Apel către autoritățile române. Ca să nu rămână văduviţi şi de limba maternă, românii din Ucraina cer ajutorul Bucureștiului

Dacă românii din Ucraina nu vor fi susţinuţi de Bucureşti, pe căi diplomatice, limba română va dispărea din şcoli până în 2023, avertizează publicația Zorile Bucovinei, într-un emoționant apel pentru salvarea limbii române din școlile din Ucraina.

Ca să nu rămână văduviţi şi de limba maternă, acum, ca niciodată, românii din Ucraina au nevoie de susţinerea Patriei istorice, se subliniază în apelul lansat de publicația mai sus menționată.

„Conform ordinului Ministerului Învăţământ şi Ştiinţă al Ucrainei, executarea căruia va începe din septembrie 2022, pentru studierea limbii române Ministerul pune la dispoziţie şcolilor  pe săptămână  4 ore – limba minorităţilor, adică româna şi limba străină (înainte doar limbii române i se repartiza – clasa a 5-a -3 ore, cl. a 6-a – 3,5 ore, cl.7-a – 2,5 ore, cl 8-9-a – 2 ore), literatura română şi literatura universală (curs integrat) – 1,5 ore pe săptămână, pe când înainte 3,5 ore pe săptămână.

Deci, aceste 4 ore pe săptămână sunt împărţite la alegere – limba română împreună cu limba străină, pe când pentru limba ucraineană se dă 4 ore pe săptămână, iar pentru literatura ucraineană – 2 ore pe săptămână, care sunt fixate (nu sunt la alegere, ci obligatoriu). Şi aceasta în timp ce şeful statului vorbeşte despre „protejarea” drepturilor minorităţilor naţionale din Ucraina, a limbii, tradiţiilor, folclorului…. Or, conducerea Ucrainei se pregăteşte intens de ucrainizarea şcolilor cu limba română de predare, acţionează politica rapidă de asimilare a românilor.

Ca să fie pe înţelesul cititorului, aceste 4 ore pe săptămână sunt împărţite:  limba română împreună cu limba străină – la alegere, pe când pentru limba ucraineană se dă 4 ore pe săptămână, care nu se pun în discuţie, sunt fixate. Aşa dar,  Ministerul Educaţiei, în pofida adresării şi voinţei profesorilor de română, oferă direcţiilor şcolilor dreptul la alegere, care limbă să fie studiată şi câte ore să-i fie rezervate.  De acum totul va depinde de directori. Dacă li se va „recomanda” să i se distribuie limbii române 1 oră pe săptămână, iar celei străine – 3, căci astfel „doresc elevii”, vor repartiza, tot ce e posibil. Şi se prea poate ca, având în şcoli rude, cumetri, care predau o limbă străină, să le repartizeze ore de engleză, franceză, în detrimentul limbii române”, precizează sursa citată.

Astfel, dacă în luna ianuarie curent, Ministerul Educaţiei „recomanda”, acum aceste reguli au devenit lege.

„De altfel, nu trebuie să fii mare analist, să ai un ochi mare la ceafă, ca să vezi şi să înţelegi cum se bate apa-n piuă, se face tot posibilul, ca limba română să dispară din şcoli. (…) Limba e sufletul şi inima poporului, dacă ne moare sufletul, murim ca popor”, se subliniază în apel.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Apel către autoritățile române. Ca să nu rămână văduviţi şi de limba maternă, românii din Ucraina cer ajutorul Bucureștiului”

  1. Ucraina nu face exceptie cu al sau comportament descris aici , din grupul popoarelor slave ,tari cu o atitudine primitiva ,vizibil rau-intentionata si bastarda , demonstrabila in ultimii 800 de ani . Problema Romaniei consta in lipsa unei diplomatii reale , care sa rezolve in deplina autonomie criticitatile aparute.

Comentariile sunt închise.