AUR cere interzicerea vânzării activelor statului pentru o perioadă de 5 ani și stabilirea unor companii de interes național

Mai mulți parlamentari AUR au depus un proiect de lege potrivit căruia timp de 5 ani să fie interzisă vânzarea activelor statului și suspendarea operațiunilor aflate în curs de realizare, cu excepția cazului în care transferul dreptului de proprietate asupra participațiilor detinuțe de stat s-a realizat deja.

Din 1989 până în prezent au fost privatizate 7.726 de companii, însă mai puțin de 25% din companiile privatizate „mai sunt în viață”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege depus de AUR.

„Au dispărut fabrici și uzine celebre în vremea înainte de 1990. În Gorj existau întreprinderi profitabile precum: fabrica de sticlă, ferma de porci Suinprod sau fabrica de cărămidă Unirea. La Vaslui s-a prabușit cel mai mare combinat de fire și fibre sintetice, Moldosin SA, dupa ce a ajuns în mâinile controversatului Omar Hayssam.

La Zalau era Fabrica de anvelope. În Alba, cele mai importante procese de insolvență și faliment aflate în derulare la Tribunalul Județean se referă la societățile GHCL Upsom SA Ocna Mureș, Resial SA Alba lulia, Metalurgica SA Aiud, Montana SA Câmpeni, Stratusmob SA Blaj și Ardeleana SA Alba lulia. Pe lista fabricilor și uzinelor din Prahova figureaza peste 50 de intreprinderi.

Fabrica de încălțăminte Clujana este istorie. În Bistrița Năsăud, 140 de societăți comerciale au fost privatizate în urmă cu mai bine de un deceniu. Acestea aveau în total peste 10.000 de angajați, care, după câțiva ani, dupa ce unitățile de producție au fost băgate în mormânt, s-au vazut nevoiți să-și caute noi locuri de muncă. La Târgoviște existau COS Târgoviște (fost Mechel), Romlux, UPET SA, SARO sau Termocentrala de la Doicești. În Argeș, exista Aro, iar la București vorbeam de Republica și de 23 August”, se precizează în expunerea de motive.

Potrivit proiectului, măsurile care se impun în activitatea economică vizează:

  1. Instituirea interdicției de înstrăinare a activelor statului de la companiile și societățile naționale, la bănci, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participare deținută, pentru o perioadă de 5 ani;
  2. Suspendarea, pe o perioada de 5 ani, a operatiunilor privind înstrăinarea participatiilor statului la companiile și societățile naționale, precum și la societățile la care statul are calitatea de actionar incepute anterior intrării în vigoare a legii, cu excepția operatiunilor postprivatizare și a operatiunilor specifice privatizarii, în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra participațiilor detinuțe de stat s-a realizat;
  3. Suspendarea corespunzatoare a unor dispoziții legale în vigoare în materia privatizării societăților comerciale prin vânzare de active.

Totodată, se propune declanșarea unui referendum național prin care cetățenii să fie întrebați dacă doresc înstrăinarea activelor ori privatizarea Hidroelectrica, CEC Bank, Tarom, Poșta Româna, CFR Marfă, Portul Constanta, Romgaz, CFR Călători, Transgaz, Nuclearelectrica, Compania Natională Aeroportul, etc.

AUR mai propune o Strategie Națională de menținere a portofoliului statului la companiile strategice și de maximizare a participatiilor statului la o serie de companii care trebuie declarate „companii de siguranță națională”.

Proiectul de lege este semnat de senatorul Mircea Dăneasa și de co-președinții AUR, Claudiu Târziu și George Simion.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „AUR cere interzicerea vânzării activelor statului pentru o perioadă de 5 ani și stabilirea unor companii de interes național”

Comentariile sunt închise.