050 populaţia adultă din România va fi de 9,4 milioane persoane, cu 5,6 milioane persoane mai puţin decât în prezent. Procesul accelerat de îmbătrânire a populaţiei are la bază viitoarea reducere a segmentului de tineri (ponderea tinerilor va scădea semnificativ la valori de 0,14-0,24 tineri/persoane adulte) şi creşterea speranţei de viaţă.
În concluzie, se observă o scădere dramatică a populaţiei şi schimbarea defavorabilă a structurii pe vârste în sensul îmbătrânirii accentuate a populaţiei.
Sursa: Cultura Vieții
- Premierul Marcel Ciolacu, în presa austriacă: Forțele extremiste trebuie izolate - 23 noiembrie 2024
- Iniţiatorul constituirii Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, Eugen Pătraş, interdicţie de a intra pe teritoriul ucrainean - 23 noiembrie 2024
- Europarlamentarul Claudiu Târziu, la Iași: Vă chem să mergeți la vot și să alegeți oameni care țin cu România! - 22 noiembrie 2024
Problema majora cu care se confrunta tinerii de azi este problema locului de munca !
In orice oras din Romania, unde a existat o fabtica, in urma „procesului de privatizare” a aparut un Mall sau un „ansamplu rezidential”.
Un copil care termina liceul, si care vrea sa traiasca decent, nu are decat o sansa: sa aleaga calea robiei si de multe ori a apostaziei in occident !
Majoritatea absolventilor de politehnica (alte dicsipline decat IT), dupa absolvirea facultatii ajung direct la centrle de somaj. Nici absolventii de facultatyi din occiedent nu gasesc de lucru in Romania…
GENOCIDUL IMPOTRIVA POPORULUI ROMAN SE FACE PRIN MIJLOACE ECONOMICE !
De aici trebuie indreptate lucrurile.
Cat timpul tinerii nu vor avea de lucru, nu vor face copii.
Pana cand legea asta total iresponsabila privind avortul, care e o ramasita a FSN-ului de imdeiat dupa evenimentele din 1989, nu va fi revocata si nu vom avea o lege care sa restrictioneze avortul serios (dupa model polonez) nu vom citi decat astfel de statistici!
Nici masuri de genul celor care vor fi adoptate recent de Polonia, nu se adopta:
http://www.activenews.ro/externe/Polonia-aloca-peste-50-miliarde-de-zloti-in-politici-pro-familie-in-2017-140122
dar in primul rand trebuie modificata clar legea criminala care a produs pagube umane acestei tari mai multe decat toate razboaiele la un loc!
Statisticile arata clar: mult mai multi prunci au fost avortati in 27 de ani decat numarul de femei care au suferit inainte datorita interdictiei avortului.
Asa gandeste o sociatate crestina, asa cum ne tot declaram? Pot sa tot moara prunci datorita unei societati iresponsabile care nu stie sa-si educe indivizii in ideea de a nu apela la avort? Adica in perioada 1966 – 1989 poate au murit cateva mii de femei care si-au provocat avortul (in jur de 10000), conform a ce am gasit eu ca date (http://www.romania-actualitati.ro/rrapages/view/4552) dar prunci avortati au fost din 1990 si pana acum de ordinul milioanelor :
https://avortulucide.wordpress.com/tag/legislatie-avort-romania/
https://avort.wikispaces.com/4.2+Statistici+avort+Romania
In ciuda statisticilor strigatoare la cer nimeni nu a luat, in 27 de ani, o initiativa serioasa de a modifica aceasta rusine nationala care este avortul total nerestrictionat!
Ne numim crestini si toleram crima la o scara incredibila prin absenta unei legi care sa puna stavila avorturilor!
Sa nu ne miram daca aceste previziuni sumbre vor deveni si mai sumbre in timp!
