9 martie- Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989

În România, în 9 martie este Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989.Comemorarea Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989 de Sfinții 40 de Mucenici a fost stabilită prin Legea 247/05.12.2011.

„(1) Parlamentul, Președintele României, Guvernul, autoritățile administrației publice centrale și locale organizează manifestări prilejuite de comemorarea zilei prevăzute la art. 1.
(2) Fondurile necesare alocate pentru comemorarea diverselor evenimente ale deținuților politici anticomuniști din perioada 1944-1989 pot fi asigurate și din bugetele locale sau din bugetul autorităților și instituțiilor publice”, se precizează în legea mai sus menționată.

Memorialul Gherla a anunțat că martirii închisorilor comuniste sunt comemorați în cadrul Zilelor Memorialului Gherla printr-o serie de evenimente organizate în perioada 6- 9 martie 2021.

Totodată, Liga Studenților din Iași a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă că organizează, împreună cu Asociația Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) – filiala Iași, marți, 9 martie, de la ora 12:00, comemorarea anuală a foștilor deținuți politici și luptători anticomuniști, la monumentul închinat acestora, lângă Biserica Metocul Maicilor de pe bulevardul Independenței.„Biserica „Sf. Parascheva” – Metocul Maicilor a fost unul dintre locurile reprezentative ale rezistenței anticomuniste a studenților și elevilor ieșeni, acestea fiind adăpostiți și ajutați permanent în acei ani tulburi de preotul paroh Ioan Tatulea, fost deținut politic anticomunist la rândul său.
La manifestare vor fi prezenți foști deținuți politici care au supraviețuit regimului comunist și reprezentanți ai autorităților locale”, se precizează în comunicatul transmis de Liga Studenților din Iași.

Reamintim că la sfârșitul lunii februarie, Sfântul Sinod al al Bisericii Ortodoxe Române luat decizia începerii demersurilor de canonizare a unor mărturisitori şi mari duhovnici misionari români din timpul comunismului, în anul 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) şi a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925).

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „9 martie- Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989”

  1. Puteati sa scrieti „detinutilor anticomunisti” si atat, pentru a nu-i lasa pe dinafara pe cei din perioada anterioara anului 1944.

Comentariile sunt închise.