Independența Justiției este o garanție a statului de drept. Dar mai putem vorbi despre un stat de drept atunci cînd cetățenii sînt abuzați în numele independenței Justiției?
Asta e tema care a divizat, în mod ireconciliabil, societatea românească, în ultimul deceniu.
Unii contestă din start imparțialitatea Justiției și consideră că independența clamată este doar o formă de camuflaj pentru incompetență și corupție.
Alții susțin că Justiția nu trebuie acuzată aprioric și că principiul independenței nu trebuie sacrificat din pricina unor cazuri de derapaj particulare.
Mă aflu de partea celor care au apărat independența Justiției. Totuși, asta nu înseamnă să fiu orb la cazurile de ticăloșie din Justiție.
Cel de aici este unul revoltător, cel puțin potrivit datelor făcute publice pînă acum.
”Un caz cu adevărat halucinant a avut loc la Baia de Aramă, în județul Mehedinți. Procurorii, însoțiți de 3 mașini pline cu polițiști și mascați au mers să ridice o fetiță de doar 8 ani.
Fetița era dată în plasament unei familii, dar Curtea de Apel Craiova a decis că fetița trebuie să meargă la o altă familie adoptivă, din SUA. În momentul în care au venit să ridice fetița, procurorii și polițiștii s-au lovit de opoziția micuței, care plângea și se ținea de piciorul celei căreia îi spune mamă de la vârsta de un an și două luni.
Fetița repeta la nesfârșit ”Mami, nu vreau să plec! Mami, nu vreau să plec”. Conform legii, cei care au venit să preia fetița erau obligați să întrebe minorul dacă respinge respectiva familie și își dorește să plece. Nu doar că nu au făcut asta, dar au luat fetița cu forța și aceasta s-a lovit cu capul de asfalt.” – Știri pe Surse
”Pe primele imagini filmate şi postate pe Facebook se vede cum copila este luată pe sus din camera ei, de lângă sora ei mai mică, şi obligată să plece cu oameni pe care nu îi cunoaşte. Bărbatul care a luat-o de la orfelinat împreună cu soţia lui şi a crescut-o aproape 10 ani plânge, fetiţa ţipă disperată, iar mama ei adoptivă leşină.
IPJ Mehedinți a precizat, vineri după-amiaza, într-un comunicat, că mandatul de percheziție a fost într-un dosar de lipsire de libertate, iar principala misiune a agenților a fost asigurarea și menținerea unui climat de liniște, dat fiind că intervenția s-a realizat pe fondul unui impact emoțional puternic.
Cele două surori au fost crescute de familia din Baia de Aramă în ultimii 8 ani, dar numai Andreea a putut fi înfiată de aceasta. Sorina, fetiţa după care au venit poliţiştii, a fost înfiată de o familie din America, fără ca cei care au crescut-o să fie înştiinţaţi” – Banatul azi
”Totul a pornit în 2012, când soții Mariana și Vasile Șărămăt au mers la Direcția pentru Protecția Copilului din Drobeta Turnu Severin, pentru a înfia un copil. Au fost șocați de condițiile în care erau ținuți micuții și au decis să ia în plasament două fetițe, de 9 luni, respectiv un an și două luni. Vreme de șapte ani, au făcut procedurile de adopție pentru cea mai mică dintre ele. Pentru cealaltă, Sorina, li s-a spus să mai aștepte, deoarece mama care o abandonase nu își dăduse acceptul pentru a fi înfiată. Femeia care le-a crescut ca pe propriile fiice și care s-a atașat de ele, povestește cum a început drama familiei, dar și a fetiței neadoptată încă.” – B1 Tv
„Este vorba despre o fetiţă de opt ani, care a fost predată părinţilor adoptivi, deci erau părinţii fetiţei, potrivit deciziei Curţii de Apel Craiova. Se fac cercetări într-un dosar al Parchetului Curţii de Apel Craiova, pentru infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal, deocarece doamna care ţinea fetiţa nu mai era asistent maternal şi o ţinea acolo fără nicio calitate şi în mod ilegal. De aceea s-a făcut această percheziţie. S-a luat fetiţa şi s-a predat părinţilor. A fost examinată de medicii de la Medicina Legală Craiova. Părinţii sunt români, stabiliţi în America. Este vorba despre o decizie a Curţii de Apel Craiova, din 2019, prin care se încuviinţează adopţia acestei fetiţe în favoarea soţilor”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Tena Tulitu, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova. – Mediafax
”Vasile Saramat, cel care ținea în plasament fetița de 8 ani din Baia de Aramă susține că familia din SUA, care a reușit în instanță să adopte fetița se lăuda că a plătit 30.000 de euro mită la Autoritatea Tutelară. Mai mult, tatăl arată că avocații familiei din SUA sunt rude de gradul I cu judecătorii din acest dosar, un conflict de interese mai mult decât evident.” – Ziarul incomod
Ce fel de Justiție poate fi aceea care răpește un copil unei familii, pentru a-l da spre adopție unor străini?
