Unirea Basarabiei cu România nu se va face pe căi politice, ci prin înfrățirea dintre români, a spus Părintele Episcop Veniamin, vineri, în cadrul unui eveniment organizat de Protoieria Sector 4 din București, transmite Basilica.
Unirea Basarabiei cu România nu se va realiza prin voință politică, ci prin înfrățirea dintre români, a subliniat Episcopul Basarabiei de Sud, potrivit sursei citate.
„Legăturile de rudenie, cetățenia, parteneriatele între parohii, vizitele reciproce, vorbirea aceleiași limbi și învățământul în limba română și cu manuale românești sunt esențiale în acest scop”, a adăugat el.
În continuare, Preasfințitul Părinte Veniamin a relatat pe larg istoricul vieții bisericești din zona de sud a Basarabiei, menționând activitatea păstorilor proeminenți, printre care Sfântul Ierarh Dionisie Erhan, Episcopul Cetății Albe – Ismail între 1934-1940.
Au fost rememorate momentele de început ale Mitropoliei Basarabiei, numirea în scaunul de mitropolit a IPS Petru și dificultățile întâmpinare de organizarea bisericească română din aceste ținuturi.
Preasfințitul Veniamin a afirmat că principalele probleme cu care se confruntă în pastorația românilor sunt lipsa fondurilor și a personalului clerical bine pregătit.
Pentru aceasta, a chemat parohiile din București să sprijine activitățile Episcopiei Basarabiei de Sud.
Protoieria Sector IV București a organizat vineri, la Parohia Sf. Nicolae – Vlădica, întrunirea „Pastorația românilor din jurul granițelor țării”. Au participat episcopii Ungariei și Basarabiei de Sud. Ei au vorbit despre o datorie spirituală și de sânge a românilor din țară: să-i sprijine pe frații din jurul granițelor, transmite Basilica.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024
Corect, daca si cei de peste Prut , simplu , doresc sa fie romanii , nu pentru folos, doar pentru simtire , astfel , vor pendula cum fac de 30 de anii in functie de interes , cine da mai mult , cand cu rusii cand cu romanii cu repect. Prea sfintitul cunoaste bine situatia fiindca isi cunoaste bine enoriasii. Problema este acolo in educatie , mentalitate si simtire , in nici un caz aici in Romania .
Românii vor să fie ”toleranți” și s copieze toate mizeriile din Vest, pentru că ”vor o țară ca afară”. Vor sodomia să fie la loc de cinste și ”căsătoriile” între persoane de același sex (pardon, ”gen”).
Iar basarabenii sunt mai ”înapoiați” , nu sunt așa de ”progresiști”. De aia ei sunt ”cu rușii”, pentru că încă prețuiesc ortodoxia, de care românii s-au cam lepădat, dovadă rezultatul Referendumului boicotat de ”cre(ș)tini”…