Doamne ajuta-ne!
http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2017/01/04/parintele-nicolae-tanase-in-culcarea-pe-o-ureche-ca-suntem-noi-un-popor-ales-vom-avea-un-sfarsit-ca-al-evreilor-noi-vom-fi-inlocuiti-de-ce-pentru-ca-nu-realizam-pe-ce-fel-de-pamant-stam/
„… Atunci, de ce ne luptăm aşa mult să nu ne taie pădurile (da, e un lucru nedrept), din moment ce nu copiii noştri le vor moşteni? Ci alţii, care vor veni într-un mod paşnic, puţin pretenţioşi, foarte muncitori, din Asia, din ţările musulmane, ţările brahmaniste, confucianiste, budiste şi care vor ocupa teritoriul. Exact ce au păţit evreii, asta vor păţi românii. şi nu numai românii. Pentru că 2,8% trebuie să fie rata naşterilor ca să existe un popor. 2,1% ca să existe ca populaţie, fără cultură, tradiţii, religie etc, iar noi suntem 1,3%.”
–––––
PARINTELE NICOLAE TANASE: „În culcarea pe o ureche că suntem noi un popor ales, VOM AVEA UN SFÂRȘIT CA AL EVREILOR. NOI VOM FI ÎNLOCUIȚI. De ce? Pentru că nu realizăm pe ce fel de pământ stăm, pe cât sânge stăm și cum în acest pământ ÎNOTĂM ÎN SÂNGE PÂNĂ PESTE CAP”
http://www.ioanslavici.eu/opere/articole/semitismul_I.html
„Pornirea spre viaţa fără de frâu, spre îngrămădire de bogăţii, fara de care ea nu e cu putinţă, şi spre exploatarea nemiloasă, prin care bogăţiile se adună, e omenească si o găsim în toate societătile.
Plecând însă la popoarele de viţă ariană ea e combătută ca slăbiciune şi isvor de nenorociri, semiţii o iau drept un fel de virtute şi condiţiune neapărată a desvoltării.
E mai presus de toată îndoiala, că cu cât mai multe si mai mari sunt trebuinsele, cu atât mai vârtos îsi încordează oamenii puterile, ca să creeze mijloacele pentru satisfacerea lor, şi că acela, care consumă mult, împinge societatea spre o lucrare stăruitoare. Nici prin lucrarea aceasta însă, nici prin satisfacerea trebuinţelor sale omul nu se fericeşte, ci se consumă în sbuciumare necurmată, şi de aceea în lumea ariană singură stăpânirea de sine e socotită drept virtute şi oamenii sunt stăpâniţi de gândul, că cu cât trebuinţele îţi sunt mai putine şi mai mici, cu atât eşti mai ferit de nevoi, deci şi mai capabil de fericire.
Spiritul semitic a pătruns încetul cu încetul la toate popoarele, …”
Are perfecta dreptate RomeoB .
Polonia se confrunta cu aceleasi probleme demografice numai ca, avand un guvern conservator care merge contra curentului ideologic impus de stanga europeana, ia masuri menite sa creasca nivelul de trai prin crearea de locuri de munca menite sa sustina familia.
Alocatiile pentru copii sunt de 120 euro, indiferent de veniturile parintilor si in urma cu doua zile deputatii au votat scaderea varstei de pensionare atat la barbati cat si la femei.
Masura a fost justificata tocmai de scaderea natalitatii si a scadalizat media occidentala. Politicienii cred ca bunicii „tineri” isi pot ajuta copiii prin cresterea si educarea nepotilor si evident, prin eliberarea unor locuri de munca atat de necesare tinerilor polonezi.http://visegradpost.com/fr/2016/11/25/la-pologne-abaisse-lage-des-retraites/
Alianta pentru familii ar trebui sa faca cunoscute aceste masuri, sa vina cu propuneri de natura economica si sa faca presiuni asupra decidentilor politici.
Eu cred ca in Romania nu scaderea natalitatii in sine este grava, ci persistenta fenomenului de abandoare a copiilor.