Ce fel de Justiție este aceea care favorizează o adopție internațională, ignorînd demersurile de luare în adopție a unei fetițe de 8 ani către o familie de români care a crescut-o de la vîrsta de un an, în sistem de plasament?
Despre ce Justiție vorbim, cînd fetița este luată împotriva voinței ei și a părinților propriu-ziși/asistenți maternali, de lîngă surioara ei mai mică?
Chiar dacă legea ar fi fost respectată la virgulă în litera ei, cum te mai poți numi Justiție cînd nu vezi și spiritul legii, în care pulsează empatia?
Dacă lucrurile stau așa cum le dezvăluie jurnaliștii gorjeni – cum că avem de-a face cu un caz de corupție în Justiție -, cineva ar trebui să plătească. Și repede.
UPDATE
Evenimentul Zilei vine cu precizări foarte importante: Tribunalul Mehedinți respinsese cererea de adopție internațională, pe motiv că familia de asistenți maternali a depus în termen cerere de adopție pentru Sorina. Decizia Tribunalului a fost însă desființată de Curtea de Apel. Un indiciu, deci, pentru a căuta unde s-a petrecut ”eroarea”
Cert este că fetița îi urăște pe părinții adoptivi americani. După cum o arată interogatoriul luat de executorul judecătoresc.
PS:
Remarc încă o dată cît de slabă e presa noastră. Căutînd informații despre acest caz, am obosit citind aceeași știre, scrisă cam la fel sau rescrisă din ce în ce mai prost, de la un ziar la altul și de la un site la altul.
Un text mai articulat am găsit la linkul ăsta.
Însă, deplîng absența jurnaliștilor de investigații (specie pe cale de dispariție, supusă lichidării cu program în ultimul deceniu).
Este impardonabil ca un asemenea caz să nu fie căutat la rădăcini, pentru a se răspunde limpede la cîteva întrebări:
1. Este legală adopția internațională în cauză? În baza a ce? Faptul că fetița a fost crescută opt ani de o femeie și un bărbat cărora le spune azi mamă și tată a contat?
Și dacă adopția nu a fost legală, se poate proba darea-luarea de mită?
2. Au existat sau nu demersuri privind adopția făcute de familia de asistenți maternali? Dacă da, de ce au fost respinse de autorități? Cum se explică faptul că aceeași familie a mai luat o fetiță în plasament, pe care a putut-o înfia, dar pe cea aflată în dispută nu a putut să o înfieze?
3. Are familia de români-americani care a adoptat-o pe fetița în discuție un copil bolnav, căruia îi este necesar un transplant de rinichi?
4. I s-au făcut fetiței teste medicale de compatibilitate, în vederea donării de organe? Cînd, unde? Și dacă nu, de unde a apărut scenariu că este adoptată pentru a i se fura organele?
5. Cum de familia adoptivă din SUA insistă să înfieze/preia o copilă care nu o vrea? Acei oameni cred că îi vor putea fi părinți Sorinei/Soniei (că pentru jurnaliștii noștri nu e clar cum o cheamă)? Și dacă sînt lucizi și înțeleg că un copil de 8 sau 9 ani (vîrsta e diferită ca și numele în relatările de presă) îi respinge, înseamnă că nu le pasă? Și dacă nu le pasă, au alte interese cu această adopție?
Iată de ce corifeii politichiei românești au manevrat cît au putut ca să pună presa pe butuci. Cu o presă puternică și de calitate, și lor, și înalților funcționari, și magistraților, și altora le-ar fi fost mai greu.
- Libertate, unitate, credibilitate* - 9 august 2024
- Noi și ”Înalta Poartă” - 8 aprilie 2024
- SUA – UE – România, sub spectrul acelorași amenințări - 26 februarie 2024
Să vedeți când o să își ceară homosexualii ”drepturile” de a adopta copii. Atunci ei vor fi cu precădere PRIVILEGIAȚI, ca să nu care cumva să fie autoritățile acuazate de HOMOFOBIE și de DISCRIMINARE!