E impropriu să spui că trăim o criză provocată de covid. Virusul nu poate apărea la televizor pentru a decreta stare de urgenţă. În realitate, criza a fost provocată de oameni sub pretextul covidului. Cine sunt acei oameni ştim. Colapsul spre care se îndreaptă ţara e rodul bunelor intenţii de care ei au fost animaţi. În plus, colapsul iminent a reînviat trei plăgi ideologice: prezumţia de vinovăţie, delictul de opinie şi încurajarea delaţiunii.
Potrivit actualei prezumţii de vinovăţie, toţi suntem purtători de virus, atîta doar că încă nu am fost testaţi pozitiv. Pe vremuri, toţi eram duşmani ai poporului, numai că nu fusesem încă dovediţi cu probe. Suspiciunea generală cu care sîntem trataţi de autorităţi e indiciul despotic că ne aşteaptă un 2021 pînă într-atît de nefast încît ne vom aminti de 2019 ca de ultimul an al libertăţii noastre.
Delictul de opinie nu face decît să întărească prezumţia de vinovăţie: dacă ai altă părere decît versiunea oficială privind epidemia, eşti înfierat pe motiv de zădărnicire a combaterii bolii. Intri în pielea unui eretic care îndrăzneşte să se împotrivească spaimei răspîndite cu mijloace mediatice. Eşti brusc privit ca un lepros fierbînd de gărgăuni conspiraţionişti. Eşti un peripsema mundi, un paria căruia nu se cuvine altă atenţie decît caterisirea publică.
Încurajarea delaţiunii e ultima găselniţă scoasă din cufărul cu proceduri de intimidare. Cînd l-am auzit pe distinsul nostru premier îndemnîndu-i pe români să-şi toarne apropiaţii care încălcă normele de austeritate, un zvon din anii 1950 mi-a răsunat în ureche. Bunăvoinţa premierului ar fi invidiată de toţi mercenarii de la Jilava. Ce poate fi mai atrăgător decît condiţa sicofantului denunţîndu-şi prietenii, rudele sau vecinii? Unde am ajuns, Doamne?
Dacă nu ne trezim spre a înţelege că simulacrul de apocalipsă la care suntem supuşi e doar o tactică menită a ne bloca într-o paralizie generală, a cărei urmare va fi neputinţa de a ne mai împotrivi, atunci chiar că suntem osîndiţi la o letargie istorică fără leac în viitor.
- Ioan Ianolide, sau cum își măsoară un creștin libertatea lăuntrică - 5 februarie 2021
- Cum te fură puterea? - 5 februarie 2021
- Abuzul masoreților marxiști - 30 ianuarie 2021