Ratificarea acordului de cooperare militară cu Ucraina nu poate avea loc dacă drepturile și libertățile românilor de acolo nu sunt respectate, a subliniat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, co-președintele AUR, Claudiu Târziu.
Dacă nu acum, când Ucraina are nevoie de sprijinul României, nu solicităm respectarea drepturilor românilor din Ucraina, când o vom face?, a întrebat liderul AUR, amintind de situația dificilă în care se găsesc românii din Nordul Bucovinei, cărora statul ucrainean nu le respectă drepturile și libertățile.
„În Ucraina nu sunt respectate drepturile minorității române. Dimpotrivă, statul ucrainean duce o politică susținută și radicală de asimilare a minorităților naționale și, în special, a celor române, care se află într-un număr mare acolo, până la 400.000 de persoane.
În aceste condiții, ratificarea acordului de tehnică militară, care este pusă pe masa Parlamentului, nu poate avea loc, în opinia noastră, decât după ce Ucraina va binevoi să respecte, fie și minimal, drepturile și libertățile românilor din interiorul granițelor sale: învățământ în limba română, cultul creștin în limba română, finanțarea proiectelor cultural-identitare, reprezentare parlamentare si toate celelalte convenite în documente internaționale pe care Ucraina le-a semnat.
Suntem pentru apropierea Ucrainei de NATO, suntem pentru un parteneriat cu Ucraina, dar un parteneriat se face cu bunăvoința ambelor părți. Nu putem doar noi să oferim, iar ceilalți doar să primească.
Nu este nici corect si nici productiv. Pentru ca dacă acum, când Ucraina are nevoie de sprijinul României, nu solicitam respectarea drepturilor românilor din Ucraina, când o vom face?”, a spus co-președintele AUR, senatorul Claudiu Târziu.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024
Drepturile romanilor din Ukraina , Serbia , Ungaria sau Bulgaria sunt un aspect DE LOC DE NEGLIJAT , care niciodata nu a fost solutionat decat prin vorbe de propaganda ” politruca „. DAR SUSTINEREA UKRAINEI IN ORICE CONFLICT MILITAR POSIBIL IN ZONA , PRIN ASA ZISE ” PACTE MILITARE ” AR DUCE LA ANTRENAREA ROMANIEI INTR-UN CONFLICT CARE NU ESTE AL EI SI AR FII NUMAI O ” SAGEATA ” PE LIMBA INFRACTORILOR INTERNATIONALI A ALTOR INTERESE MULTINATIONALE CARE POT DUCE LA CONSECINTE IMPORATNTE PENTRU VIITORUL ROMANIEI IN ZONA. Asa s-a intamplat in anii 90 , cu asa zisul cconflict din Serbia , care a dus la destramarea SERBIEI , si aparitiei mai multor potentiale conflicte in Balcani , prin influente externe atat din NATO, RUSIA cat si din lumea musulmana. Este o vorba simpla romaneasca ” Da-i romanului , mintea de pe urma ” . CU RESPECT
Ucraina se plânge că Putin le-a șterpelit Crimeea. Dacă ei ar fi așa de corecți, ne-ar retroceda nordul Bucovinei și județele din sudul Basarabiei.