Sâmbătă seara, la TVR, în cadrul emisiunii „Recurs la morală„, a avut loc o dezbatere pe subiectul propunerii Coaliției pentru Familie de modificare a Constituției în sensul precizării clare că în România căsătoria se poate oficia doar între un bărbat și o femeie. Dezbaterea a fost clar dominată și controlată de susținătorii Coaliției pentru Familie.
Doar că, din toată dezbaterea, face furori pe internet și în paginile ziarelor următorul schimb de replici dintre doamna Mihaela Biolan, sociolog, și domnul Gheorghe Iancu, profesor universitar, doctor, specialist în drept constituțional:
Mihaela Biolan: Ați spus ca democrația este acolo unde majoritatea decide. Întrebare: Al treilea Reich a fost o democrație? Pentru că majoritatea a decis atunci discriminarea și exterminarea evreilor. România între 1939 și 1944 a fost o democrație? Antisemitismul de stat practicat atunci a fost un act de democrație?
Gheorghe Iancu: Doamnă, nu mai ocoliți istoria, nu în 39 a decis Hitler să facă treaba asta. Abia în 42 s-a întâmplat treaba asta, când a început să înnebunească.
Întrebarea este complet aiurea și amestecă, probabil voit, mai multe lucruri. Discriminarea evreilor nu este același lucru cu exterminarea evreilor. Dacă discriminarea evreilor a fost politică de stat încă de la începutul guvernarii naziste, exterminarea evreilor a început în ianuarie 1942. Și poate că doamna sociolog ar fi curioasă să afle că abia începând cu data de 23 octombrie 1941 evreilor li s-a interzis emigrarea din Reichul german:
October 23, 1941 – Nazis forbid emigration of Jews from the Reich.
In January 1942 – Mass killings of Jews using Zyklon-B begin at Auschwitz-Birkenau in Bunker I (the red farmhouse) in Birkenau with the bodies being buried in mass graves in a nearby meadow. (sursa)
Și tot pentru doamna sociolog, încă un fapt istoric: La data de 10 februarie 1938 regele Carol al II-lea al României a instaurat dictatura regală, următoarele alegeri în România s-au desfășurat abia la data de 19 noiembrie 1946, alegeri furate de comuniști și de aliații lor de atunci. Deci nici vorbă de democrație în România între 1939 și 1944.
Este adevărat că răspunsul poate fi interpretat dar eu sunt absolut convins că domnul Gheorghe Iancu s-a referit la exterminarea evreilor care a devenit politică de stat a Germaniei Naziste în 1942. Tot istoria ne spune că, odată cu derularea războiului, comportamentul lui Hitler și sănătatea sa mintală s-au deteriorat.
Dar dacă „idealurile progresiste” o cer, de ce să nu interpretăm istoria și un răspuns nu foarte inspirat?