AUR condamnă ferm desființarea de către actuala guvernare a programului de burse pentru elevii români din Ucraina, în contextul în care programul multianual de burse identitare acordate acestora contribuia semnificativ la creșterea numărului de etnici români care doreau să își înscrie copiii în unitățile de învățământ cu predare în limba română.
În situația limită în care a ajuns comunitatea românească din Ucraina, amenințată cu dispariția, statul român și-a asumat un program de burse identitare ca pe o intervenție minimală cu rolul de a menține elevii români în clasele cu predarea în limba română, a transmis partidul AUR prin intermediul unui comunicat de presă.
„Avem români și în afara granițelor actuale ale țării, dar guvernarea se preface că această realitate nu există. Avem o obligație constituțională: să sprijinim românii din comunitățile istorice. Refuzul de a acorda burse elevilor români din Ucraina este o palmă pe care coaliția antinațională de la București o dă tuturor celor peste 500.000 de români din țara vecină. Nu uităm că Programul de guvernare, aprobat de Parlamentul României, prevede consolidarea și extinderea politicii de acordare a burselor pentru etnicii români din afara granițelor. Acesta a fost încălcat flagrant prin decizia ticăloasă luată astăzi fără cea mai mică ezitare”, a precizat senatorul Claudiu Târziu, copreședinte AUR.
În prezent, circa 61% dintre copiii români din Ucraina sunt educați și instruiți în limbile ucraineană și rusă, statul ucrainean stimulând, prin diverse mijloace, abandonarea educației în limba română în favoarea celei în limba ucraineană.
„Coaliția majoritară le-a întors spatele în Parlament, fără drept de apel, nu doar elevilor români care studiază în limba română în școlile din Ucraina, ci și catedrelor de limbă română din Universitățile Cernăuți, Ujgorod și Ismail. Vom face presiune publică continuă asupra oricărei formule de guvern să reia imediat programul de burse acordate elevilor români lăsați pradă politicilor de etnocid ale statului ucrainean. Totodată, cerem extinderea imediată a acestui tip minimal de intervenție în toate comunitățile istorice românești”, a declarat deputatul George Simion, copreședinte AUR.
Românii reprezintă în Ucraina cea mai numeroasă comunitate neslavă și sunt supuși unui proces puternic de asimilare forțată, mai cu seamă după adoptarea noii Legi ucrainene a educației, care a făcut obiectul criticilor Comisiei de la Veneția și care urmărește desființarea învățământului în limba română.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024