„Mirrors of Brâncuși” este un proiect de 200.000 de euro, girat de Ministerul Culturii și sprijinit de Muzeul Național al Țăranului Român, care răstoarnă, la propriu, opera lui Constantin Brâncuși.
În expoziția găzduită de Muzeul Țăranului Român este prezentată o nouă interpretare a Coloanei Infinutului, anume trântită la pământ.
Despre „menirea” acestei lucrări, directorul Muzeului Național al Țăranului Român, Virgil Nițulescu, spune să se vrea o legătură între tradiție și contemporaneitate.
„Mă bucur că mă aflu aici pentru că sunt în largul meu acolo unde mesaje clasice sunt prezentate într-un context nou și într-un limbaj contemporan. Reinterpretarea valorilor noastre fundamentale va face să devenim relevanți în toată lumea”, a spus și deputatul USR, Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților, prezent la vernisajul expoziției.
În replica, maestrul Nicolae Voiculeț a criticat în termeni duri această reinterpretare a operei lui Constantin Brâncuși.
„Nu vă este rușine de Brâncuși să-i trântiți Coloana infinitului? Ministerul Culturii împreună cu angajații obedienți ai instituțiilor de cultură nu fac altceva decât să spele bani și să facă cadou bugete celor din gașca lor.
Asta se întâmplă de 31 de ani!
„Mirrors of Brâncuși” este o expoziție de 200.000 euro organizată la Muzeul Țăranului Românunde în centrul sălii este o reproducere parțială a Coloanei Infinitului care, în ciuda oglinzilor puse în capete pentru a crea impresia de nesfârșit, nu are nicio legătură cu nesfârșitul imaginat de Brâncuși.
În plus, caprele care o susțin ucid singura suflare de impresie artistică pe care ți-ar fi putut-o da lucrarea.
Și, de parcă nu era suficient, la capătul ei sunt lăsate o valiză și două videoproiectoare, iar sala este traversată de un cablu.
Care este rostul acestei expoziții sau „arte” și de ce s-au băgat 200 de mii de euro în ceva care nu exprimă nimic, doar pentru o reproducere a Coloanei Infinitului, susținută de două capre de lemn, delimitată de două oglinzi și iluminată succesiv?
Proiectul se dorește a fi „reinterpretarea marelui sculptor în limbaj contemporan” pentru care s-a plătit fabuloasa sumă de 200.000 de euro, bani distribuiți de Ministerul Culturii prin programul RO-CULTURA.
Cu acești bani s-ar fi putut renova casa copilăriei lui Brâncuși care este lăsată în paragină de zeci de ani și a rămas o ruină și o rușine națională a tuturor guvernărilor!
Nu vă e rușine de Brâncuși?”, a scris Nicolae Voiculeț pe Facebook.
Potrivit datelor disponibile pe site-ul oficial, „Mirrors of Brâncuși” este un proiect organizat de Fundația Art Production, Centrul de Resurse pentru Cetățenie Activă și Christian Westblink, cu sprijinul JTI și al Muzeului Național al Țăranului Român.
Proiectul este finanțat prin Granturile norvegiene în cadrul Programului RO-CULTURA. Sprijinul financiar nerambursabil acordat pentru realizarea proiectului Mirrors of Brâncuși este de 947.646,45 lei, echivalentul a 195.653,24 euro.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024