Episcopia Maramureșului și Sătmarului reacționează la discuția din aceste zile despre protocolul de înmormântare impus de autorități, spunând că PS Iustin, Episcopul Maramureșului, a atras atenția asupra modului de „ambalare” al celor răpuși de covid înainte de începerea Postului Mare.
„Ambalați în saci și așezați în sicrie sigilate! În aceste zile este o întreagă dezbatere în societatea românească pe modul în care celor decedați de covid nu li se dă dreptul la o ultimă pregătire minimală, umană, demnă pentru un om, în ce privește înhumarea și slujba îndătinată de înmormântare, specifică credinței fiecărui decedat”, se precizează în mesajul postat, pe Facebook, de Episcopul Maramureșului și Sătmarului.
Potrivit sursei citate, la data de 13 martie 2021, înainte de începerea Postului Mare, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, în mesajul adresat clerului și credincioșilor din cuprinsul Eparhiei, atrăgea atenția asupra modului de „ambalare” al celor răpuși de covid:
„Să-mi fie iertat ceea ce voi spune: Biserica nu a criticat modul în care decedații de covid la ATI au fost așezați în saci speciali și trimiși familiilor în sicrie sigilate, ca niște ființe necuvântătoare pentru că așa prevedea protocolul. Sigur, pentru știința medicală trupul neînsuflețit este cadavru, dar pentru Biserică și familie nu este așa. Decedatul acela a avut viață, a avut familie, o profesie, și-a adus contribuția la mersul înainte a vieții și societății. Mai mult, a fost botezat, a trăit o viață pe care a înnobilat-o și a sfințit-o prin participarea la viața și Tainele Bisericii. Deci, pentru noi, trupul celui decedat este vrednic de cinstire. De aceea, Biserica face slujba rânduită spre mângâierea familiei și cinstirea vieții celui adormit și așezarea lui într-un mormânt cu cruce”.
Iată fragmentul din mesajul transmis de Episcopul Maramureșului și Sătmarului în data de 13 martie 2021:
„Biserica noastră Ortodoxă a fost și este alături de ostenitorii din Sănătate, pe care i-a numit „Eroii din linia întâi” în toată această perioadă de mai bine de un an de când ne luptăm cu pandemia de coronavirus. Biserica a fost prima care a sărit în ajutorul spitalelor organizând colecte din donațiile ierarhilor, preoților, monahilor și credincioșilor și oferind în fiecare parte a țării, măști, halte și aparate necesare salvării pacienților internați la ATI. Multe milioane de euro a donat Biserica spre a sprijini spitalele. În Eparhia noastră am desfășurat proiectul „Catedralele ajută spitalele”. A fost o datorie umană și creștină să fim împreună, doctorii de trupuri cu cei de suflete, pentru salvarea de vieți și pentru sprijinirea celor aflați în suferință, precum și pentru mângâierea și întărirea celor ce au pierdut ființe dragi, bunici, părinți, frați, surori, copii.
Suntem și rămânem împreună!
Vă rugăm să ajutați și voi Biserica pentru a putea să păstreze liniștea și pacea socială. Nu credem că este înțelept ca purtători de mesaje din lumea medicală să vorbească despre felul cum se va serba Paștile, despre faptul că dacă nu ne vaccinăm nu vom avea Paști firești. Nu este bine nici să constrângem libertatea oamenilor să aleagă sau nu să se vaccineze, nici să dăm de înțeles că Biserica ar fi datoare să facă campanie în acest sens.
Pe de altă parte, există suficientă polarizare în societatea de astăzi, nu trebuie să mai adăugăm și alte motive noi. Libertatea de a alege este sfântă și trebuie să rămână așa.
Să-mi fie iertat ceea ce voi spune: Biserica nu a criticat modul în care decedații de covid la ATI au fost așezați în saci speciali și trimiși familiilor în sicrie sigilate, ca niște ființe necuvântătoare pentru că așa prevedea protocolul. Sigur, pentru știința medicală trupul neînsuflețit este cadavru, dar pentru Biserică și familie nu este așa. Decedatul acela a avut viață, a avut familie, o profesie, și-a adus contribuția la mersul înainte a vieții și societății. Mai mult, a fost botezat, a trăit o viață pe care a înnobilat-o și a sfințit-o prin participarea la viața și Tainele Bisericii. Deci, pentru noi, trupul celui decedat este vrednic de cinstire.
