Într-o lume care pare că și-a pierdut sensul, încercăm să ne amintim rostul lucrurilor. Și începem cu începutul, cu rostul de a fi mamă. În demersul nostru ne este alături Mădălina Andreescu, soție, mamă, învățătoare cu experiență de 10 ani la catedră, în prezent, educatoare Montessori. O viață în mijlocul copiilor.
Reporter: Dragă Mădălina, ești mama a trei copii minunați și dascăl. Probabil că iubești mult copiii. Care crezi că este rostul întâlnirii noastre cu copiii? Învățăm și noi, adulții, de la cei mici?
Mădălina Andreescu: Ce întrebare minunată! Toate care ne sunt date pe lume au un rost. Și eu cred că unul dintre cele mai frumoase rosturi din lume este să fii în preajma copiilor fie ca părinte, fie ca dascăl. Rostul întâlnirii cu copiii este de a te îmbunătăți ca om. Nu exista altă formă de dezvoltare personală mai profundă și mai autentică decât aceasta. Când devii conștient că cel mai important mod de a forma copiii este exemplul tău, cu tot ceea ce ești tu, începi să te transformi, să lupți cu tine, cu minusurile tale, să te îmbunătățești. Copiii ne sunt o oglindă în care ne vedem exact așa cum suntem. Și când nu ne place ceea ce reflectă oglinda, căutăm să schimbăm. Să lăsăm egoismul, să învățăm iertarea, trăirea în prezent, bucuria pura, iubirea necondiționată și adevărată smerenie.
Reporter: Să crești trei copii pare destul de solicitant. Cum este o zi din viața voastră?
M.A.: Este solicitant să crești trei copii. Viața familiei noastre se învârte în jurul copiilor. Pentru că îi creștem singuri, ne împărțim responsabilitățile. Eu, prin prisma serviciului, mă ocup de Maria, cea mai mica dintre copiii noștri, de 2 ani, iar tati, de ceilalți doi, școlarii de 7 și de 9 ani. Iar toate activitățile lui sunt desfășurate online, în funcție de programul lor. La ora 18 ne adunăm toți acasă și petrecem împreună seara. Facem totul împreună, părinți și copii: gătit, curățenie, ordine, teme. Și cred că aceasta este cheia care ne ajută să o scoatem la capăt cu bine în fiecare zi. La ora 20 deja ne pregătim de somn pentru a putea face față următoarei zile.
Reporter: Cum de ai timp să te implici în atâtea proiecte?
M.A.: Nu am timp de nimic. Însă am învățat să îmi fac timp pentru lucrurile care mă bucură, care mă hrănesc sufletește și care aduc noi rosturi trecerii mele pe pământ. Sunt multe lucruri pe care aș vrea să le fac și care așteaptă undeva, pe o listă, un timp pe care sper că îl voi primi. Iar dacă nu se va întâmpla, înseamnă că nu erau de folos să se întâmple.
Reporter: Sunt copiii o sursă de inspirație pentru tine?
M.A.: O, daa. O sursa inepuizabilă. Mă inspiră zi de zi, în tot ceea ce fac. Mă inspiră să fiu mai bună, mai iertătoare, mai veselă, mai încrezătoare și mai recunoscătoare pentru tot ce este în viața mea. Să visez și să cred cu toată ființa mea.
Reporter: Ți-a fost teamă vreun moment de maternitate?
M.A.: Am auzit odată, cu mulți ani înainte de a deveni mamă, o vorbă: „Dacă ai copii, nu mai ai viață.” Nu am fost de acord nici atunci, nici acum. Nu mai ai viața de dinainte, dar ai alta, întotdeauna mai bogată și mai frumoasă. Copiii îți schimbă viața și poate că este uneori mai greu. Dar cine poate spune că are o viață ușoară, fie că are copii, fie că nu? E greu și fără copii, nu doar cu copii. Când îi ai însă, ai și mai multe bucurii și mai mult sens. Nu doar că nu mi-a fost frică de maternitate, ci am dorit-o și m-am rugat mulți ani ca să devin mamă. Am crescut într-o familie cu cinci copii, așa că pentru mine aceasta este normalitatea: casa plină de copii, de râs și de viață.
Reporter: Care este rostul credinței în creșterea copiilor?
M.A.: Unele femei cunosc credința înainte de a deveni mame, altele, după ce devin mame. Când realizează că nu reușesc să ajungă la sufletul copiilor lor. Și atunci îi pun în mâna lui Hristos și a Maicii Sale, în grija și în dragostea Sfinților. Rostul credinței este de a ne arăta calea. Ca un far în întuneric. Si dacă tot mai trebuie să înțelegem rostul credinței, să întrebăm o mamă al cărei copil este bolnav sau dependent sau o mamă care și-a petrecut copilul din lumea aceasta. Cu greu văd cum cineva își poate păstra întregi mintea și inima, crescând copii în ziua de azi, fără a avea credință.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024
[* Shield Security plugin marked this comment as „Trash”. Reason: Failed Bot Test (caseta) *]
Femeia ”modernă” vrea să fie ”puternică și independentă” și evident sterilă. Nu mai vrae copii, că sunt POVARĂ.