A fi curajos trebuie legat, obligatoriu, de politețe, însă rar găsim oameni care să întrupeze curajul, capacitatea de a spune elegant, cu foarte mult respect, un punct de vedere discordant față de interlocutorul lor, a spus, duminică, PS Ignatie, Episcopul Hușilor.
PS Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat, duminică, Sfânta Liturghie în Parohia Văleni, Protopopiatul Huși. În cuvântul rostit după citirea pasajului evanghelic ce a relatat vindecarea fiicei femeii cananeence, Ierarhul Hușilor a făcut referire la trei virtuți ce au caracterizat-o pe această femeie, anume curajul, politețea și inteligența.
„A fi curajos trebuie legat, obligatoriu, de politețe. Rar găsim oameni care să întrupeze curajul – capacitatea de a spune elegant, cu foarte mult respect, un punct de vedere discordant față de interlocutorul lor, dar să o facă cu foarte multă politețe.
Femeia din Evanghelie nu a intrat într-o polemică cu Domnul Hristos, într-o contradicție, așa cum noi, din păcate, suntem obișnuiți.
Când cineva are altă părere decât a noastră, intrăm într-o polemică foarte grosolană. Când nu mai sunt argumente, începem atacul la persoana respectivă, legându-ne de viața privată.
Facem saltul de la o discuție care ar trebui să se axeze pe ideile pe care le punem în mișcare, la atacul la persoană. Nu este dovadă de politețe.
Nu am mai fost politicoși din momentul în care am intrat în contradicție. Acest lucru spune despre noi ceea ce suntem cu adevărat – oameni lipsiți de politețe, nesimțiți.
Regăsim foarte greu politețea, inclusiv în clasa politică, printre intelectuali și chiar în Biserică. Un om politicos, care știe cum să se comporte chiar și în situații care nu îi convin sau care îi sunt ostile, este un om inteligent.
Însăși inteligența ne ajută să ne comportăm ca femeia cananeeancă: cu curaj și foarte multă politețe.
Nimănui Hristos, în Evanghelie, nu i S-a adresat atât de admirativ precum s-a adresat acestei femei: «mare este credința ta, fie ție după cum voiești». Celorlalți le spunea, «fie după credința ta».
Femeia a trecut toate probele datorită celor trei virtuți: curaj, politețe, inteligență, – pe care tare bine ar fi să le regăsim și în societatea în care trăim. Să găsim curaj, care să fie legat de multă politețe, de foarte mult bun simț și de inteligență”, a subliniat Părintele Episcop Ignatie, potrivit unui comunicat transmis e Episcopia Hușilor.
Totodată, PS Ignatie a subliniat că un om credincios, conștient de ce crede în Dumnezeu, de ce vine la Biserică, este un om inteligent.
„A fi conștient înseamnă să avem capacitatea de a împărtăși celui de lângă noi credința, motivele pentru care noi credem. Să dăm o mărturie, pornită din experiență, despre relația pe care o avem cu Dumnezeu.
O credință teoretică, care nu se fundamentează pe trăire, pe experiența personală, nu va convinge pe nimeni. Nu face parte din adâncul ființei noastre, nu este parte componentă din viața noastră.
Nimeni nu ne poate clinti din experiențele pe care le avem, de lucrurile de care suntem convinși și pe care le trăim pe «viul» lor. Despre acestea avem capacitatea de a da oricând mărturie”, a explicat PS Ignatie.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024
Corect , o vorba inteleapta , de la un om intelept , dar intotdeauna adevarul , daca este adevar , si in nici un caz , jumatatate de adevar , (exista o teorie intreaga in acest sens privind redundanta informatiei) , deranjeaja indifirent cat de respectos sau politicos il spui , plecand de la intelepta vorba romaneasca ” ca prostul nu este prost destul , pana nu este si fudul ” , in teorie ar insemna dubla negare a informatiei prin prostie si prin forma prostiei , fudulia , infumurarea etc, atunci cat de intelept si respectos te poti adresa , aceluia care este si prost si fudul ca sa inteleaga mesajul tau daca el nu poate ,totusi fara sa il faci dusmanul tau inversunat ? ca de obicei este o dilema ,a fii sau a nu fii in conflict cu altii spunand adevarul tau .Crestineste este totusi o paradigma , intre adevarul spus , adevarul inteles si conflictul cu aproapele tau , pe baza adevarului fiecaruia. cu respect