Eliminarea obligativității, printre amendamentele depuse de AUR la Legea vaccinării

Partidul AUR, prin deputatul Sorin-Titus Muncaciu, a depus mai multe amendamente la Legea vaccinării, astfel încât, printre altele, să fie eliminată posibilitatea obligativității acestei proceduri medicale, anunță R3Media.

Legea se află în dezbaterea Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților. De asemenea, este important de precizat că de trei ani există o opoziție puternică a societății civile la obligativitatea vaccinării, anunțându-se un nou protest, duminică, 7 martie, la București.

Potrivit sursei citate, printre cele mai importante amendamente depuse de AUR la Legea vaccinării se numără:

La articolul 3 al legii, definiția vaccinului se completează cu menționarea adjuvanților în compoziția acestuia, astfel: „vaccin – medicament care conține virusuri sau bacterii vii atenuate sau inactivate, fragmente antigenice de virusuri, bacterii sau obținute prin inginerie genetică precum și unul sau mai mulți adjuvanți care sunt adăugați în compoziția serului cu intenția de a genera în organismul vaccinat un răspuns imun mai puternic decât cel care ar fi fost generat doar prin injectarea fragmentelor de viruși/bacterii, existând posibilitatea de a declanșa boala împotriva căreia se vaccinează, dar, presupus, într-o formă mai ușoară”.

Motivarea acestei definiți este că „prezența adjuvanților este considerată a fi principalul motiv pentru producerea reacțiilor adverse”, după cum arată deputatul Muncaciu.

De asemenea, se elimină considerarea ca „neglijare medicală”, „refuzul repetat al părintelui de a face demersuri în vederea administrării vaccinurilor obligatorii stabilite prin Calendarul Național de Vaccinare pentru copii”.

În motivarea sa, senatorul Muncaciu scrie că : „Nu poate fi pus un semn de egalitate între neglijarea copilului și dreptul părintelui de a alege pentru copilul său un serviciu medical sau un altul.

Atât timp cât vor exista efecte adverse și numeroase cazuri de copii afectați de vaccinare, poziționarea părinților împotriva vaccinării rămâne o opțiune justificată” .

O modificare importantă este propusă la articolul 6, alineatul 1, acolo unde se înlocuiește obligativitatea vaccinării copiilor cu facultativitatea, scrie sursa citată.

„Vaccinarea copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național de Vaccinare, aprobat prin Ordin al ministrului sănătății, precum și cu cele care ar putea fi administrate în situații epidemiologice speciale întregii populații ori unor grupuri de populație este opțională”, sună propunerea AUR. Printre altele, este motivată de faptul că „În Germania, Austria, Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Elveția, Suedia, Norvegia, Finlanda, Irlanda, Spania, vaccinarea este opțională”.

Deputatul Muncaciu propune eliminarea articolului 11 din lege, cel prin care societățile comerciale și cele distribuitoare de vaccinuri pot să deruleze campanii de informare a populației cu privire la efectele pozitive și avantajele vaccinării, singure sau în parteneriat cu Ministerul Sănătății, în condițiile legii. Motivul: „Companiile producătoare si cele distribuitoare nu au trebui să poată derula direct către populație campanii de informare privind numai efectele pozitive ale vaccinurilor, întrucât ar fi vorba doar despre simple campanii de promovare a unor produse farmaceutice”.

La articolul 21, punctul 3, se înlocuiește consimțământul prezumat pentru vaccinare, astfel: „Toate vaccinările adresate copiilor sau adulților se efectuează numai în baza acordului expres și prealabil al pacientului sau, după caz, al reprezentantului legal, liber exprimat, neviciat, dat în scris, după o informare prealabilă completă și corectă privind vaccinul respectiv, procesul de vaccinare și efectele vaccinării. La înregistrarea administrării vaccinului, medicul vaccinator menționează în fișa copilului prezența reprezentantului legal”.

Și la articolul 22, punctul 2 apare o modificare importantă: certificarea contramandației de vaccinare a copilului se va face „de către medicul specialist în domeniul în care se manifestă riscul sau intoleranța, la solicitarea părintelui sau a reprezentantului legal”, nu de către Comisia Județeană de Vaccinare din județul de domiciliu al copilului, așa cum era prevăzut până acum.

De asemenea, la articolul 23, se înlocuiește obligația prezentării unei adeverințe de vaccinare la intrarea în colectivitate a copilului, cu o adeverință „care să ateste starea de sănătate a copilului, cu includerea unor mențiuni cu privire la vaccinările efectuate până la acea dată, dacă acestea există. În cazul în care a fost eliberată o adeverință de contraindicație definitivă la anumite vaccinuri sau la toate vaccinurile, se face mențiune și cu privire la această situație”.

Articolele 24, 25 și 26, care instituie vaccinurile obligatorii pentru copii la intrarea în colectivitate sunt propuse pentru a fi eliminate.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Eliminarea obligativității, printre amendamentele depuse de AUR la Legea vaccinării”

  1. În sfârșit avem și noi o voce în Parlamentul României care să ne reprezinte pe noi și interesele noastre, nu interesele unor politicieni corupți sau ale unor corporații sau ale unor ONG-uri plătite gras din afară/

Comentariile sunt închise.