România continuă să folosească vaccinul produs de AstraZeneca, în timp ce tot mai multe state europene renunță la acest ser, motivându-și decizia atât prin gravele efecte secundare apărute deja, cât și prin principiul precauției.
Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat, luni seară, decizia luată de România în privința acestui vaccin, care e declanșat îngrijorare în rândul țărilor europene din cauza gravelor efecte adeverse.
„În urma analizării rapoartelor de reacții adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte țări, a evenimentelor raportate la nivel internațional, dar și a recomandărilor autorității de reglementare de la nivel european, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), reprezentanții din cadrul instituțiilor mai sus menționate au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de față la nivel european”, se precizează în comunicatul CNCAV.
Sursa citată susține că aceste cazuri de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienți vaccinați, fără să depășească frecvența raportată în populația generală nevaccinată.
„Trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze și pot apărea independent de administrarea vaccinului. În prezent, experții de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili dacă există o relație de cauzalitate între administrarea vaccinului și aceste evenimente”, se precizează în comunicat.
În comunicat se precizează că decizia a fost luată în urma unei ședințe la care au participat reprezentanții CNCAV, Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), fără a se preciza însă numele persoanelor participante la sedință.
Totuși, tot mai multe țări au anunțat că suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca.
Astfel, Spania a anunțat, luni, că va suspenda vaccinarea cu serul dezvoltat de AstraZeneca pe o perioadă de 15 zile, în urma acordului convenit în cadrul reuniunii de urgenţă convocate luni pentru a dezbate acest subiect de guvernul central cu provinciile regionale, relatează EFE, transmite Agerpres.
Potrivit sursei citate,această decizie a fost adoptată după ce Franţa, Germania şi Italia s-au alăturat listei ţărilor care au suspendat administrarea acestui vaccin, în condiţiile în care se investighează cazurile de tromboză apărute în mai multe ţări europene.
Olanda a anunțat, duminică, o decizie similară.
Partidul AUR a cerut, săptămâna trecută, Guvernului să suspende de urgență administrarea vaccinului AstraZeneca, în contextul informațiilor apărute în spațiul public cu privire la gravele efecte adverse apărute după vaccinarea cu acest ser.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024
Este firesc , este cel mai ieftin , si inghite multe comisioane , ce daca au probleme romanii pe capete , bani sa iasa si sa fie fara numar , fara numar. restul este p poveste de adormit pensionarii la televizor . cu respect