Putem propune BOR sa initieze pentru 2018 o campanie sub titlul:”Sa ne reintregim tara adoptand cu responsabilitate si iubire copiii din orfelinate”.
Ma intreb cati politicieni, cati preoti si cati oameni de afaceri au devenit parinti prin adoptie.
Dragi prieteni, eu cred ca atat uciderea copiilor, cat si plecarea din tara nu au de-a face deloc cu „greutatile economice”, ci pur si simplu cu lipsa de credinta si traire crestina, cu lipsa de dragoste adevarata de familie si de casa. Restul sunt povesti, pe care si eu insumi le-am crezut inainte de a ma indragosti de Hristos si de Biserica.
Toti suntem vinovati, dar nu pentru ca nu castigam mii de euro, ci pentru ca nu suntem suficient de oameni.
Esti pe dinafara problemelor sociale romanesti, sincer.
Poate ca sunt pe dinafara pe undeva. Dar cred ca problemele nu se pot rezolva plecand, evadand de la ele, ci stand aici si luptand.
Problema este ca ai nostri „reprezentanti” au acceptat cerintele UE, si aici putem vorbi despre tradarea intereselor romanilor, prin marirea preturilor la intretinere, mancare, benzina la nivelul preturilor din tarile dezvoltate (Franta, Germania, Spania etc), dar pastrand salariile si pensiile la nivelul Romaniei. Urmarile sunt logice, saracie, tineri fara posibilitati de a-si intemeia si intretine familia, putini copii care se mai nasc si plecarea masiva in strainatate. Trist!
Oameni buni, trebuie sa ne trezin putin din acesata idee hipnotica cu nivelul de trai si cu „locurile de munca”! Cati oameni cu stare materiala buna care au copii multi cunoasteti? In toata lumea occidentala se nasc copii putini, nu numai in Romania! Iar acolo au „conditii”, nu? De ce nu au copii multi? Este o directie gresita de abordare.
Emisiuni Trinitas TV arata ca familiile de romani din Italia, Spania, Franta au cate 2-3 copii. Uneori si 4. Prin urmare in conditiile in care fac munci umilitoare in aceste tari, oamenii stiu ca le pot asigura un minim de viitor decent si isi permit sa ii faca.
In Romania pana si satele s-au pustuiit – emisiuna Parohii sarace – Trinitas TV arata depopularea satelor din sudului tarii din munti si pana in Dobrogea.
A aparut un fenomen nou: tinerii de la tara pleaca in masa in occident.
Mda .. sa inteleg ca guvernarea CDR cu PNTcd ca centru conducatir a fost cumva comunista ?!
Treziti-va : daca vreti crestere demografica trebuieste sa aveti crestere economica! Puteti face ca Ceasescu sa interiziceti avorturile – ce credeti ca nu se avorta si in anii 70-80? Costa cam 5.000 lei ..Si cele care nu aveau bani ptr avort .. abandonau copii. Mai tineti minte imagine ingrozitoare din orfelinatele romanesti ? Pai tot lipsa de bani – cand de abia poti tine o pisica nu te apuci sa adopti un copil …
Si sa va mai supar.. Acum vreo 30 de ani … in fosta RDG s-au data 2 lego. Una care liberaliza avortul. SI o a doua care zicea ca in prmii 2 ani ai copilului mama sta acasa cu 80% din leaga. Iar ptr al 3lea copil … era 100%. Plus cateva mici beneficii. Si cam toate nemtoicele din Est s-au trezit brusc ca vor copii .. chiar 3 !! Apopis stiti de ce ani de zile in SUA familiile cu bani faceau copii ca tiganii de pe la noi? Fiindca ii „scadeau din impozit”! Adica copilul „era pe gratis” – asa ca de ce sa nu faca 3-4-7?!
Serios, poate cineva sa imi dea un exemplu de tara cu „nivel ridicat de trai” ai carei locuitori sa aiba multi copii? Adica cel putin 6-7, cati au in tarile „sarace”?