Socialiștii, marii favoriți ai alegerilor locale din Republica Moldova

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova avertizează că luni, 14 octombrie 2019 este ultima zi când mai pot fi făcute publice rezultatele sondajelor de opinie cu tematică electorală. Potrivit prevederilor legislației electorale moldovenești, rezultatele acestor sondaje pot fi date publicității doar cu cinci zile înainte de ziua alegerilor. De aici.

Alegerile locale vor avea loc la 20 octombrie prilej cu care moldovenii dintre Prut și Nistru vor alege 898 de primari și 11 580 de consilieri locali – raionali, municipali și orășenești – pentru un mandat de patru ani. Mandatul precedent al acestora a expirat la 14 iunie. Pentru ca alegerile să fie validate trebuie să voteze cel puțin 1/4 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale din fiecare circumscripție.

Miza alegerilor locale moldovenești o constitue alegerea primarului general al municipiului Chișinău și a celor 51 de consilieri în Consiliul municipal. Municipiul Chișinău asigură cea mai mare parte din PIB-ul statului moldovean. Pentru funcția de primar general se află în cursă 17 candidați desemnați de 17 partide politice și un bloc electoral. De aici.

Potrivit unei cercetări sociologice realizată de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova în perioada 27 septembrie – 8 octombrie,  PSRM și Blocul ACUM ( PAS/PPDA) ar putea avea cele mai multe mandate în consiliile locale. Peste 30 la sută din respondenți au declarat că și-ar da votul pentru candidații la funcția de consilier din partea Partidului Socialiștilor, mai mult de 23 la sută au spus că ar vota pentru consilierii Blocului politic ACUM, Partidul Democrat din Moldova se află pe locul trei în rândul preferințelor electorale cu un scor de 7,6 la sută. De aici.

Este clar că Partidul Socialiștilor este favoritul acestor alegeri locale – formațiunea politică va obține cel mai mare număr de primari și de consilieri municipali. Factorii de putere din provincia moldovenească știu să se orienteze rapid către deținătorul puterii centrale – fenomenul se datorează modalității centralizate de distribuire a fondurilor pentru primării, cu cât ești mai aproape de formațiunea politică care deține putere decizională în Chișinău cu atât cresc șansele de a obține fondurile necesare comunității locale. Se cunosc cazuri în care primarii unor localități au făcut parte din patru ori cinci formațiuni politice. Specificul alegerilor locale din 2019 constă în faptul că în provincie s-a conștientizat deja că Partidul Socialiștilor este formațiunea care deține puterea decizională și nu Blocul politic ACUM, al cărui reprezentant – Maia Sandu – deține funcția de prim-ministru. Dacă ar obține un număr impresionant de primari în provincie PSRM ar demonstra atât în plan intern cât și extern că politicile promovate de președintele Dodon au suportul majorității locuitorilor dintre Prut și Nistru.

Bătălia pentru ocuparea locului secund este una hotărâtoare pentru soarta de viitor a Partidului Democrat din Moldova – dacă vor obține această poziție, democrații moldoveni vor dovedi că reprezintă o forță politică puternică și după dispariția lui Vladimir Plahotniuc din viața politică moldovenească. Stoicismul cu care Partidul Democrat din Moldova și-a menținut integritatea fracțiunii parlamentare arată că ei știu să încaseze și că sunt o nucă tare pentru binomul politic Maia Sandu/Andrei Năstase.

Este greu de crezut că, după ce au semnat la 16 septembrie 2019 un nou acord de colaborare cu Partidul Socialiștilor, Blocul politic ACUM ar putea obține un loc doi, ca număr de primari, după socialiști. Dacă s-ar întâmpla așa ceva, ar fi o confirmare că această alianță politică a fost corectă. Un număr mare de primari obținuți de PAS/PPDA ar însemna că discursurile despre dez-oligarhizarea statului moldovean pot fi un surogat pentru a-i ține ocupați pe moldoveni și contează mai mult decât asumarea unui program guvernamental de activitate. Ar demonstra că televiziunea aflată în siajul PAS/PPDA este cu adevărat o putere iar jurnaliștii care activează acolo își justifică banii.

Notam recent că semnarea de către Blocul politic ACUM a acordului de colaborare cu socialiștii îi lasă fără atribute electorale pe viitorii lor concurenți electorali. Chiar dacă nu și-a pus semnătura pe document Andrei Năstase este dezarmat în fața concurentului său pentru primăria municipiului Chișinău. Parcă pentru a compensa acest handicap Curtea de Apel Chișinău a casat hotărârea Judecătoriei Chișinău prin care au fost anulate rezultatele alegerilor locale din 2018 și l-a făcut pe Andrei Năstase, de jure, primar de Chișinău.Liderul PPDA a spus că refuză să ocupe fotoliul de primar câștigat în 2018 și că optează pentru calitatea de candidat la această funcție, declarația i-a adus câteva puncte electorale în plus.

Punctul nevralgic al coaliției dintre Blocul politic ACUM și Partidul Socialiștilor îl constituie Primăria municipiului Chișinău.

Sondajele îl plasează pe Ceban pe primul loc în intențiile de vot ale locuitorilor municipiului Chișinău. Ceban poate câștiga Primăria Chișinăului din primul tur doar dacă prezența la vot va fi mai mică de 30%. Toate cercetările sociologice arată o rată mai mare de 60% de neparticipare la alegerile locale din 20 octombrie.  De aici.

Singura modalitate de structurare a unui discurs moldovenist/statalist, necesar revenirii regiunii transnistrene în siajul statului moldovean, este transformarea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova într-un partid care adună în jurul său toate energiile moldoveniste/stataliste existente între Prut și Nistru, dar și de peste. Pentru a realiza acest lucru socialiștii moldoveni ar trebui să câștige cel mai mare număr de primari în toate regiunile Moldovei și să dețină pârghiile de administrare în muncipiul Chișinău.

Doar cu Ion Ceban, primar de Chișinău, socialiștii moldoveni pot schimba ecuația de putere din Parlamentul Republicii Moldova. Fie prin alegeri anticipate, fie prin re-evaluarea coaliției parlamentare existente.

Victor Nichituș

About Victor Nichituș

Născut în 1966 la Bacău, este jurnalist din 1992. Trăiește la Chișinău, a fost corespondent al mai multor ziare și posturi de radio din România, iar astăzi lucrează pentru Național FM și powerpolitics.ro.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost