Memorialul Gherla, reacție la demiterea lui Octav Bjoza: O execuție sumară a unui dușman al poporului, la fel ca în alte vremuri

Memorialul Gherla a reacționat la destituirea din funcția de subsecretar de stat a domnului Octav Bjoza, președintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România (AFDPR), spunând că măsura premierului Cîțu este precum execuția unui dușman al poporului, ca în alte vremuri.

Știm că trădătorii și răstignitorii își vor primi simbria, se subliniază în comunicatul de presă.

Redăm integral comunicatul transmis de Memorialul Gherla:

„Primul ministru l-a demis deunăzi pe secretarul de stat Octav Bjoza, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România.

În cel mai bun caz, socotim demiterea sa o eroare din rea intenție.

Putea la fel de bine să fie, în alte vremuri, o execuție sumară a unui dușman al poporului. Poate că și atunci, ca și acum, noi, cei de pe margine, ne-am fi întrebat ce e de făcut. După starea fiecăruia, ne-am putea spune că e o ispită de la începutul Postului Mare sau o răfuială politică ce (nu) ne privește. Sau am putea lua lucrurile foarte personal, pentru că știm că următoarea victimă poate fi cineva dintre noi. Întrebarea nu este dacă, ci când se va petrece asta.

Trebuie să existe, ne spunem, o atitudine corectă. Adică nici să nu ridicăm din umeri ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, nici să nu apucăm furcile în toiul nopții ca să răscolim măruntaiele puterii potrivnice. Să spunem ceva, să facem ceva. Primul gând e să ne rugăm, să ne întărească și lumineze Dumnezeu.

Apoi, pentru că legăturile noastre frățești cu domnul Octav Bjoza ne-o îngăduie, l-am întrebat chiar pe el cum putem ajuta.

„Nu faceți nimic, n-are rost să vă expuneți și voi, oricum eu sunt obișnuit cu asta de tânăr”, ne-a răspuns, acum ca și în alte vremi de restriște, când vrei să-i știi pe cei dragi cât mai bine și ești gata să înfrunți singur vrăjmășia.

Poți să înțelegi ca firesc sau să admiri sau să socotești „toxic” felul ăsta de bărbăție, dar în cazul unor oameni ca dl. Octav Bjoza, înțelegi că el nu se va schimba și că rolul lui în societate este chiar ăsta, să nu se schimbe, să fie martor. Și asta nu pentru că are 82 de ani iar vârsta nu i-o îngăduie, ci pentru că tăria lui de caracter nu l-a lăsat până acum. Pentru că ar fi o pierdere pentru toți, într-o vreme a minciunii, să ne privăm de șansa de a mai auzi din când în când o brumă de adevăr lumesc.

Motivația demiterii este în același timp precisă și confuză: unele luări de poziție ale fostului deținut politic sunt de expresie antisemită. Precisă – pentru că sugerează o zonă „impardonabilă”; confuză – pentru că nimeni nu se ostenește să demonstreze asta. N-o s-o facem nici noi aici, e destul că îl cunoaștem pe dl. Bjoza îndeaproape: nu este antisemit. Pur si simplu face parte dintr-o generație care spune lucruri pe șleau, după cum socotește potrivit sau acceptă sau după cum i s-au întâmplat în viață. Că istoria și modul de a trăi și vorbi pot fi răstălmăcite și rescrise după bunul plac al puternicilor zilei, ne-am lămurit cu prisosință din vremea stalinismului și a comunismului. Acum lucrurile se întâmplă mai repede și mai degrabă online, iar schimbările de percepții culturale invită contemporanii noștri la o transformare perpetuă în „omul cel nou”.

Și noi chemăm, în post, la înnoirea omului lăuntric. Nu în chipul antihristic al marxismului de diferite nuanțe, ci întru Slava lui Dumnezeu. Și încercăm să ne rugăm pentru vrăjmași deopotrivă cu cei dragi, ca pentru orbi și surzi în cele ale adevărului Vieții.

Cu Mesia, ne rugăm: Părinte, iartă-le lor, că nu știu ce fac. Și știm că trădătorii și răstignitorii își vor primi simbria”.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost