«Vă dăm banii înapoi, numai să scăpăm de voi!»

După cîștigarea alegerilor, socoteala lui Liviu Dragnea și a găștii sale din fruntea PSD (cu complicitatea ALDE, fieful pseudo-liberal al lui Călin Popescu-Tăricenu, fîșneț „tovarăș de drum” și parazit cronicizat al caracatiței roșii) a fost una elementară (din speța șmecheriei ieftine și vădind, dincolo de retorica demagogică, un dispreț suveran și față de popor, și față de instituțiile statului de drept): cu legitimitatea obținută democratic, cu o majoritate sigură în Parlament (250 la 215, fără a mai pune la socoteală și susținerea măcar parțială din partea UDMR și a minorităților) și cu o opoziție inanită, a sosit vremea să ne facem mendrele, salvîndu-ne pe noi înșine și pe amicii noștri penali, punînd DNA pe butuci și perfecționînd „legal” mașinăria jafului național; Europa are acum alte priorități, Iohannis nu e Băsescu (președintele „jucător”, căzut mereu în picioare) și va închide ochii sau va ceda pînă la urmă (că doar ne-a fost prieten de serviciu, și pe vremea lui Năstase, și pe vremea lui Ponta), intelectualitatea e lașă și oportunistă (cu toată infuzia ei de „sorosisti”), iar în ce privește masa populară, confuză și pauperă, o vom gîdila cu vorbe dulci și-i vom cîștiga bunăvoința cu cîteva pomeni bugetare (vedem noi cum ne descurcăm), fie dînd ceva în plus la pensii și la salarii (cît nici să mori, nici să trăiești), fie reducînd din taxe și impozite (că și așa birocrația e cam costisitoare).

Iată însă că socoteala de acasă – făcută cu minte puțină și sub euforia unui succes electoral supraevaluat (căci 18% din totalul unui electorat mai mult de jumătate absent nu-i deloc vreo performanță legitimantă și vreo garanție de sprijin popular) – nu s-a potrivit cu cea din tîrg: Europa, cu toate altele ei probleme prioritare (Brexit-ul, criza refugiaților, extensiunea terorismului, tensiunile cu Rusia și cu noua putere americană etc.) s-a dovedit cît se poate de atentă și de reactivă (și la nivel politic, și la nivel mediatic), Iohannis s-a dovedit „mai Băsescu” decît l-ar fi crezut cineva în stare, elita intelectuală a dat în mod activ mîna cu strada, iar adevărata majoritate populară (și mai ales tineretul), care fie n-a votat PSD, fie (din scîrbă) nu s-a prezentat la urne, s-a mobilizat exemplar, amendînd prompt abuzurile de putere și răspunzînd simplu și concis măsurilor populiste (pe care au rămas să le invoce isteric și agramat, la poarta Cotrocenilor, doar o mînă de pomanagii expirați – care, nu contestă nimeni, sînt și ei „din popor”): VĂ DĂM BANII ÎNAPOI, NUMAI SĂ SCĂPĂM DE VOI!

Toată politica postelectorală a PSD, timp de două luni, s-a bazat pe socoteli greșite și s-a tradus într-un șir de gafe sau impertinențe greu de calificat (de la propunerea ca premier a bietei Sevil Shhaideh și pînă la manevra tîlhărească din „marțea neagră”, cu tot ce-a urmat după ea). E și nu e de mirare, căci, cu baronul de Teleorman și cu acoliții lui promovați la vîrf, PSD-ul nici nu putea – măcar de ochii lumii – face mai mult sau mai bine. Niciodată în istoria ei România nu a avut un guvern atît de slab și de penibil, cîrpit din amatori semidocți și din lingăi de serviciu („Altă întrebare!”), numai ca un lider penal, neputînd ajunge el însuși premier oficial, să-și poată exercita prin ei mediocritatea dictatorială.

Cu toate acestea, respectînd logica și regulile democrației (chiar și în favoarea celor care le sfidează în mod curent), nu se poate face abstracție de faptul că PSD-ul a ajuns democratic la putere și trebuie să guverneze țara pînă la viitoarele alegeri. Cum se va regla el interior, aceasta e treaba lui (și cred că în cele din urmă reglajul se va produce, pe fondul pierderii galopante de credit și de imagine, căci se pare că aproape 20 de filiale județene sînt deja ostile conducerii centrale și liniei adoptate în exercițiul puterii, primarul de la Iași fiind doar cel mai vocal). Rîde Dragnea de „chirici”, dar s-ar putea ca pînă la urmă tocmai „chiricii” să-i fie fatali (dacă partidul mai are instinct de supraviețuire).