De aceea, Biserica face slujba rânduită spre mângâierea familiei și cinstirea vieții celui adormit și așezarea lui într-un mormânt cu cruce.
Nu ne-a fost ușor nici unora, nici medicilor, nici preoților, să răspundem și să alinăm suferința celor ce au trecut prin această dramă, iar preotul face finalul acestui act tragic încercând, după puterea lui și harul pe care îl are, să fie alături de cei îndurerați, atât ca om, cât și ca părinte al comunității.
Astfel, cu dragoste și prețuire îmi exprim părerea că cele sfinte: Taine, sărbători, evenimente bisericești, trebuie lăsate celor sfințiți, celor acreditați în acest sens, adică slujitorilor Bisericii, să le chivernisească cu înțelepciune și măsură în toate.
Același îndemn l-aș face și comunicatorilor din Comitetul pentru gestionarea Pandemiei. Orice comunicare în legătură cu sărbătorirea Paștilor trebuie făcută după o întâlnire cu reprezentații Patriarhiei și a celorlalte culte.
Patriarhia Română, prin purtătorul ei de cuvânt, a adus câteva clarificări în acest sens, și anume că nu s-a pus problema ca să nu fie sărbătorite Paștile după rânduială și că nu este bine să se producă tulburare pe acest subiect care va fi abordat și rezolvat instituțional. Dacă starea de alertă se menține, autoritățile bisericești și cele guvernamentale vor găsi o modalitate de a da o derogare de la ora 22:00 la ora 24:00 pentru Noaptea de Paști, atât la catolici, care au Paștile mai devreme, cât și la ortodocși, știut fiind că ora 24:00 pentru Slujba de Înviere nu poate fi schimbată decât dacă, Doamne ferește, ar fi stare de război.
Nici televiziunile nu ar trebui să intre pe tărâmul credinței în privința sărbătorii Paștelui făcând speculații, spre a nu produce emoție și îngrijorare în rândul creștinilor, deoarece sunt suficiente probleme pe care nu le putem gestiona cum trebuie, sau așa cum am dori, inclusiv pandemia. Nu este de folos nimănui să mai tulburăm și liniștea creștinilor în Postul Mare și pacea socială, pe care Biserica o promovează cu consecvență și responsabilitate întotdeauna. Așa să ne ajute Dumnezeu!
În final, să fim încredințați că, anul acesta și niciodată, nu vom mai sărbători Paștile noi slujitorii singuri în noapte, plângând în biserici că nu vine nimeni la chemarea „Veniți de primiți Lumină”, și nici credincioșii la casele lor, cu lumânările în mâinile tremurânde, cântând cu lacrimi în ochi „Hristos a înviat”.
Paștile vor fi sărbătorite după rânduială și organizate exemplar, așa cum Biserica știe să organizeze evenimentele ce intră în competența ei, în mod responsabil! Vom primi cu toții lumina sfântă de la Ierusalim și vom cânta cu tot poporul lui Dumnezeu și cu tineretul nostru creștin, care este prezent în număr mare în noaptea de Paști, „Hristos a înviat” în toate bisericile și mănăstirile din România creștină. Slujba Învierii se săvârșește întotdeauna afară, în incinta bisericilor, deci riscurile de infectare sunt minime, iar creștinii vin la biserică cu inimi curate, gânduri luminoase și haine sărbătorești.
Post binecuvântat să ne dăruiască Dumnezeu și să binecuvinteze România și poporul român cel dreptcredincios. Cu noi este Dumnezeu! Amin!”, a transmis, în 13 martie, în mesajul adresat clerului și credincioșilor PS Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului.”
Reamintim că după mai mine de un an de când protocolul de înmormântare există, șeful DSU, Raed Arafat, a declarat, marți, că acesta este lipsit de logică și că trebuie schimbat.
Într-un mesaj cutremurător, medicul psihiatru Gabriel Diaconu a relatat despre cumplita experiență prin care a trecut, când- confrutându-se cu pierderea tatălui decedat după infectarea cu covid- nu a avut voie să-l îmbrace pentru înmormântare.
Neam de neamul nostru nu ne-am îngropat morţii goi, până în anul 2020, a subliniat medicul Gabriel Diaconu, luni seară, la Antena3.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024