Ioana Raluca Voicu-Arnăuțoiu, fiica luptătorilor anticomuniști Toma Arnăuțoiu și Maria Plop, poveștește într-un interviu de colecție despre viața și faptele de curaj a unor eroi de care Istoria se pare că a uitat.
Pe 14 februarie 2021, s-au împlinit 100 de ani de la nașterea lui Toma Arnăuțoiu, iar fiica lui, Ioana, a marcat aniversarea, așa cum a făcut-o repetat în ultimii 25 de ani, printr-o reamintire necesară a unor fapte de curaj și eroism despre care Istoria uită uneori să pomenească, într-un interviu pentru Life.ro.
Ioana-Raluca Voicu-Arnăuțoiu este violonist și s-a stabilit în Londra, după o lungă carieră de profesoară la Conservatorul din București.
Potrivit sursei citate, a început să cânte la vioară la vârsta grădiniței, în familia ei de intelectuali din București, iar la vârsta maturității avea să afle că povestea ei luase o cu totul altă turnură la vârsta de 2 ani, când, din arestul din Pitești, a fost transferată în Leagănul de copii din Câmpulung Muscel, după ce părinții ei biologici, au fost arestați pentru „crima” de a fi luptat aproape 10 ani împotriva nou-instauratului regim comunist în munții Făgărașului.
Începutul rezistenței anticomuniste în munții României
„Instaurarea regimului comunist a creat nemulțumire în mai toate categoriile sociale. Iar legile prin care au fost confiscate proprietățile au adâncit și mai mult această nemulțumire, nu numai în rândul oamenilor bogați, ci și în rândul țăranilor mai înstăriți din sate, „chiaburii”, cum erau numiți.
Pământul luat cu forța de stat avea să servească unei politici de stat: crearea „gospodăriilor colective”. Așa încât, țăranii care nu s-au înscris de bună voie au fost arestați și condamnați, iar copiii lor – persecutați și lipsiți de orice drept de a mai merge la liceu sau la facultate.
De asemenea, un factor foarte important nu numai pentru formarea grupului anticomunist de la Nucșoara, dar și a zecilor de grupuri formate în toate zonele României, a fost convingerea oamenilor că va începe un nou război, între puterile occidentale și Uniunea Sovietică, iar că acest război ar duce la căderea comunismului. Cred că lipsa informațiilor îi făcea pe oameni să nu-și dea seama că un asemenea lucru nu era posibil, după anii de război, în care puterile occidentale au suferit mari pierderi.
Nu în ultimul rând, pe Toma Arnăuțoiu l-a nemulțumit excluderea sa din armată, o dată cu epurările pe criterii politice făcute în toate domeniile.
El a ales să fie militar din convingere, a terminat Școala Militară de Cavaleri în vara anului 1944, a luptat cu bravură pe frontul de vest și a fost decorat. Dar, era evident că nu era un susținător al regimului și nici a celor care au fost puși peste noapte să conducă armata, la care s-a adăugat faptul că era fiul unui învățător „chiabur”, fost lider local PNȚ și prieten din școala normală cu Ion Mihalache (arestat în 1947, odată cu Iuliu Maniu și alți membri ai PNȚ). Știu din mărturiile celor care l-au cunoscut că n-a putut să treacă niciodată peste această nedreptate.
Deci pe fondul acesta de incertitudine și nemulțumire, Toma Arnăuțoiu a fost contactat la București de un grup de oameni care s-au gândit să încerce să contribuie prin acțiunile lor la căderea regimului. Printre ei era și col. Gheorghe Arsenescu, care mai organizase în vara anului 1948 un grup similar, la Dragoslavele”, povestește fiica lui Toma Arnăuțoiu.
Arestările și condamnările
„Viața lor a devenit din ce în ce mai grea, pe măsură ce susținătorii lor erau arestați și condamnați la închisoare. Mulți, după ce terminau condamnarea, au fost trimiși, din ordinul Ministerului de Interne, pe perioade între 2 și 7 ani, cu „domiciliu obligatoriu”, în locuri din mijlocul Bărăganului.
Îți dai seama, după închisoare să mergi în mijlocul unui câmp și să fii nevoit să-ți faci o colibă acolo ca să te adăpostești și să poți supraviețui.
Printre cei arestați au fost și părinții fraților Arnăuțoiu, acuzați că nu și-au denunțat fiii, ba mai mult, i-au ajutat. La fel, preotul satului, Ion Drăgoi și fiul lui, Cornel, precum și Elisabeta Rizea și soțul ei, Gheorghe.
Cei care nu au avut „domiciliu obligatoriu”, aveau să revină în sat, după anii de închisoare.
Când s-a întors din închisoare, învățătorul Arnăuțoiu și-a găsit casa ocupată de postul de miliție al comunei, iar el și soția sa au primit permisiunea de a ocupa două dintre încăperile casei, în care au fost montate microfoane.
Când am citit asta în documente nu-mi puteam crede ochilor. Microfoane în case de țară, la mijlocul anilor ‘50! Nu numai familia Arnăuțoiu a avut microfoane ci și familia învățătorului Marinescu. Securitatea a trimis agenți sub acoperire, care pretindeau că sunt fie turiști, fie lucrători la stația meteo, cu misiunea de racolare a posibililor informatori, chiar dacă mulți dintre aceștia nu aveau nici o informație validă”, explică Ioana-Raluca Voicu-Arnăuțoiu.
Întrebată fiind ce i-ar spune unui tânăr de 30 de ani, pentru care această istorie este mai degrabă o filă de manual, Ioana Raluca Voicu-Arnăuțoiu a răspuns:
„Sunt sigură că Toma Arnăuțoiu ar fi vrut ca tinerii să știe ce a adus comunismul oamenilor, timp de zeci de ani: lipsa libertății de opinie, de acțiune, propagarea ateismului, teroare, poliție politică, sancționarea celor care nu au vrut să se lase expropriați, în numele unei ideologii care propaga „egalitatea” socială. Cred că ar fi vrut să știe câți oameni au fost închiși pentru că au spus ce credeau despre regimul comunist sau au încercat să-l schimbe. Și ce fel de om a creat comunismul: supus, înfricoșat, izolat, fără încredere în semenii lui, o societate divizată și fără putere de coeziune, ușor de înșelat”, subliniază Ioana-Raluca Voicu-Arnăuțoiu, fiica lui Toma Arnăuțoiu și a Mariei Plop.
Interviul integral este disponibil aici.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024
Comunismul nu a căzut. Este chiar la putere în România. Doar a ”evoluat” de la PSD spre ceva mult mai rău, și anume Uniunea Sodomizați România.