Ce putem face noi, din afară, este să fim în continuare cu ochii pe legislatori și pe guvernanți, să reacționăm civilizat, dar prompt la orice abuz de putere, să ne folosim cu inteligență de exigențele europene și de faptul că la Cotroceni se află – simpatizat sau nu – Klaus Iohannis, iar nu Victor Ponta. Și între timp să construim acea încă posibilă alternativă de dreapta fără de care riscăm să nu mai ieșim niciodată cu adevărat din condiția de periferie a Europei și de rușine a propriei noastre istorii. Rătăcim de trei sferturi de secol prin labirintul mocirlos al stîngii (fie ea „totalitară” sau „democratică”) și poate că ar fi mai mult decît oricînd cazul să facem trimitere în context, fie şi numai cu titlu meta¬foric (cum obişnuia regretatul Laurenţiu Ulici), la „teorema matematică de rezolvare a labirintului, adică a o lua mereu spre dreapta”.

Răzvan Codrescu

About Răzvan Codrescu

Scriitor, publicist, editor, director literar al Editurii Christiana, redactor-şef al revistei Lumea credinţei, vice-preşedinte al Asociaţiei Ziariştilor şi Editorilor Creştini şi preşedinte de onoare al Asociaţiei „Rost”. Ultima carte publicată: ”O introducere în creștinism” (Ed. Christiana, Bucureşti, 2016).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


6 comentarii la „«Vă dăm banii înapoi, numai să scăpăm de voi!»”

  1. Oare nu se poate scoate o gazeta cu acest tip de articole,cum era odata pe la tara.Cu mic efort ar fi o luminare pentru anticorpi de dreapta care asteapta primavara ofertelor nefalsifiacate si a unei drepte din trupul poporului?.La sat,comune cartiere, ar prinde bine in coparatie cu limba de lemn mancata de carii a primarilor ,,ziaristi,, si,,,ziaristilor,,cumparati , etc..

  2. Domnul asa zis ” broker politic ” , a pierdut o parte din sustinerea pe care o avea in privinta adevaratilor ” brokeri politici ” internationali, dar prin actiuni de relansare politica a lui Ponta si a altor asa zisi rivali , gen „Grindeanu ” sau ” defunctul ” Ponta , incearca sa creeze o diversiune prin asa zisa sciziune a PDSR , pentru a castiga timp .Gest specific , gandirii de cartier . Dar problema PDSR -ului si a lui , este una singura timpul , de ce ? Fiindca nu respecta graficul de imprumuturi internationale , antemate , de anul trecut , prin Internationala socialista . Cu cat se prelungeste , bugetul national , cu atat mai mult , banii internationalii vor pleca spre alti ” brokeri politici de caritier „, din alte zone , si de abia atunci , ” micul dictator ” , va avea o problema , cu cei care l-au promovat. cu stima, Analistul

  3. A vorbii pe inima oricarui popor, prima data trebuie sa ajungi in inima lui, apoi sa acordezi bataile si mai apoi sa vorbesti, insa din mijlocul poporului.Daca vorbesti cu o inima din transplant nu este a ta si te dai de gol,apoi daca vorbesti de sus, poporul nu poate urca iar daca vrei sa pui la punct, cine sta la punctul si dascalia ta?Cine a intrat in inima poporului roman acolo ramane si nici nu mai pleaca!Cu ce scop?Ca sa fim vii fratilor.Cuvintele de incurajare erau o terapie pentru medicina dacica de aceea,,,vorba voastră să fie totdeauna plăcută, dreasă cu sare, ca să ştiţi cum trebuie să răspundeţi fiecăruia,,(Coloseni 4,6)As trimite o gazeta editata la 1 aprilie 1923 si vorba folosita de redactor ca raspuns pt.fiecare,cu articole la indigo de actuale, insa nu stiu cum sa atasez documentul.

  4. Observati faptul ca cele mai reusite fotografii care circula in presa poarta marca Getty Image http://www.dw.com/en/socialists-repeal-corruption-decree-in-romania/a-37420254.
    Fotografii nostri stiu cui sa se vanda.
    De fapt, Getty Image https://fr.wikipedia.org/wiki/Getty_Images reprezinta in acest moment interesele Carlyle Group
    https://fr.wikipedia.org/wiki/Carlyle_Group
    Multa, foarte multa lume este interesata de ce se intampla in tara noastra.
    http://www.dw.com/en/opinion-whats-next-for-romania/a-37420745
    Personal ma nelinisteste usor faptul ca anumiti protestatari voinici falfaie steagul Statelor Unite fara hodina si nimeni nu ii intreaba ce mesaj transmit domniile lor entitatilor locale si planetare.

Comentariile sunt închise.