Dragi cititori, colaboratori, prieteni și susținători ai Asociației ROST, vă rugăm să puneți umărul la salvarea unei biserici ardelene vechi de 250 de ani, biserica ”Sf. Arh. Mihail” din Vința – județul Alba, în care se păstrează o prețioasă pictură murală. Se află în primejdia de a fi înghițită de un lac de steril provenit de la exploatarea minieră de la Roșia Poieni.
Printr-o minune, s-a născut posibilitatea mutării ei din calea mîlului toxic în curtea muzeului Astra Sibiu. Dar pentru asta este nevoie de bani. Grosul sumelor vor fi achitate chiar de către firma de minerit, după cum au promis reprezentanții ei. Totuși, e nevoie de bani mai repede și mai mulți. Dacă ne pasă de Biserică, dacă mai tresărim la o valoare națională, dacă vrem să mai păstrăm ceva din tradiția noastre, putem face fiecare un mic sacrificiu în favoarea bisericii de la Vința. Donați cît vă lasă inima și vă permite punga! Și nu veți rămîne nerăsplătiți. Asociaţia ROST vă pune la dispoziție un cont dedicat campaniei, ale cărui date le găsiți la finalul articolului.
Biserica Sfântul Mihail din satul Vinţa, comuna Lupşa, construită în jurul anului 1760 şi pictată între 1819 şi 1821, se ţine cu demnitate pe malul lacului de steril, deversat de exploatarea minieră Roşia Poieni, administrată de firma de stat CupruMin. Apele lacului de steril au ajuns la zidul exterior al bisericii.
În aceste condiţii, Arhiepiscopia Ortodoxă Română de Alba Iulia a dat binecuvântarea pentru extragerea picturii interioare, o pictură realizată de zugravul Simion Silaghi Sălăgeanu de la Abrud, originar din Sălaj şi exponent al şcolii de la Cluj, ilustrativă pentru arta iconografică din Transilvania în perioada respectivă.
Pictura se păstrează în condiţii remarcabile, atât în pronaos, cât şi în naos şi în sfântul altar. În sat nu mai locuiesc decât o mână de oameni, care însă şi-au dat şi ei acordul ca biserica construită de înaintaşii lor să fie demontată, odată ce pictura interioară va fi extrasă, şi reclădită în perimetrul Muzeului ASTRA din Sibiu.
Pictura interioară este realizată în stil baroc, dar încadrându-se în canoanele icoanei tradiţionale, atât pe zid, cât şi pe lemn, de aceea este necesară intervenţia a două echipe diferite de specialişti, o echipă de specialişti în pictură murală şi o echipă de specialişti în pictură pe lemn, urmată de intervenţia firmei de demontare, care trebuie să preia zidurile şi turla.
La ASTRA vor continua lucrările de restaurare şi se va efectua refacerea zidurilor şi repunerea picturii. Este o operaţiune extrem de complexă.
Echipa de specialişti în extragere frescă, sub îndrumarea profesorului George Păunescu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, lucrează de la începutul săptămânii la extragerea picturii din pronaosul bisericii. Ei nu se află într-o situaţie uşoară.
S-a ajuns la un acord verbal cu conducerea CupruMin, dar până la parafare şi viramentul efectiv se poate scurge timp prețios. În plus, va fi nevoie, în continuare, de fonduri la etapa de ridicare.
Cu alte cuvinte, este nevoie de bani și încă repede, pentru a salva un monument vechi de 250 de ani. Asociația ROST a deschis o campanie de strîngere de fonduri în acest scop.
De aceea, rugămintea noastră este ca toţi cei care pot participa, să doneze o sumă, în limitele posibilităţilor fiecăruia, în contul dedicat campaniei, deschis de Asociaţia ROST la Unicredit Bank: RO82BACX0000000107363000.
Asociația are sediul social în București, sector 6, str. Săndulești nr. 9, iar codul fiscal: 12495302.
Vă mulțumim anticipat!
- Ministerul de Externe, după decizia de arestare a lui Netanyahu: Nu se poate pune semnul egal între Israel şi organizaţii teroriste precum Hamas şi Hezbollah - 22 noiembrie 2024
- Premierul Ciolacu se întâlnește cu Viktor Orban, vineri, la Budapesta. Din delegația României face parte și Kelemen Hunor, președintele UDMR - 22 noiembrie 2024
- Premierul Viktor Orban anunţă că îl va invita pe Netanyahu în Ungaria pentru a sfida mandatul de arestare al CPI - 22 noiembrie 2024