Protestul din ziua de azi

Despre lupta politică din context și caracterul protestului am scris mai multe texte, prin urmare, nu vom relua, ci doar vom rezuma și ilustra cea de-a doua parte:

1) Spre deosebire de protestul „Colectiv“, care a avut ca slogan „Toate partidele, aceeași mizerie“, acum este vorba despre o mișcare orientată împotriva PSD, în general, și a guvernului, în special, iar principalul partid de guvernământ este văzut ca apanajul tuturor relelor („PSD – ciuma roșie“);

2) Mișcarea susține desfășurarea și continuarea, prin DNA, a unei lupte anticorupție ireductibile care nu se interesează nici de faptul că e dusă cu mijloace para-constituționale, nici de garanțiile procedurale și nici de „pagubele colaterale“ („Romania was virgin then this government raped it“, „Anticorupție ≠ not bullshit“, „DNA să vină să vă ia“);

3) Este preponderent o mișcare generațională, care îi grupează pe cei născuți după 1989 („În ’89 nu eram născuți, dar acum suntem aici“);

4) Este o mișcare cu caracter secularist, a individualității exacerbate („Statul suntem noi“, „Nicio întrebare“);

5) Corolar, mișcării i se asociază o dimensiune a injuriei și scatologiei, stranie la o mișcare care dorește curățarea societății, și pe care nu am văzut-o la nici un protest civic din 1990 încoace (ne vom abține să le reproducem).

Prin urmare, suntem convinși că vom mai auzi de acești băieți și fete, care intră pentru prima dată în arena politică/civică.

Ce-ar fi de făcut?

În primul rând, oamenii aceștia trebuie lăsați să manifeste, și nu doar din rațiuni constituționale (libertatea de expresie), ci și practice (protestele sunt o supapă de siguranță socială).

Apoi, înainte de orice, PSD ar trebui dediabolizat: lupta eshatologică contra acestui partid în care protestatarii sunt angajați este un nonsens și ea nu-l ajută în nici un fel să se „normalizeze“, dacă se dorește cu adevărat așa ceva, căci la o privire mai atentă corupția este egal distribuită în toate partidele, diferențele fiind eventual de cantitatăți, rezultat al perioadelor mai lungi sau mai scurte în care s-au perindat pe la sediul bugetelor. Sau, într-o teorie „contextual dinamică“ (T. Slama–Cazacu), PSD este un grup într-un subsistem, cel politic, al României actuale, prin urmare, diferențele sale față de altele similare nu pot fi radicale.

În fine, ar trebui redescoperită politica, cea de care ne îndepărtăm în aceste zile, în exact coordonatele sale de bază: negocierea și compromisul. Prin urmare, combatanții reali – cele două forțe politice, PSD-ALDE / Președintele Republicii și aliații, iar nu strada – să se așeze la masă, să renunțe la limbajul și tacticile belicoase și să facă ceea ce se face în mod obișnuit: să-și împartă puterea.

E greu de acceptat așa ceva, e greu de făcut? Da, știm, dar este singura soluție, alternativa fiind o afundare în haos.

(Material publicat inițial pe blogul autorului)

Mircea Stănescu

About Mircea Stănescu

Doctor în filosofie al Universității București, consilier principal (arhivist) la Arhivele Naționale ale României, Biroul de Arhive Contemporane. Între 1999 și 2002 a efectuat stagii de cercetare în științe politice la Institut d’Études Politiques, iar în perioada februarie‑iunie 2002, un stagiu de cercetare postdoctoral în sociologie politica la Maison des Sciences de l’Homme. A participat cu comunicări științifice la numeroase sim­pozioane și conferințe și a publicat articole in revistele Memoria și Timpul. Este coautor al manualelor de istorie pentru clasele a X‑a și a XI‑a apărute la Editura Sigma în 2005 si 2006. Autor al trilogiei "Reeducarea în România comunistă" apărute la Editura Polirom, a lucrării "Organismele politicii românești (1948-1965)" apărută la Editura Vremea, coautor al lucrării "Procesele reeducării (1952-1960). Statul și dreptul. Instrumente de represiune ale dictaturii comuniste" apărute la Editura Matrix Rom.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


4 comentarii la „Protestul din ziua de azi”

  1. Permiteti o corectie la punctul 1? In strada s-a iesit impotriva ordonantei. Ca altii incearca sa cistige mai mult de atit si sa-l faca antiPSD e un punct separat.

  2. Nu este de incurajat turma – „trebuie lasati sa se manifeste”.
    Oricand este apasat butonul Fese-Buci sa faca panarama, gata – zombii ies la atac.
    Pe cei din piata nu-i atingea cu nimic nici ordomnanta nici altceva ci doar impulsul neuronal-sorosist a determinat generarea de venin „colectiv”.
    –––––––
    In nici un caz cei care fac scandal nu au interese politice, ei isi refuleaza tensiunile cerebrale dintre fanteziile digitale si realitatea care nu le iarta prostia.
    Perversele mesaje si repetarea hipnotica a unor sloganuri denota lipsa de discernamant.
    Cu astfel de borfasi „digitali” nu se negociaza – imprastierea lor si arestarea instigatorilor.
    Aici nu e vorba de mila si de drepturile omului ci de idioti manipulati exrtern car nu vor sa fie deconectati de la jucriile lor digitale, care sint impotriva uidentitatii nationale si a integritatii tarii, dependenti de onania intelectualista oferita de „lumea noua” corporatista.

  3. De la o posta se vede ca te lasi infestat si tu de ciuma curcubeului Georghi!In tine este o framantare un impuls neuronal anarhist care face casa buna cu SACSIV!

Comentariile sunt închise.