Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni, 6 ianuarie, în cadrul unui interviu pentru CNN Turk, că doreşte să ”închidă” Strâmtoarea Bosfor. „Canalul Istanbul va reduce traficul pe Bosfor. Prin Strâmtoarea Bosfor vor trece doar navele de mărfuri uscate. Convenţia de la Montreux se referă şi este angajantă doar pentru Strâmtori. Canalul este în afara Convenţiei de la Montreux. Convenţia de la Montreux împreună cu Strâmtorile este istorie”, a spus preşedintele turc. Planul prevede că până în 2021 va fi construit 60% din canal urmând ca proiectul să fie finalizat în 2025.
Convenţia de la Montreux sau Convenţia despre regimul Strâmtorilor (1936), cedează Turciei controlul strâmtorilor Bosfor şi Dardanele şi reglementează activitatea militară în regiune. Părţile semnatare recunosc şi confirmă principiul liberei tranzitări şi navigaţii pe cale maritimă a Strâmtorilor. Convenţia garantează libera navigaţie pentru navele nemilitare pe timp de pace și permite Turciei militarizarea Strâmtorilor și tranzitarea acestora de către navele de război ale ţărilor riverane (cu notificare cu o săptămână înainte), însă limitează semnificativ trecerea navelor de război ale statelor neriverane.
Așa cum se vede, președintele turc nu pune în discuție clauzele militare ale convenției, ci doar pe cele comerciale. În stilul său intempestiv, Erdogan ia cumva exemplul președintelui egiptean Gamal Abdel Nasser, cel care a naționalizat Canalul Suez, în 1956, declanșând criza internațională cu același nume. Această politică a faptului împlinit pare să devină o constantă a politicii lui Erdogan, mai ales după lovitura militară eșuată din 2016, pentru care ”sultanul” face responsabile unele servicii de informații occidentale, care l-ar fi susținut pe Fethullah Gulen și vasta sa rețea. Ca atare, Erdogan se simte dezlegat de multe angajamente și de mulți vechi aliați, iar acțiunile sale din ultimii ani o arată cu prisosință. Politica sa în Siria, cooperarea militară și energetică cu Rusia, luările de cuvânt împotriva Israelului și implicarea în situația din Libia sunt doar câteva exemple.
Așadar, această ultimă provocare la adresa Occidentului se înscrie în trend. Și pare, într-adevăr, mai mult provocare, decât lucru serios. Cât timp Turcia nu denunță Convenția, aceasta este în vigoare, atât în literă, cât și în spirit. Poate să construiască Erdogan câte canale dorește – el nu va putea împiedica statele lumii să îșu trimită navele prin Strâmtori, iar nu pe canalele domniei sale, unde să fie taxate. Spiritul Convenției de la Montreux este legat de libertatea circulației navale și nu se referă nicidecum la un șenal navigabil sau la altul. Aceste jocuri – de tipul – am semnat pentru trecere liberă, dar numai pe drumul ăsta și uite, eu tocmai am bătucit o nouă potecă, iar tu trebuie de acum să mergi pe ea și să imi și plătești taxă de drum – nu țin într-o lume civilizată, acolo unde, înainte de Erdogan, Turcia susținea că vrea să intre. Turcia nu va putea duce o astfel de politică, a forței, fără să primească răspunsul meritat, sub formă de sancțiuni economice – de la Uniunea Europeană, ca să nu amintim de SUA, care au amenințat deja Ankara cu un astfel de ”cadou”, din cauza achiziționării de sisteme antiaeriene rusești S400.
Nu mai vorbim despre palma pe care o astfel de politică o dă riveranilor Mării Negre și dacă lui Erdogan nu îi pasă de Georgia, Ucraina și nici de aliații săi din NATO – România și Bulgaria, nu va putea să ignore Rusia, care, cu siguranță, ar fi puternic afectată și care îl va pune la punct. Așa că, putem estima – eficiența economică a canalului Istanbul va fi asemănătoare celei pe care o va avea începutul și neterminatul canal ucrainean Bâstroe, adică zero. Singurul rezultat al acestei politici va fi accentuarea izolării diplomatice a Turciei (ajunsă astăzi să se bizuie pe Tunisia și Qatar) și a neîncrederii cu care atât statele occidentale, cât și multe state din Orientul apropiat și Mijlociu o privesc.
- Până când? - 25 mai 2020
- Năzdrăvăniile ”sultanului” Erdogan - 12 ianuarie 2020
- Ce ne arată Iranul astăzi? - 11 ianuarie 2020
Nu după minte lui de om sf.Paisie Aghioritul în 1991 a spus profetic că turci au pregatită coliva.Tot mai clar se aude prohodul lor.