Senatorul Sorin Lavric (AUR) l-a omagiat, miercuri, în Parlamentul României, pe Constantin Oprișan, martir în temnițele comuniste, despre care se spune că a fost cel mai chinuit deținut la închisoarea Pitești.
Sunt onorat că-i pot pronunța numele sub cupola Senatului României, a subliniat senatorul Sorin Lavric.
Redăm integral declarația politică a senatorului Sorin Lavric:
„Peste o săptămână, mai precis pe 16 martie, se va împlini un secol de la nașterea lui Constantin Oprișan, tânărul de numele căruia se leagă trista faimă de a fi fost deținutul cel mai chinuit în cadrul Fenomenului Pitești.
Torturile la care a fost supus sunt prea atroce ca să le pomenesc aici. Victimă predilectă a cruzimii lui Eugen Țurcanu, Oprișan a supraviețuit Piteștiului, spre a-și continua periplul carceral la Jilava, Gherla, Târgu Ocna, Văcărești.
La Jilava a fost zidit de viu în „Casimcă”, un coridor infernal supranumit „Corabia morții”, unde a stat în celulă cu Gheorghe Calciu și Marcel Petrișor. Bolnav de TBC, Oprișan și-a scuipat literalmente plămânii în gura unei sticle. A murit pe 26 iulie 1958, la vârsta de 37 de ani.
A fost un student eminent la Facultatea de Filozofie din Cluj, de unde a fost de altfel arestat pe 15 mai 1948. În perioada interbelică a avut prilejul de a audia cursurile lui Heidegger la Universitatea din Freiburg, Germania. Cu el cultura română a pierdut un filosof, dar a câștigat un martir creștin.
Sunt onorat că-i pot pronunța numele sub cupola Senatului României”, a spus, miercuri, în Parlamentul României, senatorul AUR Sorin Lavric.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024
Acești oameni au purtat pe umeri lor povara libertății pe care comunismul a furat-o românilor. Ei erau cu adevărat liberi, deși erau înlănțuiți în temnițele comuniste.